“Je bent wel pittig zeg”, zei een date nadat ik stelling nam tegen Jort Kelder. Die beweerde niet zo lang geleden dat vrouwen bij hem aandringen om verkracht te worden. 

STEUN RO

Waarom zijn vrouwen heftig, pittig of too much zodra ze ergens hun mond over opentrekken? Vrouwen ontwikkelen zich steeds meer en conformeren zich in mindere mate dan dertig jaar geleden misschien gebeurde. En dat is maar goed ook.

We zijn steeds beter gebekt en durven ons net als mannen uit te spreken over gevoelige onderwerpen. Maar kennelijk ben je al snel teveel als je dat doet. Een vrouw die een man vertelt hoe het volgens haar anders zou kunnen in de samenleving; dat is nog niet geaccepteerd.

Hoop
Toch, als je het de gemiddelde man letterlijk vraagt, krijg je bijna hoop. Hij lijkt zich aangepast te hebben aan de moderne samenleving en vooral te vallen voor onafhankelijke vrouwen. In veel gevallen zegt hij te hechten aan humor en zelfstandigheid. En intelligentie? Dat schrikt een beetje kerel zeker niet af.

Geen man die zegt dat hij billen of borsten verkiest boven intelligentie. En geen een zal zeggen dat hij er moeite mee heeft als zijn vriendin meer verdient dan hij.

Bedreiging
Toch hebben de vrouwen in mijn omgeving, inclusief ondergetekende, in werkelijkheid een andere ervaring. Onze indruk is dat behoorlijk wat mannen helemaal niet houden van een vrouw die slimmer is dan zijzelf, meer verdient of veel ambitie heeft.

Ja, hypothetisch is het prachtig, zo’n geëmancipeerde vrouw. Maar als ze dichterbij komt, vormt ze een bedreiging voor het zelfbeeld van de man. Heeft ze een niet-westerse achtergrond, dan is het al helemaal onacceptabel. Teveel ‘temperament’. Zal wel door haar roots komen.

Haaibaai
Mijn date, laten we hem Rogier noemen, was een hoogopgeleide dertiger met verder behoorlijk progressieve ideeën. Toch vond hij mij pittig toen ik me uitsprak tegen Jort Kelder. Hij vond ook dat vrouwen vooral fijnbesnaard moeten zijn.

Rogier is geen uitzondering op de regel. Als ik een conclusie mag trekken uit de ervaringen van behoorlijk wat vrouwen om mij heen, dan luidt die als volgt: vrouwen met een mening? Leuk hoor, maar let wel op je toon, Vrouwen met ambitie? Sexy! Maar zorg dat je niet teveel ambitie hebt, anders ben je een haaibaai. En humor? Je mag lachen om zijn grapjes, maar hij heeft liever niet dat je zelf grappig bent. Uiteindelijk is je voorkomen allesbepalend. Al het andere leidt daar alleen maar van af.