Ideale combi voor voedselproductie: Nederland en Brazilië

De Wageningse universiteit timmert aan de weg in Brazilië. Door diverse partijen wordt ze bij de arm genomen om onderzoek te doen naar bijvoorbeeld productieverhoging. Relevant in tijden van dreigende schaarste.

Aalt Dijkhuizen, bestuursvoorzitter van Wageningen University and Research Centre, zoals de naam officieel luidt, sloot in november namens zijn instelling een overeenkomst met de Federale Universiteit van Viçosa. Hij sprak ook met bloemen-en groententelers in Holambra over een toegepast onderzoekscentrum.

Nederland tweede exportland

Tevreden kijkt Dijkhuizen terug op zijn Braziliaanse reis. “Brazilië is het grootste landbouwland ter wereld. Het heeft een enorme productie en veel verschillende teelten, in diverse klimaten en op diverse grondsoorten. Maar het heeft ook de ambitie om nog veel meer te produceren per hectare.

Nederland is wereldkampioen in hoge productie, maar heeft een gebrek aan land en heeft dure arbeid. Wij als klein landje zijn wél het tweede exportland voor voedsel in de wereld. Dat zegt wel wat.”   

Het thema voedselzekerheid en het bewustzijn dat de productie omhoog moet om alle monden in de wereld te voeden – 9 tot 10 miljard in 2050 volgens ramingen – speelt sinds 2008, toen de prijzen van een aantal grondstoffen enorm stegen. Tarwe bijvoorbeeld steeg met 130% en rijst met 74%.

Het grote Brazilië, waar ons land wel 200 keer inpast, en Nederland zijn volgens Aalt Dijkhuizen een ideale combinatie om een bijdrage te leveren aan een verhoogde landbouwproductie.

Samenwerken met bedrijfsleven

Op een conferentie begin november waar Dijkhuizen bij aanwezig was spraken Wageningen en de Federale Universiteit van Viçosa in Brazilië over het thema voedselzekerheid, en ook over zaken als voer voor varkens en runderen, reproductie van vee en melkveehouderij.

De Federale Universiteit van Viçosa in de deelstaat Minas Gerais in het oosten van het land heeft een sterk landbouwkundig profiel. Het memorandum of understanding dat Viçosa en Wageningen tekenden houdt in dat de instellingen samen onderzoek gaan doen en stafleden en studenten gaan uitwisselen.

Viçosa wil meer samenwerken met het landbouwbedrijfsleven en wil dit onder andere bewerkstelligen door zijn onderzoeksprofiel te versterken. Daar kan Wageningen bij helpen.

Veiling Holambra

Een beetje een thuiswedstrijd speelde Aalt Dijkhuizen in Holambra, niet ver van de metropool Sao Paulo, waar veel van oorsprong Nederlandse kwekers wonen. “Er worden veel groenten en bloemen geteeld en veel gebeurt in kassen”, aldus de rector magnificus. “Er is ook een veiling, naar Nederlands voorbeeld georganiseerd en die heet Veiling Holambra.”

Ook in Holambra is productieverhoging een item. De kwekers willen een centrum voor toegepast onderzoek oprichten dat kijkt hoe je productie en kwaliteit kunt verhogen, hoe je de houdbaarheid van producten kunt verlengen en hoe je nieuwe rassen kunt ontwikkelen.

Dijkhuizen: “We gaan ideeën uitwerken, maar niet op een heel snel tempo. De kwekers moeten het centrum bekostigen en zij moeten het dus met elkaar eens worden over wat ze willen. In december of januari steken we de koppen weer bij elkaar en voordat we een heel centrum op gaan zetten gaan we waarschijnlijk eerst eens een project doen.”   

Mijn gekozen waardering € -

Wies Ubags (1962) werkt vanuit Brazilië voor oa het ANP. Ze is ook te horen op de Nederlandse en Belgische radio (vooral BNN, WNL en VRT).  Ze schrijft over ambitie in Latijns Amerika, in het klein en in het groot. Economische onderwerpen krijgen veel aandacht.

Geef een reactie