Het weekend van het Wilde Oosten

Elke week biedt DNP u een arbitrair weekoverzicht aan van nieuwsfeiten uit het Wilde Oosten.

Dat voetbaltrainer Guus Hiddink in een niet al te vredelievend deel van de wereld aan het werk is, is natuurlijk niet per definitie nieuws. Dagestan en de Noord-Kaukasus is nu echter opgeschrikt door een bevel vanuit Moskou. De burgemeester van de hoofdstad Machatsjkala, waar Hiddink met Anzji de thuiswedstrijden afwerkt, moet voor twee maanden in voorarrest en zal binnenkort een aanklacht tegen hem te horen krijgen. Said Amirov zou betrokken zijn bij een moord in december 2011 op een regionale official. Ook tien bekenden van Amirov zijn opgepakt en ondervraagd, waaronder zijn neef Joesoep Djafarov, die loco-burgemeester is in Kaspiisk, waar de moord zou hebben plaatsgevonden.

Amirov is al sinds 1998 burgemeester van Machatsjkala. Ook is hij al twintig jaar gebonden aan een rolstoel, een gevolg van één van de vele moordaanslagen die hij heeft overleefd. Twee maanden geleden werd hij nog uitgeroepen tot de beste burgemeester van Rusland.

Rookverbod

Ondertussen werd een eerder in Moskou genomen besluit dit weekend van kracht, namelijk dat van het rookverbod. In sommige openbare gelegenheden (scholen, universiteiten, musea, sportaccommodaties, gevangenissen ziekenhuis en in het openbaar ervoer) mag vanaf één juni niet meer gerookt worden. De ontwikkeling zal volgend jaar worden doorgezet met nog meer rookvrije gebieden; dan worden ook de pubs en restaurants rookvrij. Rusland probeert hiermee vijftig procent van haar rokers tot stoppen te dwingen. Bijna veertig procent van de Russen zou volgens onderzoek roken.

Vijfling

Terwijl in Tsjechië de straten, dorpen en steden blank staan door de hevige regenval en het buiten haar oevers treden van onder meer de Moldau, was Moeder Natuur ook verantwoordelijk voor een ander ongrijpbare verschijning: de geboorte van een vijfling. Uit de 23-jarige Alexandra Kinova werden gisteren middels een keizersnede vier jongens en één meisje gehaald. Allen, ook moeder, zouden in goede toestand in Praag verkeren. Het is de eerste Tsjechische vijfling.

De ouders hebben zich maar een paar weken kunnen voorbereiden op de komst van het kwintet. Eerst dacht de moeder in verwachting te zijn van een tweeling, in maart spraken de doktoren over een vierling en pas in april werd nog een vijfde hartje ontdekt.

Marmot

In de buurt van de Oekraïense stad Odessa kregen twee kinderen juist de schrik van hun leven toen ineens een marmot uit hun toilet tevoorschijn kwam. Ze waarschuwden hun moeder, die de deur sloot en de politie belde. Deze wist uiteindelijk de marmot te pakken en over te brengen naar een ecologisch centrum. De kinderen durven inmiddels weer naar de wc te gaan.

Schaamteloze deal

Serieuzere zaken vinden plaats op een flinke steenworp afstand van Odessa. In Moldavië is een nieuwe premier beëdigd door het parlement. Iurie Leanca moet een einde maken aan de politieke crisis en verdeeldheid in het land. Leanca is net als zijn voorganger Vlad Filat – die eind maart zijn ontslag indiende – pro-Europees ingesteld en moet de toenadering van Moldavië tot de Europese Unie weer meer kracht bijzetten. Omdat Moldavië qua energievoorziening echter grotendeels afhankelijk is van Rusland moet Leanca de relaties met de voormalig overheerser goed weten te houden. Leanca zal daarbij weinig hebben aan de communisten in de oppositie; die beschouwen het bij monde van hun partijleider Vladimir Voronin als ‘een schaamteloze deal’ tussen de andere partijen dat Leanca aan het hoofd van het kabinet komt te staan.

Wegens omstandigheden vindt deze terugkerende rubriek eenmalig plaats op maandag en staat daarom in het teken van het weekend.

Mijn gekozen waardering € -

Geert Jan Hahn is journalist en slavist. Werkte, woonde en studeerde in Kiev, Sint-Petersburg en Warschau. Voltooide Slavic Literary Studies cum laude aan de UvA. Reist, schrijft en spreekt als Oostblogger voor landelijke media. Is daarnaast bekend van zijn taalvirtuoze zege bij het tv-spel Lingo en zijn columns over de favoriete sterfleeftijd van 27 jaar.

Geef een reactie