“Als jullie niet ingrijpen, is mijn dochter straks dood.” Dat waren de profetische woorden van Victor Remouchamps, de vader van de pas 8-jarige blonde Sharleyne. In de nacht van 7 op 8 juni 2015 stort het blonde meisje van tien hoog haar dood tegemoet. Dit is een reconstructie van een onmenselijk drama en de vasthoudende strijd van een vader die er eigenhandig voor zorgde dat de verdachte alsnog voor de rechter kwam.

STEUN RO

Het verhaal over Sharleyne is om diep cynisch van te worden. Als alles goed was gegaan, was het kleine blonde meisje hoogstwaarschijnlijk ergens in juni 2015 uit huis geplaatst. Weg van de jarenlange verwaarlozing door haar moeder. Die cruciale en achteraf bezien levensreddende beslissing zou op 9 juni vallen.

Helaas zou het kleine meisje die deadline nooit levend halen.

Het is kwart voor één in de nacht van 7 op 8 juni 2015 als een buurman de moeder door de muren heen hoort praten met Sharleyne. Dan volgt er een doffe klap tegen de muur. Naar eigen zeggen trilt zijn bed er van. Ongeveer tien minuten later hoort hij geluiden alsof er ‘iets’ over de reling van de flat in Hoogeveen wordt gegooid. Hoewel hij gespitst is op geluid en zijn slaapkamerraam openstaat, hoort hij geen  geschreeuw. Hij vermoedt dat ‘een of andere idioot’ een vuilniszaak over de reling gooit. En gaat weer slapen.

Om 01.21 uur belt een andere flatbewoner met de meldkamer van de politie. Hij ziet beneden iets liggen. Als hij omhoog kijkt, ziet hij de moeder van het meisje staan. Ze loopt eerst op de tiende etage, daarna op de negende en nog weer later gaat ze een huis binnen op de tweede etage. Ze loopt volgens de getuige ‘als een kip zonder kop rond’ en lijkt te schrikken als ze de getuigen ziet.

Rechtbank-verslaggever, laat zich betalen voor tweets uit de rechtszaal via @realtwitcourt.