Hoeveel noodzaak aan sociale media heeft een mens?

Ik ken iemand die bewust op geen enkel sociale media platform zit. Alleen professioneel op LinkedIn en daar doet ze eigenlijk ook niet veel op. Ik ken ook genoeg mensen die de hele dag zitten te facebooken. Bij mij staat mijn Twitter tijdlijn altijd open als ik online ben. Niet om zelf de hele dag tweets de wereld in te sturen, maar voornamelijk om nieuws tweets in de gaten te houden. Dat zou binnenkort wel eens afgelopen kunnen zijn. De vraag rijst dan: hoeveel sociale media ga ik in dat geval nog tot mij nemen?

 

Ik doe goed beschouwd niet heel veel op sociale media. Natuurlijk, ik laat mij dagelijks horen. Je moet in beeld blijven als freelancer. Maar ik zit niet op TikTok, niet op Instagram. Op Facebook zul je mij niet heel veel zien. Is dat een slimme promotiestrategie van mij? Misschien niet. Ik handel naar hoe ik zelf omga met sociale media.

Neem Facebook. Waarom besluit je in eerste instantie daarop actief te worden? Om contact te houden met vrienden en kennissen. Dat was toch ooit de opzet van Zuckerberg. Wat is Facebook tegenwoordig? Vooral een tijdlijn met een overdaad aan advertenties. En net de verkeerde advertenties. Hoe komt het algoritme van Zuckerberg erbij dat ik het gewauwel van Tom Van Grieken van Vlaams Belang wil aanhoren? Verre van! Dat algoritme interpreteert mij toch al als iemand die rechts stemt, want ook de N-VA advertenties verschijnen dagelijks onder mijn ogen. Waar haalt Facebook dat vandaan? Bijzonder ambetant. Als dit nog de enige advertenties waren. Maar nee. Tegenwoordig bestaat zeker de helft van mijn Facebook tijdlijn uit advertenties. Probeer dan nog maar eens uit te vinden wat je vrienden te melden hebben. Sorry vrienden. Ik zie er niet veel meer van en ik ga ook geen grote moeite ervoor doen.

Wappie volgers op Twitter

Twitter is oorspronkelijk niet bedoeld om gezellig met je vrienden te keuvelen over dagdagelijkse huis, tuin en keukenaangelegenheden. Al tweet menigeen die in het rond. Twitter is bedoeld om je mening te uiten, te discussiëren. Dat loopt van tijd tot tijd uit de hand. Ook hier lijkt het algoritme de boosdoener.

Ik keek op maandag eens wie mij allemaal volgt en ik in beginsel ook volg. In het allereerste begin waren dat vooral mensen die ik al kende. Er zijn nog maar heel weinig tweeps van het allereerste begin actief. Hun account hebben ze om een of andere reden nooit opgeheven. Er staan zelfs nog accounts in die lijst waarvan ik met grote zekerheid vermoed dat de persoon in kwestie allang is overleden.

Wie mij volgt, volg ik in principe terug. Hoe recenter de lijst van mensen die ik volg, hoe meer mensen het zijn die je onder de noemer wappie kunt scharen. Nu ben ik geen voorstander van die term. Je hoeft het niet met iemand eens te zijn. Dat wil niet zeggen dat zijn of haar zorgen of standpunten niet legitiem zijn. Het vervelende is alleen dat zulke tweeps in veel gevallen niet openstaan voor een feitelijke discussie. Ik begin er dan ook niet aan. Zolang de gal die ze spuien niet uit de klauwen loopt, zal ik ze niet ontvolgen. Hun tweets scroll ik wel snel voorbij. Hoe en waarom ze mij ooit zijn gaan volgen? Ik sta niet bekend om ferme rechtse standpunten dat alles de schuld is van links en woke. Het zal het algoritme wel weer zijn.

Dag Twitter, hallo Mastodon?

Het is geen nieuws dat het de verkeerde kant op dreigt te gaan met Twitter dankzij Elon Musk. Vele tweeps zijn naar Mastodon overgestapt, veelal zonder hun Twitter account definitief op te heffen. Omdat Musk zijn fratsen steeds onvoorspelbaarder worden, heb ik maandag ook een Mastodon account aangemaakt. Als back-up, uit voorzorg. Voorlopig ziet het er niet naar uit dat ik daar heel actief ga worden.

De reden is dat ik het verre van gebruiksvriendelijk vind. Mastodon gebruikers kunnen kiezen uit verschillende servers om een account op aan te maken. Het werkt zo dat je op die server van je keuze je berichten post. Degenen die jij volgt, komen ook op de tijdlijn van die server. Wat er op al die andere tijdlijnen gaande is en of daar kennissen/vrienden van je zitten, blijft raden. Je kunt steeds van server switchen, maar is dat handig? Ik vind het niet gebruiksvriendelijk.

Bij Twitter draait alles op één server en zie je dus veel meer. Bij Mastodon circuleer je meer in je eigen kringetje. Bovendien zijn vele journalisten, nieuwsmedia en beleidsmakers die ik op Tzitter volg nog niet actief op Mastodon. Bij de EU zijn ze dat trouwens wel. Zij het dat bijvoorbeeld Ursula von der Leyen en Charles Michel eerst nog steeds op Twitter posten en later hetzelfde bericht op Mastodon.

Mocht Elon Musk Twitter volledig de nek omdraaien, is Mastodon het logische alternatief. Maar ik weet nu al dat ik daar absoluut minder actief op ga zijn en het minder nauwkeurig in de gaten ga houden dan Twitter. Zo blijven er niet veel sociale media voor mij over. Ik lig er niet wakker van. Sociale media zijn een onmisbare tool om jezelf te profileren. De vraag is in welke mate je dat moet willen doen. Ik ben per slot van rekening geen Tom Van Grieken die in 2024 verkiezingen wil winnen. Het zal veel minder van mijn tijd gaan vragen, sociale media, mocht Twitter ten onder gaan.

Mijn gekozen waardering € -

Johan Peters is een freelance journalist/redacteur die momenteel in Antwerpen woont, maar zeker ook beschikbaar is voor de Nederlandse markt. Zijn interessegebied is breed. Een van de hoofdonderwerpen daarbinnen is leven met een beperking. Rond dat thema heeft hij een aparte website: https://www.mensenmeteenbeperkingaanhetwoord.be/