Weggaan van Facebook zou in ieder geval in Brazilië een journalistieke blunder zijn. Lees hier waarom.

STEUN RO

Arjen Lubach heeft natuurlijk gelijk met al zijn verontrustende kritiek op Facebook, maar zeg eens eerlijk: nooit eerder bij stilgestaan? Gratis een netwerk waar je contact kunt onderhouden met je vrienden, je ei kwijt kunt over wat je maar wilt – zo lang  er maar geen blote tepel te zien is – kunt reageren op het lief en leed van je vrienden, nu zelfs in verschillende smaken en dat allemaal voor nop! Dat kan natuurlijk niet. Mark Zuckerberg moet ergens zijn geld mee verdienen en dat heeft hij overduidelijk met verve gedaan. Leuk trouwens, dat eerste interview in die ranzige bermuda, Lubach noemt het zwembroek.

Gelukkig zijn er al allerlei tools waarmee je Facebook te slim af kunt zijn en ik zelf kan er als gulden stelregel nog aan toevoegen dat ik nooit aan die spelletjes meedoe als ‘Hoe zie jij eruit als je oud bent? Op welke filmster lijk je? Uit welk land ben je eigenlijk afkomstig? Want het eerste dat ze je vragen als je op die link klikt is of ze toegang mogen hebben tot je persoonlijke gegevens. Dat ligt er dus erg dik bovenop. Gewoon niet doen.

Brazilianen zeer actief

Of we accepteren dat we in de gaten worden gehouden en zetten onze tools in om het Zuckerberg en de zijnen moeilijk te maken of we betalen voor de dienst. 5 dollar per maand? Moet kunnen toch? Maar Facebook is natuurlijk niet de enige die spioneert. Wat dacht je van Google of Yahoo?

Waarom blijf ik dan toch zo graag op Facebook? Ik deel niet alleen de gezellige selfies bij de samba in Rio, ik deel mijn verhalen op Facebook. Ik maak ook reclame via Facebook. Dat is één reden. Ik hou via groepen contact met mijn collega’s en wissel belangrijke informatie uit. Dat is een andere. Ik leg contacten met specifieke groepen, zoals laatst voor een verhaal over PrEP voor mijn opdrachtgever Trouw. Maar de belangrijkste is dat ik via Facebook heel snel kan zien wat er leeft onder mijn omgeving, de Brazilianen. Bijna sneller nog dan op Twitter, dat een soberder medium is, met minder toeters en bellen.

Wies Ubags (1962) werkt vanuit Brazilië voor oa het ANP. Ze is ook te horen op de Nederlandse en Belgische radio (vooral BNN, WNL en VRT).  Ze schrijft over ambitie in Latijns Amerika, in het klein en in het groot. Economische onderwerpen krijgen veel aandacht.