We laten ons niet gek maken, hadden Marten van de Wier en zijn vrouw afgesproken toen de baby kwam. Als het niet lukt met de borstvoeding: geen probleem. Maar tot zijn grote schrik school in deze kersverse vader een borstvoedingsfanaat.

Het gebeurde terwijl ik surfte op de website van Nutrilon. Een kolkende woede kwam in me op, en greep me bij de keel. Daar hielp zelfs de blije, blauwogige baby op de homepage niets meer aan.

Het was niet eens de pop-up die me kwaad maakte. ‘Borstvoeding is de beste voeding voor je kindje’, kwam me in grote blauwe letters tegemoet – alsof ik dat nog niet wist. Ik zocht naar een alternatief voor gewone flesvoeding voor mijn zoontje van ruim een week, krampjes maakten hem het leven zuur. Maar nergens op de website vond ik wat ik zocht. Ik rommelde wat met de zoekfilters. Maar steeds begon het productoverzicht met ‘voeding 2’, vanaf zes maanden. Het besef kwam wat laat, misschien door de vermoeidheid. ‘Voeding 1’ was weggecensureerd.

Verminderd toerekeningsvastbaar

Marten van de Wier is zelfstandig journalist en communicatieprofessional. Hij heeft speciale aandacht voor duurzaamheid, natuur en onderwijs, en is daarnaast specialist Zuid-Nederland.