De wereld is klein. Vandaag woon je hier en wie weet waar je morgen woont. Toen ik jong was, had ik nooit verwacht dat ik ergens anders dan in mijn geboorteland, Azerbeidzjan, zou wonen. Nu woon ik in Nederland en moet ik een visum aanvragen als ik terugga naar Azerbeidzjan. Gelukkig gaat dat makkelijk en hoef je maar een keer over te stappen.

STEUN RO

Azerbeidzjan betekent land van vuur. De hoofdstad is Bakoe. Azerbeidzjan is het grootste en dichtst bevolkte land in de Kaukasus, grenzend aan de Kaspische Zee, Iran, Armenië, Georgië en Rusland. De Democratische Republiek Azerbeidzjan, de eerste democratische en seculiere republiek in de islamitische wereld, werd opgericht in 1918 en in 1920 door de Sovjet-Unie veroverd. Het land werd weer onafhankelijk in 1991. Sinds 1994 is er een wapenstilstand met buurland Armenië, dat 20 procent van Azerbeidzjan (de regio Karabach en nog zeven andere steden) bezit. De Azerbeidzjaanse exclave Nachitsjevan grenst aan Iran, Turkije en Armenië.

Emotioneel weerzien

In de zomer ging ik met mijn vrouw en kinderen naar Azerbeidzjan. We kozen de goedkoopste vlucht, van een Russische vliegmaatschappij. Er was een beetje vertraging, we moesten ons haasten in de luchthaven van Moskou.

Eindelijk waren we in Bakoe. De luchthaven is zeer modern: alles is schoon en netjes, alsof je in een Europees land bent. Mijn moeder, broer en andere familieleden waren op ons aan het wachten. De ontmoeting was heel erg emotioneel. Ik was ontzettend blij om mijn familie weer te zien.