Ik denk dat het de tijd is om onze stethoscopen te verbeteren

Totdat ik na een tijdje tegen dit apparaatje aanliep, dat ik je nu zal laten zien. De stemoscoop

            Een geestverwant in de USA

Niet zo lang geleden kreeg ik via een Facebook groep contact met een geestverwant in de Verenigde Staten. Ik spreek via Skype met  kinderarts Marian Olpinski (Chicago). Hij  wil graag kindergeneeskundige hulp verlenen aan patiëntjes ‘op afstand’. Door de lockdown tijdens de COVID19  zitten gezinnen soms in quarantaine op hun vakantie bestemming in Europa. Veelal Oost-Europa waar ook zijn wieg stond. Adviseren is altijd mogelijk, maar als er nou nog eens wat meer kan? We komen te spreken over de Stemoscoop. Zelf heb ik enige ervaring met en informatie over de draadloze Stemoscoop, omdat ik het Kickstarter project heb gesteund. Ik heb daarover veel geschreven. Olpinski verwoordt zelf de mogelijkheden die hij zie. Een filmpje van enkele minuten:    

Hallo
ik ben Dokter Olpinski oprichter en eigenaar van telegeneeskunde praktijk Telepediatrics. Toen ik mijn telegeneeskunde praktijk begon, was ik op zoek naar apparaten die me zouden helpen mijn werk beter te doen. En je kunt je natuurlijk voorstellen dat het belangrijkste apparaat iets zou zijn waardoor ik naar mijn patiënten kan luisteren (ausculteren) als ik niet naast hen ben. En waarmee ouders van mijn patiënten mij een audiobestand kunnen sturen zodat ik naar  het hart en de longen van hun kinderen kan luisteren.

Zoekactie
Dus ik zocht op internet naar apparaten als stethoscopen. Ik vond er een paar, maar ze waren zo duur, dus ik wist dat ik niet aan ouders kon vragen om zulke  dure apparaten te kopen. Totdat ik na een tijdje tegen dit apparaatje aanliep, dat ik u nu zal laten zien. In dit kleine witte doosje zit een apparaatje dat klein is dat gemakkelijk te gebruiken is en dat eigenlijk niet duur is. Dus besloot ik het te kopen en het bij een van mijn kleinkinderen uit te proberen. En dadelijk zult u de video zien van hoe mijn schoondochter het gebruikte in New Jersey, terwijl ik in Chicago ben. Dus laten we  dit kleine doosje openen en je ziet dit apparaat. Rond, wit en zilver. Stemoscoop genaam. Aan de andere kant is een qr-code die wordt gebruikt om het apparaat te registreren. En er is een kleine schakelknop hier en wanneer deze wordt ingeschakeld, begint het te knipperen. Dan moet je de stemoscoop via Bluetooth met je telefoon verbinden en binnen een minuut kunt u beginnen met het opnemen van de geluiden van de longen of het hart. Het is heel gemakkelijk, dus bekijk nu de video die mijn schoondochter mij heeft gestuurd.

Schoondochter aan het woord:
Vandaag ik ga de hartslag van mijn zoon opnemen om naar onze dokter te sturen ik ga de stemoscoop gebruiken. Dus ik zorg ervoor dat mijn stemoscoop is ingeschakeld en dan op mijn telefoon kies ik de stemoscoop-app en kies vervolgens de ‘luister ‘icoon. Eenmaal in de app ga ik de video-opname op het scherm inschakelen en dan kies ik waar we op zijn lichaam naar zijn hartslag gaan luisteren en mijn stemoscoop daar plaatsen. Ik luister ongeveer 10 of 15 seconden en stop dan de opname. Nu hebben we een beeld van zijn hartslag en audio en ik ga dat naar dr Olpinski sturen door de verzendoptie hierboven te kiezen. Oké. En ik klik op video delen, dus dat hij ook kan zien wat er aan de hand is.

Dr. Olpinski aan zet:
Oké nu kun je zien hoe snel en gemakkelijk het voor mij was om deze informatie te krijgen zoals de hartgeluiden van mijn kleinzoon. Met mijn koptelefoon om te luisteren om de kwaliteit te optimaliseren. Maar ook om de grafiek van het geluid te zien!! Ik kan niet over deze grafiek beschikken als ik luister met de traditionele stethoscoop, uitgevonden in Frankrijk in 1816. Nu meer dan 200 jaar geleden. Ik denk dat dit de tijd is om onze stethoscopen te verbeteren en ik denk daarbij dat dit de toekomst is. Natuurlijk zullen er nog veel meer afgeleiden komen. Als er iets nieuws komt, zal ik zien of dat nog beter is en zal ik deze kennis met jullie delen. Deze stemoscoop is niet  FDA (Redactie: registratie autoriteiten)  goedgekeurd, maar ik denk dat het geweldig werkt. Tenslotte een disclaimer: ik heb geen banden met het bedrijf waardoor ik geen geld verdien met deze video. ik wil u alleen laten zien dat zo’n apparaat bestaat en dat ze de kwaliteit van de interactie tussen patiënten en hun artsen zullen verbeteren, zelfs als ze elkaar niet persoonlijk zien. Heel erg bedankt 

Reflectie
Dr. Olpinski heeft toegezegd ook daadwerkelijke klinische ervaringen te zullen delen. Ik heb contact!

Link:
https://telepediatrics.pro/

Mijn gekozen waardering € -