Peter James laat in Dodelijke affaire voor de dertiende opeenvolgende keer zien hoe een politieroman geschreven moet worden. Zijn ‘dodelijke’ serie (titels als Doodsimpel, De dood voor ogen, schijndood) rond rechercheur Roy Grace hoort thuis in de buitencategorie van tv-hits als Morse, Frost en Dalziel.

STEUN RO

Dat James’ werk nog niet is bewerkt tot film of voor bijvoorbeeld Netflix, verbaast me dan ook hogelijk. Terwijl de Britse auteur zelf ook film- en serieproducent is en samenwerkte met kanjers als De Niro, Sutherland en Pacino. We wachten het rustig af en genieten intussen van de boeken. Die los van elkaar te lezen zijn, maar wel de steeds terugkerende verhaallijn heeft over de sinds tien jaar vermiste eerste echtgenote van Grace.

Deze Sandy ontbreekt natuurlijk ook niet in Dodelijke affaire, waarin Grace het in en rond Brighton moet opnemen tegen zwarte weduwe Jodie Bentley, die oude rijkaards na de haak slaat om ze vervolgens naar de eeuwige jachtvelden te helpen en de erfenis op te strijken.

Ze beschikt over een uitgebreid arsenaal aan giftige slangen en schorpioenen om haar doel te bereiken. Dat gaat moeizamer dan ze hoopt en verwacht; zo heeft een van haar liefjes gelijk Bernie Madoff de boel opgelicht. Geen cent over voor de dame, dus over naar de volgende patiënt. De Russische maffia heeft intussen een huurmoordenaar op haar afgezwstuurd, omdat ze geld en een usb-stick vol, voor de boeven uiterst belangrijk materiaal heeft gestolen.

Deze killer is eerder aan Grace’ team ontsnapt. Vandaar dat de speurneus, net vader geworden, er op gebrand is hem te grazen te nemen. Derde dossier dat om zijn aandacht vraagt is dat van de ontsnapte seriemoordenaar Crisp. En alsof dat niet genoeg is, moet hij voortdurend over zijn schouders kijken om een slinkse aanval van zijn superieur voor te zijn.

Vijf van de vijf sterren voor James en Grace.

Peter James: Dodelijke affaire
De Fontein
€ 19,99

aajruitenbeek@kpnmail.nl'
    Misdaad & misstanden, rechtbank, thrillers, Achterdam & prostitutie