Horecaondernemer blij met nieuwe maatregelen

De ouders van Lazaros Kounatidis zijn in 1986 begonnen als horecaondernemers in Groningen. Vanaf 21-jarige leeftijd is Lazaros fulltime in het Grieks restaurant van zijn ouders gaan meehelpen. Hij is inmiddels 51 jaar en kan terugkijken op een mooie tijd in Groningen. Restaurant Olympia in de Zwanestraat heeft door de jaren heen een goede reputatie opgebouwd door de toewijding van de horecafamilie Kounatidis.

Maar ook Restaurant Olympia heeft wekenlang de deuren moeten sluiten vanwege de opgelegde coronamaatregelen van de overheid. De ondernemer wist het hoofd boven water te houden door thuismaaltijden aan te bieden en afhaalgerechten te bereiden. Ook kwam hij eenmalig in aanmerking voor de vierduizend euro tegemoetkoming van de overheid. “Maar dat is als een druppel op een gloeiende plaat, aangezien mijn maandelijkse huur bijna hetzelfde is,” legt de ondernemer uit. “Maar als je bijna 70 procent van je omzet moet missen, dan is een dergelijk bedrag minimaal. Maar goed, alle hulp is welkom. Het is net als in een oorlogssituatie, maar dan met een onzichtbare vijand, het enige wat je doet is proberen te overleven. Wat voor mij belangrijk is, is dat ik naar de Makro kan gaan voor inkopen en mijn vleesleverancier kan blijven betalen. Maar het is en blijft eurootjes bij elkaar sprokkelen.”

Thuisbezorgen en afhaalmaaltijden
Het thuisbezorgen van maaltijden vindt Lazaros niet zo erg, “maar dat een organisatie als Thuisbezorgd je dan ook nog eens uitmelkt en bijna 35 procent commissie vraagt per gerecht, dat vind ik nogal wat. Maar goed, je kunt niet zonder Thuisbezorgd aangezien zij de grootste zijn in Nederland en je best wel veel klandizie krijgt via hun. Als je alleen afhankelijk bent van hoofdmaaltijden verkopen, dan hakt die 35 procent er wel in. Normaliter ligt de winstmarge op de nagerechten en de drankjes. Dat mis je nu. We werken ook nog samen met een lokale thuisbezorggroep en die vragen 25 procent commissie, de rest doen we allemaal zelf.”

Ondanks dat Lazaros slapeloze nachten heeft gehad, vertelt hij trots dat zijn kinderen ook meehelpen in het familiebedrijf en dat ze op scootertjes maaltijden bezorgen. “Iedereen begrijpt dat de nood aan de man is en dat iedereen moest bijspringen. Het enige voordeel van deze crisis is dat we als familie dichter bij elkaar zijn gekomen, want iedereen helpt mee. Onze eigen acties hebben ons er doorheen geholpen en wat dat betreft hebben we het goed gedaan, met de hulp van de hele familie.”

Nieuwe maatregelen
De nieuwe maatregelen van de overheid die op 6 mei werden opgesomd door premier Mark Rutte zorgen ervoor dat de horeca weer een beetje financiële ademruimte krijgt. Maximaal mogen er nu 30 personen, inclusief personeel en 1,5 meter afstand, in het restaurant. De gasten kunnen alleen langskomen als ze hebben gereserveerd en de ondernemer schat zelf in, in hoeverre de klant een risico oplevert.

Lazaros moet zichzelf nog even goed verdiepen in de nieuwe regels aangezien er nog een hoop onduidelijkheden zijn. “Telt keukenpersoneel ook mee bij die 30? Moet ik mijn klanten bedienen met een steekkarretje of met een mondkapje op en handschoenen aan? Ik kom toch dicht bij mijn klanten, dat is onvermijdelijk. Ik weet ook niet of er iemand langskomt waar je een plan aan moet laten zien, of dat je pijltjes op de grond moet gaan gebruiken?”

Positief
Restaurant Olympia heeft ongeveer plaats voor 70 gasten. Hij mag dus nu ongeveer 27 klanten binnenlaten na aftrek van personeel, die dan ook makkelijk 1,5 meter bij elkaar vandaan kunnen zitten “Een stap voorwaarts,” noemt de ondernemer de nieuwe afgekondigde coronamaatregelen van de overheid. Hij wil bijvoorbeeld op de zaterdagavond met twee diensten gaan werken. “Ik ben ook niet gek,” grinnikt de ondernemer. Een groep van 27 gasten kan bijvoorbeeld tussen vijf en half acht ’s avonds dineren en vanaf acht uur tot half elf mag de tweede groep aanschuiven,” legt Lazaros uit. “Door de week is het altijd wat rustiger en ben ik al blij als ik die 27 klanten haal.”

Lazaros is een ondernemer met Grieks temperament en een uitgesproken mening. Als hij het voor het zeggen had gehad in Nederland, had hij de ouderen en zieken vanaf het begin van de coronacrisis binnen gehouden. “De horecabedrijven hadden voor wat mij betreft gewoon open mogen blijven,” vertelt hij, “mits die 1,5 meter afstand werd opgevolgd en zelfs halve bezetting. Ik hoop dat de sportscholen ook snel open mogen want dat mis ik ook heel erg, daar ben ik heel eerlijk in. Waarom zou je daar niet kunnen werken met reserveringen en kleinere groepen?

“Voor het eerst sinds lange tijd goed nieuws. We kunnen weer gasten bedienen op het terras – afhankelijk van het weer – en in het restaurant welkom heten. Dat is wel even een verademing na twee maanden van alleen maar bezorgen en afhalen. Dan ben je wel toe aan wat positief nieuws. Ik was zo blij, dat ik er gisteren een borrel op heb gedronken.”

“Mensen hebben lang genoeg binnen gezeten, die willen ook weer de deur uit. Ik verwacht dat het in ieder geval beter zal worden. Ik sta er in ieder geval vandaag een stuk positiever in dan eergisteren.” Aldus Lazaros Kounatidis.

Mijn gekozen waardering € -

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van de boeken: 'Bevingen' (2015), 'Kanker krijg je niet alleen' (2019), 'Het Groninger Forum, draak of icoon?'(2020) en 'Muaythai in vogelvlucht' (2020). Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen, Beijumkrant, Gazet van het Noorden, Nieuws Oss en Nieuws uit Nijmegen. Was hoofd- eindredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017 en in 2018 hoofdredacteur van de Gazet van het Noorden. Schrijft momenteel voor o.a. VechtsportInfo en Reporters Online. Doet naast journalistiek werk ook communicatie werkzaamheden voor Muaythai Organisatie Nederland. Is lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ).