Veel vrouwen komen maar moeilijk klaar. Zonde, want klaarkomen is niet alleen lekker, het is ook een belangrijke stimulans voor seks. Hoe zit het nu precies bij vrouwen?

STEUN RO

Een fysieke reflex, uitgelokt door prikkeling van erogene zones, die leidt tot aangename spiersamentrekkingen in het abdomen en bij de vrouw resulteren in baarmoedercontracties en/of vochtverlies. Oftewel: klaarkomen! Het ultieme seksuele genot, een belangrijke lichamelijke stimulans om te vrijen. Helaas blijkt uit onderzoek dat 1 op de 6 vrouwen er moeite mee heeft…

Hoe komt dit?
Veel vrouwen komen maar moeilijk klaar. Naar schatting bereikt 10 procent van de vrouwen zelfs helemaal nooit een hoogtepunt (anorgasmie). Genetische componenten spelen een rol, maar culturele en psychische factoren zijn minstens zo belangrijk. Eeuwenlang lag er een taboe op vrouwelijke seksualiteit. Veel vrouwen hebben bijvoorbeeld nooit geëxperimenteerd met masturberen, omdat ze mee hebben gekregen dat het vies of zondig is.

Wat ook meespeelt, is dat vrouwen van nature vaak meer gericht zijn op anderen, in dit geval de partner, wat ongeremd genieten in de weg kan staan. Bovendien vinden veel vrouwen het moeilijk om zich af te sluiten voor de buitenwereld en de controle te laten gaan. Uiteraard speelt ook het soort seks dat je hebt een rol. Alleen penetreren is voor veel vrouwen niet genoeg. Meestal is wat opwarming nodig in de vorm van zoenen, strelen en orale seks. Vrouwen die niet of moeilijk klaarkomen blijven vaak steken in de ‘plateaufase’. De opwinding is maximaal, clitoris en schaamlippen goed doorbloed, de vagina vochtig, maar het hoogtepunt blijft uit.

Ik hou van seks en ik geniet er ook echt van, maar ik kom nooit echt klaar. Ik word wel opgewonden en het bouwt ook op, maar een echt hoogtepunt blijft uit. Vroeger raakte ik hierdoor gefrustreerd, ik snapte niet waarom het lukte. Ik heb van alles geprobeerd: masturbatie, vibrators, porno kijken… Niets hielp. Nu heb ik maar gewoon geaccepteerd dat het zo is. ~ Kim (45 jaar)

Wat kun je doen?
Om te beginnen is het goed om te weten dat slechts 30% van alle vrouwen makkelijk klaarkomt tijdens het vrijen, dus als het bij jou niet makkelijk gaat is dat helemaal niet raar. Om een hoogtepunt te bereiken is meestal clitorale stimulans nodig. Dit kan met de hand of door bovenop te gaan zitten tijdens de seks. Ook het aan- en ontspannen van je bekkenbodemspieren tijdens het vrijen helpt. Belangrijk is verder je mentale staat. Denk aan héle geile dingen en fluister hardop wat je doet en lekker vindt. Op die manier kom je er helemaal ín. Je moet misschien even over een drempel, maar het werkt echt! En last but not least: oefen met jezelf. Vrouwen die regelmatig masturberen, komen makkelijker klaar.

Ik kom super makkelijk klaar, vooral als ik het met mezelf doe. Een paar minuten en hoppa. Ik vind het wel jammer want liever zou ik het lekker lang uitstellen. Maar als ik van hoor vriendinnen dat het bij hen veel moeizamer gaat en soms zelfs helemaal niet, dan prijs ik mezelf gelukkit. ~ Lisa (32 jaar)

Waarom is het belangrijk?
Klaarkomen is goed voor je gezondheid. Uit onderzoek blijkt dat een orgasme helpt tegen stress en hoofdpijn. Tijdens een hoogtepunt komt endorfine vrij, een stofje dat geluksgevoelens bevordert en spanningen vermindert. Het verhoogt ook het gehalte van immuunglobuline A, een natuurlijke afweerstof die je weerstand verhoogt. Maar het grootste voordeel van het orgasme is dat je er simpelweg gelukkig van wordt. Condoomproducent Durex toonde aan dat mensen die goede orgasmen beleven, een gelukkiger leven hebben. Veel mensen stellen het orgasme als het toppunt van geluk.

Ik heb niet altijd een hoogtepunt maar toch wel zeker in 75 procent van de gevallen. Als ik het met mezelf doe bijna altijd, een hele enkele keer zit het er niet in. Dan heb ik te veel aan mijn hoofd bijvoorbeeld. Ik kom het best / makkelijkst klaar bij orale seks in combinatie met vingers. ~  Els (53 jaar)

Wat is een orgasme eigenlijk?
Het vrouwelijke orgasme is van oudsher een mysterie voor biologen en medici. In tegenstelling tot het mannelijke orgasme, heeft de climax bij vrouwen weinig biologisch nut. Vrouwen worden niet eerder zwanger als ze klaarkomen. Wellicht staan we door het verlangen naar een orgasme (sexdrive) wel meer open voor seks. Sommige theorieën gaan uit van een gelijke ontwikkeling bij de mannelijke en vrouwelijke foetus: net zoals mannen nutteloze tepels ontwikkelen, krijgen vrouwen een soort ‘mini-penis’: de clitoris. In praktijk is hij er vooral voor seksueel plezier.

Waar vindt het orgasme plaats?
De discussie is nog in volle gang, maar in de praktijk spreekt men over twee soorten orgasmen: het clitorale orgasme en het vaginale orgasme. Het ene bereik je door clitorale stimulans, het andere door vaginale stimulans. Het is wel zo dat de clitoris aanzienlijk groter is dan hij lijkt. Het uitwendige knobbeltje bovenaan de vagina is letterlijk het topje van de ijsberg. Het ervaren van inwendige (vaginale) orgasmen, zou dus (ook) te maken kunnen hebben met de (verborgen) grootte van dit orgaan. Hoe het ook zij: de meeste vrouwen komen het makkelijkst klaar door uitwendige stimulans. Prikkeling van de kroon van de clitoris heeft een zwelling tot gevolg en bevordert de doorbloeding en bevochtiging van de vagina. Bij aanhoudende stimulans wordt de clitoris steeds gevoeliger en sommige vrouwen ervaren ook samentrekkingen in de vagina. Toch vinden veel vrouwen vaginale stimulans (penetratie) ook essentieel omdat het hun orgasme vollediger en intenser maakt.

Met periodes heb ik vochtejaculaties als ik klaarkom. Volgens mij zijn dat zogenaamde G-spot-orgasmen. Ik heb ze alleen in combi met penetratie. Eerlijk gezegd vind ik die natte plekken in bed best gênant. Mannen daarentegen vinden het geweldig, ze zien het als  ‘bewijs’… ~  Anna (39 jaar)

Tot slot: de g-spot
Het vaginale orgasme kan een gevolg zijn van prikkeling van de G-spot. Deze zone van Grafenberg is een sponsachtig stukje weefsel van enkele vierkante centimeters groot, een paar centimeter boven je vagina aan de binnenkant van je buik. Dit gevoelige plekje vult met vocht en naarmate je opwinding stijgt, kan een vochtontlading optreden. Een andere naam voor deze vrouwelijke ejaculatie is squirten. Je vindt de G-spot door een gekromde vinger naar binnen te brengen. Het plekje voelt iets ruwer en reageert bij  ‘opwrijving’.

CLITORIS CIJFERS

•42% van de vrouwen zegt bijna altijd een orgasme te bereiken tijdens de seks. Zelden, zegt 26%.
•  77% komt makkelijk klaar met masturbatie. Bij 11% van de vrouwen lukt het solo niet.
•  35% van de vrouwen zegt een orgasme niet te missen.
•  14% van de vrouwen voelt zich onbevredigd zonder hoogtepunt.
•  40% van de vrouwen vindt een orgasme essentieel voor goede seks.
•  41% vindt het heel belangrijk dat de partner een orgasme bereikt.
(bron: Queendom survey ‘Phantom of  the orgasm’)

CLITORIS FEITEN

•  De naam ‘clitoris’ afgeleid is van Griekse kleitoris dat ‘kleine heuvel’ betekent.
•  De clitoris is veel groter dan het zichtbare knopje dat je ziet.
•  De clitoris is vergelijkbaar met de eikel van de man.
•  De schacht van de clitoris is 4 tot 5 cm lang en heeft de vorm van een hoefijzer.
•  Als je opgewonden bent zwelt de clitoris.
•  De penis en de clitoris hebben evenveel zenuwuiteinden.
•  De clitoris is gevoeliger omdat de zenuwen over een kleiner oppervlakte verdeeld zijn.
•  Na een orgasme herstelt de clitoris zich binnen 10-15 seconden.
(bron: Het Vagina Boek)

Foto van Alexander Krivitskiy via Unsplash

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je jouw waardering laten zien door een kleine bijdrage te doen.

Zie hier voor meer informatie!

Mijn gekozen waardering € -
De artikelen van Anne verschenen eerder in tijdschriften en kranten waaronder Fabulous Mama, Viva, Margriet, Linda en NRC Next. Anne is cultureel antropoloog, uitgever van de Natuurkrant en eigenaar van Uitgeverij 11