Hier is de man van Zalando: hij doet een stapje terug vanwege de carrière van zijn vrouw

Rubin Ritter, één van de drie CEO's van de succesvolle webshop Zalando kondigde deze week zijn vertrek aan. Hij gaf als redenen dat hij meer tijd voor zijn gezin wil en dat hij nu de carrière van zijn echtgenote wil laten prevaleren. Bijzonder? Ik vind van niet, maar het was wel voorpaginanieuws in de hele wereld.

Het is de praktijk van alledag dat vrouwen met de komst van kinderen of met het op stoom komen van de professionele carrière van manlief, minder gaan werken of mee verhuizen naar een buitenland. Zij zet de rem op haar loopbaan om die van haar partner vleugels te geven. Hoewel veel mannen beweren dat wanneer hun vrouw meer geld in het laadje brengt, ze zelf wel een stap terug zouden willen doen, wijzen de cijfers anders uit.

De 30’er jaren zijn cruciaal

Het leven van de moderne mens wordt voor een belangrijk deel bepaald in de tijd dat ze 30’ers zijn. Er wordt naar een levenspartner gezocht, er wordt serieus en hard gewerkt, soms zelfs nog aan extra scholing gedaan, er wordt een mooi huis aangeschaft en nog zo eens wat fijne luxe goederen en er wordt een gezin gesticht. Topdrukte in het jonge leven van hogeropgeleide en/of succesvolle paren. Als dit in de praktijk wel heel erg veel van het goede blijkt te zijn, is het meestal de vrouw die ‘een stapje terug’ doet, juist op het moment dat promoties, fijne opdrachten en lucratieve banenwissels voor het grijpen liggen. Van carrieretijgerin naar deeltijdprinsesje.

Zoek het maar uit na 15:00 uur

In de TV-serie ‘Waarom werken vrouwen niet?’ onderzoekt journalist Liesbeth Staats dit zogenoemde oer-Hollands fenomeen: het parttime paradijs. Ruim 70% van de Nederlandse vrouwen werkt in deeltijd (35 uur of minder), het laagste gemiddelde aandeel vrouwenwerk in Europa, volgens harde cijfers van de Oesd. Daardoor staat bijna de helft van de Nederlandse vrouwen financieel niet op eigen benen. Volgens Staats heeft dat te maken met onze cultuur. “We zijn een heel progressief land, maar op dit punt zijn we uiterst conservatief. Onze samenleving is ook niet ingericht op een tweeverdienersmodel. Wel op een anderhalfmodel. In Nederland sluit de school nog steeds om drie uur haar deuren. Waarom die school haar deuren sluit? Omdat er moeders op het schoolplein staan. En waarom staan er moeders op het schoolplein? Omdat die school om drie uur sluit.”

Vrouwen krijgen hoe-dan-ook commentaar

Gevolg is dat er zowel op hardwerkende (bitches) als op deeltijd (parttime pussy’s) werkende vrouwen commentaar wordt geleverd. Om nog maar te zwijgen van de wijze waarop er gesproken wordt over fulltime moeders (thuisblijfloeders). Mannen krijgen zulke krenkende bijnamen niet. Hoe hypocriet! Dat hij de kans krijgt via haar vindt (bijna) iedereen vanzelfsprekend. En dat er dan ook nog zelfverklaarde feministes zijn die denigrerend spreken van ‘balanstrutjes’ of ‘webwinkelmeisjes’ is buitengewoon contraproductief, zo niet een ‘schot in eigen voet’. Want het moet ons feministes juist nog harder voor de ‘goede zaak’ laten opkomen, waarvoor grote veranderingen nodig zijn qua genderopvattingen en kinderopvang. Spiek om te beginnen eens goed bij de Noorderlingen.

Onvrij

De Universiteit van Utrecht deed onderzoek naar de oorzaken van de achtergebleven Nederlandse werkcultuur. Daaruit komt naar voren dat vrouwen én mannen minder vrij zijn in hoe ze hun leven inrichten dan we vaak denken. Drie grote sociale fenomenen worden in de studie genoemd. 1. Schuldgevoelens stimuleren vrouwen parttime te werken. 2. Het verwachtingspatroon dat mannen succesvoller moeten zijn dan hun vrouw. En 3. Ervaringen met het ouderschap lokt traditionelere genderopvattingen uit.

Waar is de vrouw van Zalando?

Over een paar weken kunnen we zeggen: welkom in het Nederland van 2021 met een hardnekkige loonkloof van 19%. In het bedrijfsleven verdient een man gemiddeld €22,- per uur tegen een vrouw €18,- . Dan is het niet zo gek dat hij vaker dan zij de meestverdienende is en dat zij dus vaker dan hij het bekende stapje terug doet. Bij het Duitse Zalando, waar deze Rubin Ritter nu goede sier maakt met ‘zijn offer’, is het verschil in salaris tussen mannen en vrouwen zelfs 22% en het Management Board wordt tot nu toe gevormd door vijf parelwitte mannen. Hierbij een tip aan bestuurlijk ervaren vrouwen wereldwijd: bij Zalando staat momenteel een prachtige uitdaging voor je open. Hup, met man en kinderen op naar Berlijn!

Beeld: Commons Wikimedia

Mijn gekozen waardering € -