De lokale verkiezingen in Noordwijk van 21 november 2018 zijn ondermijnd met de verspreiding van “nepnieuws” door een Stichting en comité van vastgoed/horeca, VVD en CDA. Voorafgaand langdurig journalistiek onderzoek wees al in die richting. Hoe groot geld lokale democratie grijpt. Een lang verhaal…

STEUN RO

Als premier Mark Rutte op zaterdag 17 november even naar Noordwijk rijdt om de plaatselijke VVD bij te staan, passeert hij bekende leuzen op gemeentelijke verkiezingsborden: veiligheid, zorg en vooral veel ‘samen’. Op geen enkel bord tref je aan: (meer/minder) bouwvergunningen.

Net als op zoveel niveaus, van de liefde tot in wereldpolitiek, is er sprake van ‘You write about the moon, and dream about the stars’ (Danny O’Keefe, later Jackson Brown). Mondiaal zijn energiebronnen en – leidingen en wapenhandel vaak onzichtbaar bepalend. In gemeenten gaat het meeste geld om in bouwvergunningen. Maar over die invloed hoor je zelden. De komende 4.000 woorden, nog een samenvatting na veel geschrapte details, verhalen daarover.

Bijzondere gemeente

Bouwplannen veroorzaken in Noordwijk aan Zee al honderden jaren heftige botsingen tussen ondernemers, politici en ‘gewone’ bewoners. Heethoofdigheid doet de vlam in de pan slaan, net als bij heftige kwesties in andere kustgemeenten als Wassenaar, Zandvoort en Bloemendaal. Zeewind wakkert de vurige tongen eerder aan dan ze te blussen.

Peter Olsthoorn schreef boeken over internet, Google en The Power of Facebook,Πartikelen over ICT, media (internet vooral), inlichtingendiensten en innovatie. Hij spreekt over deze onderwerpen, treedt op als dagvoorzitter en interviewer op het podium. Was journalist in Oost-Europa, correspondent en oprichter van netkwesties.nl.