Ik heb er tabak van

Er zit een luchtje aan. Deze keer letterlijk! Op een Postzegelbeurs tref ik deze brief aan.

‘Ik heb er tabak van’ is een uitdrukking die behoort tot ons repertoire. Het betekent  ‘ik ben het zat’. Of het een vaak gebruikte uitdrukking is, weet ik niet. Tabak heeft daarvoor nog een te goed imago, alhoewel er een kentering is. Longarts Wanda de Kanter draagt daartoe bij met haar campagne tegen het roken. Vroeger was tabak (pruimtabak of tabak voor sigaren) een gewaardeerd product van de vaderlandse agrarische sector. Daaraan word ik herinnerd door een aankoop.

Er zit een luchtje aan

Er zit een luchtje aan. Deze keer letterlijk! Op een Postzegelbeurs tref ik deze brief aan. Ik vouw hem open en lees geboeid de inhoud. De schrijver meldt -in gebrekkig en krom Nederlands- aan een potentiële opdrachtgever dat hij 3 verschillende baaltjes tak samen met deze brief opstuurt voor beoordeling. De beslissing om de brief te  kopen (€25) wordt versterkt door een extra dimensie. Zeker, de brief ziet er bijzonder uit en is dat ook qua taalgebruik en inhoud. Het papier voelt apart aan. Maar het meest bijzondere is dat er onmiskenbaar een tabakslucht uit opstijgt. Tabakslucht van > 150 jaar oud. Hoe lang kan geur bewaard blijven? Zijn er verschillen?  Het thema geur houdt mij al een tijdje bezig.

De reikwijdte van geur

De term ‘geurenblind’ wordt in televisiespotjes van een wasmiddel gebruikt. Prompt meldt een mij bekend journalist dat zijn echtgenote aan geurenblindheid (=anosmie) lijdt . Ik begin aan het door haar geschreven boek ‘Het mysterie van de reuk‘. In een weekend lees ik het uit. Een boek van deze journaliste Joke Boon, ervaringsdeskundige, want ‘geurenblind’. Wonderlijk dat juist zij met haar handicap in staat blijkt om zo goed aan te geven wat geur allemaal betekent.  De reikwijdte van geur. Veel historische en technische gegevens worden vermeld, zoals de constatering (pagina 94) dat na 3000 jaar sommige parfumpotjes in de graftombe van Toetanchamon nog geurden. Maar nog veel meer feiten over het belang van geur als waarschuwing in de zorgsector, bij de opvoeding in de keuken en ga zo maar door. Een boek gelardeerd met anekdotes die er niet om liegen. Een goed voorbeeld van de kracht van ‘storytelling’. Overigens sprak ik dezer dagen de Zwolse archeoloog Michael Klomp, die ook veel belang hecht aan geur. Hij graaft vijf  beerputten op: ‘als archeoloog ruik ik onmiddellijk uit welke tijd een beerput dateert’.

Storytelling

Om terug te komen op tabak. Ik moet dan denken aan oom Hendrik van den Ham. Een eerbiedwaardige heer met knevel  die bij mijn ouders geregeld ’s avonds op bezoek kwam en dan een flinke sigaar opstak. De sigarenlucht trok door het hele huis en in combinatie met de gedragen  zware stem zorgde dat voor een onvergetelijke ervaring.

Mijn gekozen waardering € -