Hollandse klappen in Thaise boksring

Geen Nederlandse toerist kende hem. Maar landgenoot Ramon Dekkers was in Thailand een held.

Veel aandacht was er niet voor het overlijden van voormalig Muay Thai bokskampioen Ramon Dekkers, oftewel De Diamant. Niet in zijn eigen Nederland en niet in Thailand, waar hij in de jaren ’90 wereldberoemd was. Maar in Thaise boksscholen wordt zijn vuistentechniek nog steeds getraind.

Thaise taxichauffeurs hadden in de jaren ’90 hun eigen Nederlandse held. Niks ‘Johan Croeff’ of ‘Ven Besten’, zoals elders op de aardbol. Nee, zij onthaalden Hollandse toeristen met een enthousiast ‘Remo Dekkel!’ Ze begrepen niet dat de meesten van ons geen idee hadden wie Ramon Dekkers was.

Veel meer dan voetballers in het Westen, zijn de bekendste bokskampioenen in Thailand supersterren. Van de overheid krijgen ze huizen, grond en gratis eerste klas gezondheidszorg. Dat viel Dekkers als buitenlander niet ten deel. Maar op het vliegveld van Bangkok werd hij altijd met alle egards ontvangen en hoefde de grote roodharige Nederlander niet door de douane. En de premier persoonlijk eerde hem met een hoge onderscheiding.

Dekkers – die in Nederland op 43-jarige leeftijd overleed tijdens een fietstocht – was de eerste en vooralsnog enige boksende buitenlander die in Thailand de heldenstatus kreeg. Hij baarde in 1991 opzien door zijn eerste gevecht op Thaise bodem te winnen van de noordoostelijke kampioen Superlek Sorn-Esan. Toen hij daarna in de hoofdstedelijke bokstempel Lumpini de onverslaanbaar geachte Coban Lookchaomaesaitong binnen de kortste keren knock out sloeg, liepen de Thai met hem weg.

Boksscholen

In Muay Thai – de originele versie van wat in het westen ‘Thai boksen’ of  ‘kickboksen’ is gaat heten – waren eeuwenlang de ellenboog en de knie de vervaarlijkste wapens. Dekkers gebruikte vaker dan gebruikelijk zijn vuisten om iemand tegen de vlakte te werken. Die techniek is nu gemeengoed en wordt onderricht in de talloze boksscholen.

Het zijn vooral jongens uit arme gezinnen in de provincie die met boksen beginnen. Voor hen is Muay Thai meer dan een sport. Het is vooral een manier om status te vergaren en geld te verdienen. Voor de hele familie. In een enkel geval zelfs om een geslachtsoperatie te financieren. Al jong gaan ze met hun sportschool op reis voor wedstrijden in de eigen regio en het district. De besten vertegenwoordigen hun school in de eigen provincie en uiteindelijk landelijk.

Serious business

Muay Thai is serious business. De rijke Thai die individuele boksers of complete boksscholen financieren, willen waar voor hun geld. En de gokkers bij de wedstrijden eisen zichtbare vechtlust, om zeker te weten dat van ‘verkopen van wedstrijden’ geen sprake is.

De trainers, bang voor hun eigen positie, laten niets aan het toeval over. Overdag reizen, fitness en trainen. Zeven dagen per week; 52 weken per jaar. ’s Avonds de ring in – vaak heel laat nog, omdat de lokale wedstrijden vaak onderdeel zijn van uren durende amusementsprogramma's. De bokswedstrijden zijn van oudsher het hoogtepunt van boerenkermissen en tegenwoordig ook een toeristenattractie in steden als Pattaya.

Als Hollandse Thai-bokser heeft Ramon Dekkers niet de rijkdom gekregen, die er is voor zijn meest succesvolle Thaise collega’s. Maar het keiharde voortraject is hem ook bespaard gebleven. En eervol is het dat hij in de Thaise boksring voortleeft bij elke serie Hollandse kaakslagen.

(Geschreven in de week na het overlijden van Ramon Dekkers op 27 februari 2013)

THAILAND TIP – Boksen zien: Ga voor echte sfeer naar wedstrijden in een provinciehoofdstad of de bokstempel Lumpini in Bangkok. Informeer vooraf over dag en tijd. Accepteer dat buitenlanders meer entree betalen dan Thai. – Boksen snappen: Verboden vechtacties: Kopstoot tegen hoofd, schoppen in lies, duim in oog, knie in onderste deel ruggewervel en aanvallen gevallen tegenstander. Verboden spelbederf: Gebitsbescherming laten vallen, zelf onnodig vallen, touwen vasthouden en onbeschofte taal. Vooraf maken destoere boksers een balletachtige dans, waarmee ze geesten goedstemmen en trainers bedanken. – Beautiful Boxer: Waargebeurde speelfilm over Thai die bokste om geslachtsoperatie te financieren. Geeft beeld van harde boks- en travestie-wereld en vermaaksindustrie in Thailand. In NL op dvd verkrijgbaar.

Mijn gekozen waardering € -

Alle nieuwe artikelen vind je op de nieuwe site Typisch Thailand

Verder Facebook-pagina Typisch Thailand en de Facebook-groep Typisch Thailand Telex

Geef een reactie