IDFA 2019/ Blog 3: Jan Six junior steelt de show in documentaire My Rembrandt.

Oeke Hoogendijk(1961) is bekend van haar documentaire reeks Het Nieuwe Rijksmuseum, waarvoor Hoogendijk bijna 10 jaar in het Rijksmuseum filmde. Nu is daar de film My Rembrandt die in het IDFA in première ging. Jan Six junior (1978) steelt de show met zijn charme, humor, kundigheid en oprechte passie voor Rembrandt’s werk.

Ooit zei documentairemaker Heddy Honigmann dat je een interessant onderwerp en drie boeiende personages nodig hebt om een goede film te maken. ‘My Rembrandt’ is zo’n film. De ´larger then life’ karakters zijn Jan Six, een nazaat van dé Jan Six, die ooit door Rembrandt van Rijn geschilderd werd. Hij is een toegewijd kunsthandelaar en kunsthistoricus uit Amsterdam. En Taco Dibbits, directeur van het Rijksmuseum, gecompleteerd door de Duke of Buccleuch uit Schotland. Hij is het derde hoofdpersonage.

Expertise

De Schotse hertog van Buccleuch is een kleurrijk personage. Hij woont op een prachtig kasteel met een grote tuin en heeft een omvangrijke kunstverzameling. De beroemde Rembrandt van de ‘Lezende Oude Vrouw’ is in zijn bezit. Een schilderij waar hij zielsveel van houdt en het koestert. Hij is alleen niet tevreden met de plek waarop het hangt in zijn kasteel. Dus roept hij Taco Dibbits te hulp. Die moet hem helpen een mooi plaatsje te vinden. Dibbits met zijn expertise en kunstliefde weet daar wel raad mee.

De Rothschild

Er komen nog wat bijrollen in voor, zoals de filantroop Thomas Kaplan, die maar liefst vijftien(!) Rembrandts in zijn bezit heeft. Bij hem lijkt het meer om de glamour en de glitter te gaan. Maar hij stelt zijn Rembrandts wel tentoon in het Louvre. Dan is er nog de steenrijke bankier Eric de Rothschild. De charmante man verkocht in 2018 zijn beroemd geworden echtpaar Maerten Soolmans en Oopjen Coppit, portretten van Rembrandt aan het Rijksmuseum en het Louvre gezamenlijk voor 160 miljoen Euro.

My Rembrandt is een fascinerende documentaire, met mooie locaties, intrigerende personages en fraaie close up’s van zorgvuldig in kader gebrachte Rembrandts. Enige smet op de film is een ordinaire ruzie tussen Jan Six en een collega kunsthandelaar, een zekere Sander. Het riekt naar ‘jaloesie de métier’. De documentaire komt op 5 maart 2020 in de bioscoop.

Milos Forman

In ‘Forman versus Forman’ van Helena Trestikova en Jakub Héjna wordt het levensverhaal verteld van de Tsjechische filmregisseur Milos Forman (1932-2018). Hij werd beroemd door films als ‘Amadeus’(1984), ‘Hair’(1979) en ‘One Flew Over The Cuckoo’s Nest’ (1975). Al vroeg in zijn leven verloor Forman zijn ouders, beiden kwamen om in concentratiekampen. Hij emigreerde naar New York en verbleef enkele jaren in het Chelsea hotel, waar bekende kunstenaars, dichters en vrijbuiters woonden.

Bob Dylan schreef hier enkele van zijn songs, de dichter Alen Ginsberg woonde er en de dichter Dylan Thomas overleed in het roemruchte hotel. Milos Forman, een man met een sterke persoonlijkheid en een sonore stem, verpersoonlijkt het idee van de ‘American Dream’. Van emigrant tot succesvolle Hollywood regisseur. Hij zegt in de documentaire altijd een outsider te zijn geweest. Op zich niet erg voor de broodnodige distantie in het filmvak. Heel veel filmmakers beschouwen zichzelf als outsider.

Trailer: https://youtu.be/3__3R2R2RMU

© Foto’s IDFA 2019.

Mijn gekozen waardering € -

Jaap Mees is filmmaker en freelance journalist. Voltooide de School voor de Journalistiek in Tilburg en de Filmacademie in Londen (regie/scenario). Maakte diverse korte en lange films, met name documentaires. Sommigen zijn vertoond in internationale filmfestivals in o.a Dublin, Londen, New York, Washington, Vancouver, Sitges, Utrecht en Manchester. Schreef voor diverse filmsites zoals Talking Pictures, NFTVM site en het filmblad Skrien. Nu Reporters Online, Cultuurpers.nl en Blendle/Cafeyn. Hij maakt ook opdrachtfilms voor musea en culturele instellingen. Zie website www.free-spirits-film.eu