Hoe klinkt dat hoestje van COVID-19

Hoesten. Een combinatie van audio en kunstmatige intelligentie (AI) ten behoeve van de diagnostiek

Uche.In dit geval (bericht 8 juni 2020) blijkt het hoestje mee te vallen

Maar hier niet

Recording
De afbeelding van een audiofile. U kunt met enige fantasie haast het nare hoesten aflezen, met de lange uithalen. Verderop in mijn artikel is de link waarin dit verscheurend hoesten te horen is. Deze opname is gemaakt door een mij onbekend iemand. Het geluid is publiekelijk te horen op platform Soundcloud. Een wereldwijde verzamelplaats van liefhebbers van  audio. Het platform Soundcloud blijkt tijdens de lockdown intensief gebruikt te zijn. Heel veel creatievelingen hebben daar hun weg gevonden. Interessant vind ik dit muziekje van Erekle Getsadze, een artist uit Georgie,  waarin daadwerkelijk een hoest is verwerkt. Hij vertelt mij dat hij twee jaar geleden dit muziekje maakte, terwijl hij daadwerkelijk geveld was door de griep. Ook nu was het weer raak en toen heeft hij de titel aangepast aan de tijdgeest. Dit klinkt toch meer als een ‘gewone’stevige hoest. Dat draait nu als u wilt >

(playlist ids=”180415″

 https://soundcloud.com/erekle-getsadze/cough-cough-naxveliani-tracki 

Motto Test-Trace-Isolate
De luchtwegen staan centraal bij de opsporing van COVID19. Dat levert veel gedoe op zoals de snotneuzen bij schoolgaande kinderen. Thuisblijven of niet. Veel kinderen worden toch nog van school weggestuurd. Het gaat vooral om tijdigheid van het vaststellen of uitsluiten van de diagnose COVID19. Het is niet anders dan vroeger of met andere medische vraagstukken. Hoe ver moet je gaan en hoe snel (en liefst ook hoe goedkoop) kan dat. Voorheen moesten we het vaak doen met een goede anamnese (vraaggesprek), gebruik van onze zintuigen en eenvoudig onderzoek. De koortsthermometer is ook al een grove selectie. Wat betreft de anamnese, blijkt verlies van geur-en smaak nogal eens een vroegsymptoom. Het komt niet door een verstopte neus zoals bij verkoudheid, maar heeft rechtstreeks met de virusinfectie in het neusslijmvlies van doen. 

Blafhoest
Vroeger al werd bijvoorbeeld de blafhoest bij kinderen herkend. Momenteel zijn op diverse plaatsen in de wereld onderzoekers bezig om een database met audiofiles met hoest geluiden (in combinatie met een enquête ziekteverschijnselen) op te bouwen. Een volgende stap is het inzetten van een algoritme dat nieuwe gevallen kan herkennen via een smartphone. Het gaat vooral om beginnende verschijnselen. Als het ziektebeeld gepaard gaat met die nare hoest is het voor iedereen wel duidelijk zoals mij verzekerd is door zorgverleners.

CoughVid
Journalist Aaron Holmes, schrijft op 20 april 2020 over een app. Coughvid. Een initiatief van artsen die vaststellen dat coronavirus patiënten een opvallende hoest hebben. Die anders klinkt dan bij andere ziekten, zo vertelt onderzoeker Tomas Teijeiro aan BusinessInsider. Inmiddels heb ik van de onderzoeker Teijeiro begrepen dat er al meer dan 18.000 opnames zijn ontvangen die nader worden geanalyseerd. De smartphone kan binnenkort mogelijk naar uw hoest luisteren en voorspellen of u COVID-19 heeft opgelopen. Dat is waar een team van AI-onderzoekers naar toe werkt. Vroegdiagnostiek.

Challenge CoughCheck
Er zijn zeker meer partijen bezig met het ontwikkelen van dergelijke tools, zoals de CoughCheck App. Ik heb mijn belangstelling laten blijken.

COVID-19 Sounds
De Universiteit van Cambridge verzamelt ook geluidsopnames. Een wat bredere insteek waarbij ook andere ziekte gerelateerde gegevens worden gevraagd.

Resumerend
Het is een belangwekkende ontwikkeling in deze COVID19 pandemie. De combinatie van audio en kunstmatige intelligentie (AI) ten behoeve van de  diagnostiek. Vooral de vroegdiagnostiek in het geval van COVID19. Dat daarmee winst te behalen valt is inmiddelswel duidelijk omdat symptomatische patienten besmettelijk zijn. En het kan dan heel snel gaan, want het is niet zomaar een pandemie geworden. Onterechte isolatie van een persoon (en eventuele huisgenoten) is anderzijds ook een belasting. Ook voor de economie. Het is nu afwachten of de gevoeligheid (sensitiviteit en specificiteit) zodanig kunnen worden opgevoerd dat een dergelijke APP onderdeel gaat uitmaken van richtlijnen. Er zijn ook kansen voor dergelijke toepassingen in het bredere kader van zorg op afstand (eHealth).

Links


https://soundcloud.com/erekle-getsadze/cough-cough-naxveliani-tracki
https://www.businessinsider.nl/app-would-listen-cough-predict-coronavirus-2020-4/ 
httphttps://covid-19-sounds.org/en/s://www.destentor.nl/video/verslaggever-arjen-krijgt-een-coronatest~p150589
https://covid-19-sounds.org/en/
https://www.skipr.nl/nieuws/onderzoek-naar-ademtest-voor-opsporing-corona/
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/mag-die-kleuter-met-hooikoorts-nou-wel-of-niet-naar-school-komen~bd0bf5ad/?utm_source=VK&utm_medium=email&utm_campaign=20200609%7Cochtend&utm_content=Mag+die+kleuter+met+hooikoorts+nou+wel+of+niet+naar+school+komen%3F&utm_term=128460&utm_userid=&ctm_ctid=2ed9abeb4efd4a5ab35b2583f006bc48

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je jouw waardering voor Jan Taco te Gussinklo laten blijken door een kleine bijdrage te doen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mijn gekozen waardering € -