Deze maand komt het er eindelijk van: Jos van Rey staat voor de rechter, samen met zijn vastgoedvriend Piet van P. Volgens het OM heeft Van Rey gunsten aan Van P. verleend, in ruil voor geld en vakantiereisjes.

STEUN RO

Hun naam kleeft onder andere aan het Kazernevoorterrein in Roermond. Op twee cruciale momenten forceerde Van Rey als wethouder in dat project een doorbraak bij dit bouwproject die gunstig uitviel Van P. Een reconstructie.

Ik heb nu buikpijn  van die keuze

In 2000 neemt het college van Roermond een vreemd besluit. ‘Ik heb nu buikpijn van die keuze’, zegt oud-wethouder Tof Thissen van GroenLinks. De gemeente zoekt dan een ontwikkelaar voor het terrein voor de oude Ernst Casimir-kazerne. Het kazerneterrein zelf is dan al deels veranderd in een outletcentrum. Het Kazernevoorterrein verbindt deze Designer Outlet met de binnenstad. VVD-wethouder Van Rey heeft dit project in zijn portefeuille.

Eind juli nodigt hij zeven projectontwikkelaars uit om met een voorstel te komen. Twee bedrijven belanden met een positief advies van zijn ambtenaren op zijn bureau. Een derde optie is een combinatie van twee andere bedrijven: Stienstra en Van P. Van Rey heeft met Van P. al sinds zijn jongensjaren een goede band. Hij bezoekt regelmatig diens vakantiehuis in St. Tropez.

Procedure stopgezet

De gemeente nodigt de drie kanshebbers uit voor een nadere presentatie. Maar op 29 augustus zetten burgemeester en wethouders die procedure plotseling stop. Het college kiest Stienstra en Van P. Omwille van de snelheid: de Designer Outlet is al bijna gereed, en de oude binnenstad moet daarvan profiteren. Het tussenliggende Kazernevoorterrein moet zo snel mogelijk een aantrekkelijk gebied worden.

Van Rey, pas op met je vriendschap met Van P.

De gemeente had openbaar moeten aanbesteden, zegt oud-wethouder Thissen nu. ‘Het is een aantal keren in het college geweest.  We hebben ook wel eens gezegd: ‘Van Rey, pas op met je vriendschap met Van P.’ En: ‘Is het nou wel verstandig om weer een stukje ontwikkeling van Roermond aan Van P. te gunnen?’ Maar Van Rey kon heel drammerig zijn, ergens wekenlang op hameren.’ Uiteindelijk haalde hij zijn gelijk.

Van Rey kon heel drammerig zijn, ergens wekenlang op hameren

Het idee dat Van Rey corrupt zou kunnen zijn, kwam niet bij Thissen op. ‘Hij was schatrijk, dus waarom zou hij zich verrijken? Ook Van P. was een grote jongen, die had dat helemaal niet nodig, dachten wij.’

Coalitieonderhandeling

In 2010 duikt het Kazernevoorterrein opnieuw op, nu de in de onderhandelingen voor een nieuwe coalitie. Inmiddels staat er een kantoorgebouw. Van P. zoekt een koper, en de gemeente zoekt een nieuw stadskantoor.

Van Rey formateur

Van Rey is leider van de grootste partij. Als formateur bemoeit hij zich met het proces, niet met de inhoud. Op één punt na, zegt Jac Breugelmans, CDA-onderhandelaar: ‘Het Kazernevoorterrein. Dat moest opgenomen worden in het akkoord.’ Volgens Breugelmans is er ‘nauwelijks over gesproken’. ‘Het gebeurde heel erg in de marge van de onderhandelingen. Wij hebben de consequenties nauwelijks overzien. Andere zaken leken belangrijker.’ Breugelmans heeft geen idee dat er een ambtelijk advies ligt: het gebouw van Van P. is ongeschikt, twee andere locaties zijn veel beter. Ook de gemeenteraad krijgt dat later niet te horen.

De gemeente heeft zijn onderhandelingspositie verspeeld

‘Dat deze koop is vastgelegd in het coalitieakkoord, is echt ongepast’, zegt Thissen, die dan al weg is uit de Roermondse politiek. ‘De gemeente heeft zijn onderhandelingspositie daarmee helemaal verspeeld. De eigenaar kan dan toch iedere prijs vragen die hij wil?’ Het uiteindelijke aankoopbedrag,  14 miljoen, noemt Thissen ‘bespottelijk’. Het deugt niet, vindt hij. ‘Van P. liep een geweldig renteverlies op dat leegstaande pand.’ Maar in de gemeentepolitiek vindt hij geen gehoor.

Hielp Van Rey zijn vriend Van P. bewust? De commissie Sorgdrager-Frissen kon er geen aanwijzingen voor vinden. Het OM, denkt van wel. Volgende week komt de corruptieverdenking aan bod in het proces tegen de oud-wethouder.

Dit artikel verscheen in aangepaste vorm eerder in Trouw.

Marten van de Wier is zelfstandig journalist en communicatieprofessional. Hij heeft speciale aandacht voor duurzaamheid, natuur en onderwijs, en is daarnaast specialist Zuid-Nederland.