Hoe mobiliseren we elkaar…

De zaal reageert met kreten als creativiteit, samenwerking, eenvoud en co-creatie.

De eHealthweek 2018 biedt gelegenheid om dieper op een aantal kansen en belemmeringen in te gaan. Een 5e artikel van een reeks.

Het Hoogleraren Debat zoals dat genoemd werd, vond plaats in de grote zaal van het Mediaplaza van de Jaarbeurs te Utrecht op 23 november 2017. Er waren tegen de 75 bezoekers gekomen naar dit onderdeel van een zeer uitgebreid dagprogramma (met veel parallelsessies). Belangstellenden konden kenbaar maken tot welke doelgroep zij behoorden. Zij mochten reageren op een aantal stellingen (stemsysteem Buzzmaster). Ik probeer duidelijk zicht te krijgen op het grotere geheel. Hoe staat het ermee in Nederland.

Hoe dan versnelling. Allemaal mooie woorden. Heleen Riper: de menselijke maat weer terug. Ook lasten administratie terugbrengen. Meer naar de zorg kijken. Present kunnen zijn. Wat digitaal kan, ook digitaal doen. Maar dus ook face to face contact. Word een soort padvinder. Niet doen zonder dat de patiënt het wil. Multi-strategie. Hoog niveau van onze zorg in Nederland zo houden. Vraag: dan maar geduld hebben?? Geduld moet op zijn. We zijn nu al 20 jaar bezig. Langer geduurd dan Heleen Riper dacht. Innovatie duurt meestal maximaal 20 jaar. Marlies Schijven: we moeten het met elkaar doen. Waar staat de e van eHealth voor. Evidence en Enabling. Meer tijd in de voorbereiding. Ook zelf als dokter digitalisering gebruiken. Denk aan snelle videoconferentie en digitaal portaal. Leonard Witkamp: stop met systeemdenken. Begin bij jezelf. Hoe krijg ik betere zorg. Ga klagen! Net als in restaurant. Zorgverzekeraars najagen. Begin bij jezelf. Verbaas je hoe absurd het geregeld is heden ten dage. Nog volgens oud paradigma. Lisette van Gemert: vanuit de Technische Universiteit ontwikkelen we slimme en simpele technologieën. Beloningsstrategieën. Opleiding vanuit sociale netwerk en techniek. Samen met patiënt en zorgverlener. Co-creatie. Technisch dichterbij. Werkbaar. Online cursussen (MOOC). Ook over het voetlicht brengen wat goed is en niet goed. Hoe zelf bijdragen. Vanuit de zaal: kijk wat je zelf als platform en apps in beeld hebt. Welke zijn voor mij van belang. Ga die dan aanbieden. Neem ze mee in de communicatie. Stappen zetten. Heleen Riper zegt dat dit in de GGZ al lukt in de vorm van opname in de richtlijnen.

Slotvraag Debat.

Wat als je morgen minister was? Heleen Riper: regelgeving vereenvoudigen voor innovatieve toepassingen. Marlies Schijven: verantwoording bij de mensen zelf. Ze willen immers toch de regie. Leonard Witkamp: 1% voor innovatieve zorg. Lisette van Gemert: meer aandacht voor preventie. 150 miljoen per jaar. Arena’s voor experimenteel onderzoek en daarvoor ook geld vrijmaken.

Debat

De Nederlandse in ehealth gespecialiseerde hoogleraren in gesprek met dagvoorzitter Tom van ’t Hek: 

Professor dr. Heleen Riper, hoogleraar eMental-Health/Klinische Psychologie, Vrije Universiteit Amsterdam & GGZinGeest 

Professor dr. drs. Marlies Schijven, chirurg AMC., hoogleraar chirurgie, in het bijzonder Serious Gaming, Simulation and Applied Mobile Healthcare, faculteit der geneeskunde AMC-UvA 

Professor dr. Lisette van Gemert-Pijnen, Hoogleraar Persuasive Health Technology, Universiteit Twente (niet op foto)

Professor dr. Leonard Witkamp, Bijzonder Hoogleraar Telemedicine, AMC. Amsterdam, voorheen dermatoloog (niet op foto)

Mijn gekozen waardering € -