Een wekelijkse samenvatting van mijn AK-74 blogs op The Post Online.

STEUN RO

15/10: JFK

Waar was jij toen Kennedy stierf? Vroeger wisten mensen dat. Zelf zat ik (9) in de woonkamer onder de tafel toen de televisie 22 november 1963 zijn dood meldde. Even later herriep een nieuwslezer het bericht: Hij leefde nog. Ik bad voor zijn herstel. Dat JFK de bloedige Vietnamoorlog opvoerde wist ik niet. Evenmin van zijn honderden escapades. Zijn imago was sterker dan diens hersenpan. Dat heb je vaker bij politici, leerde ik later.

14/10: Giro .357

De Verenigde Naties (UNDP) concludeert dat ‘booming’ Latijns-Amerika de meest gewelddadige regio van de wereld is. De grootste kans op beroving heb je dus niet in het verscheurde Midden-Oosten, maar op het continent van de samba’s, dental floss bikini’s en cerveza’s. In 2012 was een op de drie bewoners geweldsslachtoffer. Tweederde van alle gevangenen bezat een vuurwapen voor het 18e jaar. 100.000 doden vallen per jaar! Hulp gewenst. Ik dacht aan ‘Giro .357 Magnum’.

12/11: Buenos Aires

Een stad waar je van houdt zit als een paar oude schoenen, schreef een Latijns-Amerikaanse auteur ooit. Comfortabel, ondanks gebreken. Zo voelt Buenos Aires. Je hebt geweld en armoede. Maar hier hangt niet de bedomptheid van terreursteden als Kabul of Bagdad. Langs de Rio de la Plata flaneren vrouwen die niets willen verhullen. Dat kijkt aangenamer dan naar burga’s en hoofddoekjes. Wees bewust: Stedelijk genot is omgekeerd evenredig aan de lengte van de rok.

10/11 Iraanse bom

Wil president Rohani het Iraanse nucleaire programma alleen voor vredelievende doeleinden gebruiken? In Genève klinken VS-minister van Buitenlandse Zaken Kerry en diens Russische collega Lavrov hoopvol. Ik denk: Het land heeft tijdens de Irak-Iran-oorlog (1980-1988) nooit massavernietigingswapens gebruikt. Dus waarom een Sjiitische atoombom ontwikkelen? Maar een Iraanse vriendin blijft achterdochtig: “Internationale sancties dwingen Rohani tot praten; hoge prijzen voeden de onvrede bij de bevolking. De ayatollahs doen nu lief maar het systeem blijft fout.”

Arnold Karskens is Neerlands meest onafhankelijke en ervaren oorlogsverslaggever. Muckraker. Nachtmerrie voor nazi’s en andere oorlogsmisdadigers. Auteur van tienŒ boeken. Onderzoeksjournalist die nooit ‘nee!’ als antwoord accepteert. Lastig, dwars & gehaat door zijn vijanden, maar Last Man Standing voor mensenrechten en vrijheid van meningsuiting.

Geef een antwoord