Hoe je cyclus je aantrekkelijkheid beïnvloedt

Vrouwen die ovuleren worden verleidelijker gevonden dan vrouwen die menstrueren. Logisch, met kramp en een rothumeur op de bank hangen is nu eenmaal niet zo sexy. Maar hoe beïnvloedt de menstruatiecyclus de vrouwelijke aantrekkelijkheid precies?

Sommige dagen van de maand voel je je geweldig: mooi, sexy, verleidelijk, kortom: aantrekkelijk. Andere dagen wat minder. Vraag een vrouw op welk moment van de cyclus zij zich het aantrekkelijkst voelt en het antwoord is hoogstwaarschijnlijk niet: ‘Als ik menstrueer.’ Logisch: een opgeblazen gevoel, gemixt met een fikse dosis kramp en een portie doorlekangst, is nu eenmaal geen feel good garantie. En dan laten we de omaslip en joggingbroek, de onvermijdelijke pukkels, het vettige haar en het pokkenhumeur nog even buiten beschouwing…

Grappig genoeg is dit geen inbeelding. Het lijkt namelijk dat niet-menstrueerders er precies zo over denken. Ook mannen beoordelen vrouwen als mooier wanneer ze niet menstrueren. Zelfs al menstrueer je nog zo discreet en kan de man in kwestie met geen mogelijkheid weten of je ongesteld bent of niet. Meerdere studies hebben inmiddels aangetoond dat vrouwen tijdens hun ovulatie aantrekkelijker worden bevonden dan tijdens hun menstruatie.

Studie onder strippers

Geoffrey Miller, Joshua M. Tybur en Brent D. Jordan verdiepten zich in 2007 in de kwestie. Met hun studie brachten zij in kaart hoeveel fooi strippers in clubs in Albuquerque (VS) verdienden op verschillende momenten van hun menstruatiecyclus. Ze analyseerden daarvoor 296 vijf-uurs diensten, samen goed voor het respectabele aantal van zo’n 5.300 lapdances.

Wat bleek? Vrouwen verdienden gemiddeld 260 dollar per dienst als ze in de luteale fase waren (dus in de periode tussen ovulatie en menstruatie) en slechts 185 dollar als ze menstrueerden. In hun meest vruchtbare fase – rond de ovulatie – liepen de verdiensten ineens op tot gemiddeld 335 dollar per dienst. Ook interessant: bij ‘exotische dansers’ die de anticonceptiepil slikten, waren deze verschillen gedurende de cyclus niet te zien.

Hoe meer tampons, hoe minder fooi

Met hun onderzoek wilden de drie mannelijke onderzoekers aantonen dat de zogenaamde oestrus – een fase van verhoogde aantrekkelijkheid, voortplantingsdrift en seksuele ontvankelijkheid bij vrouwen, te vergelijken met bijvoorbeeld bronst en loopsheid in het zoogdierenrijk – ook nog altijd in het mensenrijk bestaat.

Met andere woorden: dat mannen het onbewust merken als een vrouw ovuleert en zich dan meer tot haar aangetrokken voelen. Iets dat zich, als ze stript, vertaalt in een hogere fooi. Het idee voor de studie deed één van de onderzoekers op toen hij zelf in een stripclub werkte. Uit de logboeken van de club bleek namelijk dat vrouwen die tijdens hun dienst om tampons gevraagd hadden, die avond minder verdienden.

De onweerstaanbare geur van ovulatie…

Waarom ovulerende vrouwen tijdens de stripclub-studie aantrekkelijker werden bevonden dan menstruerende vrouwen? Het blijft een beetje gissen. Het zou met een verandering in de taille-heup ratio te maken kunnen hebben. Met meer verbale creativiteit tijdens de ovulatie. Met het feit dat ovulerende vrouwen iets langzamer (lees: sexyer) lopen, zoals deze studie uit 2011 bewees. Of met de net iets hogere toon waarop vrouwen praten wanneer ze vruchtbaar zijn, zoals een Amerikaanse studie uit 2008 aantoonde. Hoewel ze dit onbewust doen, wordt de hogere toon als vrouwelijker en verleidelijker beoordeeld. Dat vrouwen rond de ovulatie hoger prater dan normaal, werd ook onderzocht in Kroatië, in 2017, en in de USA in 2019. Deze studie wees uit dat er geen verschil in toonhoogte was als de vrouw in kwestie aan de pil was. Precies zoals in de stripclubstudie.

Het zou ook te maken kunnen hebben met geur. Finse research uit 2004 wees al in die richting. In dit zogenaamde t-shirt experiment werd de seksuele aantrekkelijkheid van vrouwen beoordeeld op basis van een door haar gedragen (u raadt het al) t-shirt. De resultaten: mannelijke testers beoordeelden de seksuele aantrekkelijkheid van vrouwen het hoogst als ze op de helft van hun cyclus waren, dus tijdens de ovulatie. Dit was echter alleen het geval als de t-shirt draagster geen anticonceptiepil gebruikte. De Finse studie is niet de enige studie die uit lijkt te wijzen dat mannen ovulatie kunnen ruiken. Eerdere studies uit de Verenigde Staten, uit 2009 en 2011, lieten een vergelijkbaar resultaat zien. Mannen vinden de gedragen t-shirts van ovulerende vrouwen lekkerder ruiken dan de shirts van menstruerende vrouwen.

Bloos! – Maar niet als een baviaan

Er is nog een reden waarom vrouwen in sommige fasen van hun menstruatiecyclus als aantrekkelijker worden gezien: blosjes. Ovulerende vrouwen hebben doorgaans rodere wangen dan vrouwen die menstrueren. In tegenstelling tot bij vrouwelijke bavianen, van wie de geslachtsdelen knalrood worden en opzwellen tijdens de ovulatie, zijn de veranderingen bij mensen met het blote oog nauwelijks te zien.

Toch lijken mannen die subtiele verandering gedurende de cyclus op te merken. Dat blijkt bijvoorbeeld uit een studie over vrouwelijke gezichtsaantrekkelijkheid uit 2004, waarvoor de gezichten van vrouwen uit Newcastle en Praag tijdens de verschillende stadia van hun cyclus werden gefotografeerd. Vervolgens werden die portretten beoordeeld op aantrekkelijkheid. Ook in dit onderzoek werden vrouwen in de folliculaire fase (tussen menstruatie en ovulatie) als aantrekkelijker beoordeeld dan vrouwen in de luteale fase.

Dress to impress

Last, but not least: kledingkeuze. Amerikaans onderzoek uit 2006 en 2013 heeft aangetoond dat vrouwen vaker rood dragen rond hun ovulatie. De kans dat ze rood of roze draagt, is in de vruchtbare periode drie keer zo groot als in de niet-vruchtbare periode. Over dress to impress gesproken… Frans onderzoek uit 2017 ging nog een stapje verder en keek naar make-up gebruik. Het resultaat zal niet verrassend zijn: rond de ovulatie zitten vrouwen langer voor de spiegel en gebruiken ze meer make-up.

Dus hoewel we niet blozen als bavianen, jammeren als krolse katten of wijdbeens voor een hengst of stier gaan staan in de hengstige of tochtige fase, verraden onze lijven toch dat we op ons vruchtbaarst zijn; rijp voor de voortplanting. En hoe subtiel die signalen soms ook zijn, mannen reageren erop. Jammer dat er geen soortgelijke signalen in de menstruatiefase bestaan, die mannen er toe aanzetten chocolade te halen, warmwaterkruiken te vullen en ontspanningsmassages te geven…

Dit artikel verscheen eerder op Period!

Mijn gekozen waardering € -