Het tumult van de tijd

Sjostakovitsj held of lafaard. Oordeel zelf.

Vreselijke Muziek

Wat een vreselijke muziek heb ik wel te horen gekregen, waarop ik de volumeknop naar benden draaide. Mijn antwoord was en zal zijn: wat een vreselijke tijd. Want dat hoor ik terug in de symfonieën van Dimitri Sjostaokovitsj Het lijden van het Russische volk in de twintigste eeuw. Het begrip is bij mij verder toegenomen na enkele bezoeken aan Sint Petersburg, het voormalige Leningrad. Het boek Het tumult van de tijd van Jules Barnes (Nederlandse vertaling Ronald Vlek) en uitgegeven door AtlasContact, dompelt de lezer onder in deze tijd.

Bij mij is succes gegarandeerd. Peter Buwalda kreeg naar aanleiding van dit boek op 31 januari 2016 tijdens Podium Witteman de vraag voorgelegd of Sjostakovitsj een held of een lafaard was. Oordeel zelf met als achtergrond deze roman, die vermoedelijk toch heel dicht bij de waarheid ligt. Wilt u anno 2016 nog iets van de sfeer proeven ga dan subiet naar museum de Fundatie in Zwolle waar de Russische beklemming voelbaar wordt in een expositie met de titel ROOD! De prangende vraag Weet Stalin Het krijgt betekenis. Stalin aan wie bovennatuurlijke krachten werden toegekend.

NB. Een exemplaar van dit boek werd voor deze recensie beschikbaar gesteld door de uitgever.

Mijn gekozen waardering € -