Met meer dan 200 documentaires bood IDFA bezoekers ook dit jaar weer een uniek venster op de wereld. De belangrijkste prijzen van deze editie van het festival gingen naar filmers uit India, Afghanistan en Verenigde Arabische Emiraten. De bijdragen uit de Verenigde Staten toonden een intrigerend beeld van een steeds sterker verdeelde samenleving.

STEUN RO

Zo was het festival dit jaar onder meer het podium voor de première van American Dharma. Er werd veel verwacht van deze documentaire. In de eerste plaats omdat hij ging over Steve Bannon, de man die in 2016 de leiding had over de verkiezingscampagne van Donald Trump en nu in Europa een coalitie van extreemrechts probeert te smeden. En in de tweede plaats omdat Errol Morris een gelauwerde documentairemaker is. Morris ontving in 1988 een Oscar voor zijn documentaire over een ter dood veroordeelde man in de staat Texas en was uitvoerend producent van een spraakmakend tweeluik over de massamoord op communisten in Indonesië tijdens de jaren zestig, waarbij naar schatting meer dan een miljoen mensen werden omgebracht.

Wie echter een genadeloze ontmaskering van de medeoprichter van Breitbart News verwacht, komt bedrogen uit. Morris koos voor een setting, gemodelleerd naar een speelfilm uit 1949, met Gregory Peck in de rol van een hardvochtige commandant tijdens WO II. In een barak waar de piloten van bombardementsvluchten op nazi-Duitsland hun briefings kregen, zitten Bannon en Morris tegenover elkaar. En praten.

We krijgen ook fragmenten uit die film te zien, evenals uit andere oude Hollywood-films. Steevast is in die films de hoofdrol weggelegd voor standvastige mannen in tijden van grote crises. Bannon blijkt een bewonderaar van John Wayne te zijn en we zien beelden van een western, waarin Wayne genadeloos afrekent met opponenten.

Aan de hand van dat soort filmfragmenten mag Bannon vrijwel onweersproken zijn opvattingen ventileren over zijn ideaalbeeld van de bewoners van het land. In dat ideeaalbeeld spelen niet-blanken een ondergeschikte rol. Slechts een enkele keer dient Morris hem van repliek.

20+ years experience in journalism | Editor-at-large | Expertise in tech, law (private), culture