Ik ben er toch weer ingetrapt. 60 jaar, ruim 40 jaar in de journalistiek, genoeg mensenkennis en normaliter geen enkel vertrouwen in diezelfde mens. En toch blijk ik de ezel te zijn die zich twee keer stoot aan dezelfde steen: RTV Noord-Holland.

STEUN RO

Hoerenstreek 1

Dik een decennium geleden schreef ik het boek ‘Je zult maar in hun schoenen staan’, over de geruchtmakende moordzaak-Wijker. Daarbij zette het openbaar ministerie een pathologische leugenaar en een verdachte met daderwetenschap in om een onschuldige Egmonder de dood van restauranthouder Willem Wijker aan te wrijven. Omdat die Egmonder beroepsinbreker is en niet te pakken was; de frustratie daarover spatte uit het rammelende recherchedossier dat ik van voor tot achter heb doorgewroet en de tientallen rechtszittingen die ik heb bijgewoond.

Over die gefundeerde kritiek wilde RTVNH me dolgraag interviewen. Twee uur besteedden de verslaggever en cameraman aan de opnamen. Ze waren door het dolle heen. Hiermee konden ze het OM en de koddebeiers een poepie laten ruiken. Nou, vergeet het maar. Ik sloeg stijl achterover van het resultaat. Mijn hoofdrol als journalistiek aanklager was verworden tot een bijrolletje als aangever van een nietszeggende persofficier van justitie. Na een halve minuut werd ik weggeveegd van het beeldscherm, om plaats te maken voor een pinnig dametje in mantelpak.

Woedend belde ik de regionale zender op. Veel gestamel, gezucht en duizend excuses. ‘Sorry, als we hadden uitgezonden, wat jij had gezegd, hadden het OM en de politie hun medewerking aan ons opsporingsprogramma Ter plaatse opgezegd’. Of ik dat begreep. Nee, dat begreep ik helemaal niet. Je kwam toch bij mij vanwege mijn expertise, mijn mening over een van ’s lands grootste gerechtelijke dwalingen? Maar nee, RTNVH laat zich afpersen en verkwanselt z’n onafhankelijkheid voor een slap aftreksel van het al evenmin verheffende AVRO-spelletje Opsporing verzocht.

wijker

Hoerenstreek 2

De steen des aanstoots vormt dit keer het onzalige idee van een onbetekenende politicus van een even betekenisloze plaatselijke politieke partij in Alkmaar om hoerenstraat Achterdam op te delen in een kant voor woningen en winkels en de andere kant voor de prostitutie. In Utrecht hebben we gezien hoe dat afloopt: dag dames van plezier.

In Alkmaar kun je er op wachten, want burgemeester Piet Bruinooge voert zijn eigen, op geloofsovertuigingen gegronde oorlog tegen de Achterdam. Een paar jaar geleden is het hem al gelukt de helft van de peeskamers te sluiten, omdat er mogelijk wellicht misschien ooit in het verleden wat Holleeder-geld was geparkeerd op rekening van een Achterdam-exploitant. Met dit domme plan van een amateurpoliticus en, indien gerealiseerd, de protesten van de  nieuwe, nette Achterdammers kan hij de laatste 69 ramen ook dicht krijgen.

Ik schreef daarover recentelijk het naslagwerk ‘De Achterdam, hoe een Alkmaars straatje strijdtoneel van advocaten en politici werd’. Ruim 20 jaar belicht ik in artikelen over de prostitutie  in deze stad. Redenen voor RTVNH om bij mij aan te kloppen. De beginnende camjo die ze sturen en twee uur van mijn tijd vreet, loopt over van enthousiasme. Hier gaan Bruinooge en zijn kliek schele hoofdpijn van krijgen.

Ik heb gisteren gekeken naar de reportage ‘Hoeren of Huizen? Alkmaarse sekswerkers vrezen voortbestaan peeskamers’ (http://www.rtvnh.nl/nieuws/180679/ Hoeren) en mijn woede neemt alleen maar toe. Dat ik opnieuw gemarginaliseerd ben, vind ik niet erg. Kamerverhuurder Frans Snel en een anonieme prostituee mogen hun zegje doen en mijn visie sluit op die van hen aan (al formuleer ik het wat anders, scherper).

Maar waar ik van op tilt ben geslagen, is de verschijning van Sjaak van den Aakster, die zich opwerpt als belangenbehartiger van de bewoners van dit deel van de binnenstad. Die mag roeptoeteren dat het op de Achterdam altijd moord en doodslag is, en dat er wel dertien moorden zijn gepleegd. Kortom, een poel van niet alleen vleselijk bederf, maar ook nog van halsmisdrijven.

Beste mensen, niets van waar. Frans Snel en ik komen tot twee doden in 20 jaar en dankzij 24-uursbeveiliging met camera’s en de oplettendheid van de ondernemers is de Achterdam een voorbeeldstraat. En prostitutie is legaal, maar dat horen de zogenaamde nette heertjes liever niet. De RTNVH-maker heeft Snel en mij niet verteld dat Van den Aakster meedoet, dus al helemaal niet de kans gegeven deze onzin met feiten te weerspreken. Hij heeft, kwalijker, niet uitgezocht of het klopt wat deze figuur zegt. Nee, het bekt wel lekker.

Ik ga niet meer bellen over deze laatste hoerenstreek. Ik weet wel wat die knul gaat zeggen: ‘Ik moest dit doen van de regisseur, van mijn chef’. Hij had me voor en tijdens het interview al verteld dat de leiding van RTVNH geen verslag wilde waarin een crimineel of pooier het hoogste woord had. Lekker genuanceerde journalistiek, getuigt van open geest, van een gezonde kijk op de samenleving. Van voorbereiding ook. Prostitutie is legaal, en wie een strafblad heeft mag niet ondernemen op de Achterdam, maar sommige mensen horen dat liever niet….

Frans Snel denkt momenteel serieus er over na om Van de Aakster aan te klagen wegens laster en smaad. Dat je met zulke hoerenstreken een eerzaam ondernemer financieel schaadt, hebben bepaalde types niet in de gaten.

aajruitenbeek@kpnmail.nl'
    Misdaad & misstanden, rechtbank, thrillers, Achterdam & prostitutie