Met zijn boek Homo Deus schetst historicus Yuval Noah Harari een bij tijd en wijle onheilspellend beeld. In dit interview voorspelt hij de toekomst. In tien thema’s.

STEUN RO

Wat heeft de toekomst voor ons in petto wanneer we naar de goddelijke status reiken? Want zover is het inmiddels, stelt Yuval Noah Harari in deel twee van zijn meeslepende kroniek van de mensheid. Na de bestseller Homo sapiens, waarin zich de geschiedenis van de wetende mens ontrolde, is het de beurt aan Homo deus. Met dit verhaal over onze scheppingsdrang en waar die toe kan leiden, schetst hij een intrigerend en een bij tijd en wijle verontrustend perspectief. Aan de hand van tien thema’s voorspelt Harari de toekomst. Weliswaar met een slag om de arm, want wie kan er daadwerkelijk in een glazen bol kijken?

 De mens

Bedrijven en overheden hebben een enorme rekenkracht en kolossale hoeveelheid data tot hun beschikking. Daardoor kennen ze ons beter dan wijzelf. Vroeger vertrouwden we op ons gevoel of op de aanbeveling van een vriend als we een boek kochten. Nu weet je e-reader door software voor gezichtsherkenning en biometrische sensoren hoe iedere zin je hartslag en bloeddruk beïnvloedt, wanneer je afhaakt en wat je aan het lachen of boos maakt. Gebruik je een Kindle, dan weet Amazon met griezelige precisie hoe bij jou op de juiste emotieknoppen te drukken. Boeken lezen jou terwijl jij hen leest!

Dit artikel lees je gratis. Als je onderaan een kleine bijdrage doet, help je mij waardevolle artikelen te blijven schrijven.

Algoritmen voorspellen met deze data ook welke studie en levenspartner ons past en waar we het beste een kruisje kunnen zetten op het stembiljet bij verkiezingen. Daarmee bleek het zelf een verzameling algoritmen zonder vaste kern. En daarvan maken we gebruik bij belangrijke beslissingen in ons leven, want dit draaiboek begrijpt onze verlangens beter dan wijzelf en maakt juistere keuzes. De vrije wil is een illusie uit het verleden, omdat de algoritmen waaruit de mens bestaat niet vrij zijn.

Jolanda Breur begon haar journalistieke loopbaan op de redactie religie & filosofie van dagblad Trouw. Inmiddels werkt ze tien jaar als zelfstandig journalist voor verschillende media en organisaties. Ze schrijft vooral over de zinvolle draai die we geven aan ons leven en de invloed daarvan op de samenleving. En andersom. Met een cultuurwetenschappelijke achtergrond en een journalistieke invalshoek ontrafelt ze onze zoektocht naar antwoorden op existentiële vragen. Want bij tijd en wijle zijn we graag bezig met datgene waarvoor we het allemaal doen.