Hier is uw dokter 3D

Kersverse 3Dprint Magazine schetst 'magie in 3D'.

Natuurlijk gaat 3Dprint Magazine over heel wat meer dan medische onderwerpen, maar de sector wordt beslist goed bedeeld. Als u het magazine in het midden (pagina 46 en 47) bij de nietjes openslaat ziet u over de hele breedte een menselijke figuur met daarnaast – van kop tot teen- de lichaamsdelen die voor vervanging via de printer in aanmerking komen. Zeker, dat is veelal nog toekomstmuziek, maar dat is juist ook het aardige van dit magazine. De fantasie wordt alle ruimte gegund.

Magie

Hoofdredacteur Maarten Verkoren spreekt over 'Magie in 3D'. Het blad wil alle spannende ontwikkelingen gaan volgen. 'en als we dan nog over reserveonderdelen kunnen beschikken van organen en onmisbare lichaamsdelen, ligt de wereld aan onze voeten. Zover zijn we nog lang niet, maar elke dag worden er weer nieuwe stappen gezet'. In de categorie Nieuws (pagina 6) wordt meteen al stilgestaan bij de ontwikkeling van aanstuurbaar spierweefsel. 

3D oor

Dat brengt ons meteen naar een hoofdartikel (pag. 48 t/m 51) van redacteur Maryse van den Berg. Dokter 3D, zo luidt de titel van een hoofdartikel. Het brengt ons bij arts (plastisch-chirurg in opleiding) Ernst Jan Bos van het VU Medisch centrum. Zelf heb ik hem een eindje op weg geholpen, maar inmiddels maakt hij stevige vorderingen bij de ontwikkeling van een kunstoor of -neus. Dat daarbij heel wat bij komt kijken wordt heel duidelijk uitgelegd. We zullen nog wel wat geduld moeten hebben. De illustraties bij het artikel zijn heel informatief.

Niersteen uitgeprint

Niersteen

Een fascinerende case story is te lezen op pag. 54/55. Een patiënt die voor zijn operateur een model van nier + niersteen uitprint aan de hand van een eerder gemaakte CT-scan. De operatieduur wordt daarmee met een half uur verkort, aldus de uroloog. Tel uit je winst.

Abonnement

Ik durf te zeggen: een prachtig blad waaraan beslist behoefte is, zoals ik nu al vaststelde in mijn omgeving. Een uitgave van New Skool Media B.V. De uitgever meldt dat 3Dprint Magazine sinds 30 april in de winkels ligt. Het blad heeft een oplage van 30.000 stuks en is 92 pagina’s dik. Het kost € 5,95 en gaat vier keer per jaar verschijnen.

Bronnen:

http://www.dutchbuttonworks.com/2012/12/een-oor-aannaaien/

https://www.ntvg.nl/artikelen/nieuws/botcellen-printer

http://mcortechnologies.com/industries/medical/

http://en.wikipedia.org/wiki/DEFCAD

http://the3doodler.com

https://www.isodo3d.com

Mijn gekozen waardering € -