Hoe Yuri van Gelder zijn faalangst overwon

Bijna 11 maanden nadat hij in Rio de Janeiro werd verwijderd van de Olympische Spelen, is Yuri van Gelder terug aan de top. Afgelopen weekend kroonde hij zich tot kampioen van Nederland 2017. En dat op een plek waar het ooit nog eens helemaal mis ging. We waren er de hele dag bij. Van de aankomst tot opnieuw een dopingcontrole en het feestdiner na afloop.

Het was de te vermijden plek, de hal waar zijn carrière één van de grootst denkbare deuken opliep: Rotterdam Ahoy. In 2009 verscheen Yuri van Gelder er als drievoudig Europees- en enkelvoudig wereldkampioen turnen aan de aftrap van het Nederlands Kampioenschap van dat jaar maar werd na afloop positief getest op het gebruik van cocaïne. Het leverde hem een jaar schorsing op. Afgelopen weekend, precies acht jaar na dato, zette Yuri weer voet op de mat in precies datzelfde Ahoy-complex om wederom een poging te doen ‘s lands beste te worden. ‘In de aanloop gierden er meer zenuwen in mijn lijf dan ik in de afgelopen acht jaar gevoeld heb’, aldus Yuri voor aanvang. ‘Ahoy is echt een vervloekte plek voor mij en tot op de dag van vandaag heb ik altijd met faalangst rondgelopen om daar weer een wedstrijd te spelen. Toch wilde ik hier zijn. Nederlands kampioen 2017 worden is de ultieme manier om mij te revancheren voor Brazilië en de perfecte aanloop naar mijn, hopelijk, laatste Spelen. (2020 in Tokio, red.) Zat het publiek nog wel op mij te wachten? Ik wist niet wat ik moest verwachten maar de hele dag was alleen maar positief. Zelfs al voor ik wist of ik als kampioen die mat weer af zou stappen.’  En de beste werd hij, zelfs met het missen van één van de tien zogenoemde ‘zware elementen’ in zijn oefening, welke werd opgevangen door een lichtere variant. ‘Ik had dat totaal niet in de gaten maar zag dat ’s avonds pas toen ik via de NOS de beelden terug zag. Ik had met een perfecte uitvoering zelfs met 14,700 in plaats van 14,300 punten kampioen kunnen worden.’

Nieuwe dopingtest
Turners moeten alle 365 dagen per jaar elke dag minstens één uur lang beschikbaar zijn voor een onaangekondigde dopingtest en ook na wedstrijden bestaat er de kans eruit te worden gepikt. Na de rampzalig verlopen dopingtest in 2009, was het dit weekend op precies dezelfde plek dus weer raak. Yuri: ‘Normaal gesproken staat er direct na mijn afsprong iemand naast de mat klaar om een eventuele test af te nemen maar nu was er helemaal niemand. Ik ging dus gewoon naar het toilet en verliet zelfs het pand even om in het tegenoverliggende winkelcentrum Zuidplein een Vaderdag-cadeautje te kopen. Werd ik ineens teruggefloten en moest ik, met een lege blaas, toch ineens proberen te plassen!’ Dat lukte niet en daarom vertrokken vader en zoon, maar ook zijn vriendin Katarina Leal maar liefst tweeënhalf uur later dan gepland naar Noordwijk voor een diner in restaurant Hiro Mina om de winst te vieren. Maar niet voordat van Gelder junior en senior op het balkon van een nabij gelegen huis van vrienden de wedstrijd met elkaar nabeschouwen. ‘Zoon, van harte gefeliciteerd. Ik ben apetrots op je’, aldus vader Simon terwijl hij zijn zoon de hand schudde en omhelsde. De avond werd afgesloten met een strandwandeling in Noordwijk. Daar zag Yuri niet alleen de zon aan de horizon maar ook een sprankje nieuwe hoop dat daar weer aan gloort.

Mijn gekozen waardering € -