Het werkt, het antimalariamiddel dat huisarts Rob Elens uit Meijel voorschreef, zo blijkt uit een uitgebreide studie. “Ik vraag me al een halfjaar af waarom ik zoveel kritiek heb gekregen”, reageert de huisarts. De mogelijkheid dat medicijnfabrikanten hun invloed hebben uitgeoefend sluit hij niet uit, maar met complottheorieën houdt hij zich niet bezig. “Ik richt me op het genezen van mijn patiënten.”

STEUN RO

Rob Elens doet gewoon zijn werk. Hij is huisarts, dus geneest hij zijn patiënten. Zo genas hij in april naar eigen zeggen negen patiënten van corona met een kuur van het antimalariamiddel hydroxychloroquine (HCQ). De kritiek die hij over zich heen kreeg was overweldigend. Zelfs de minister van Volksgezondheid noemde hem kwakzalver. “Ik wil graag excuses van Hugo de Jonge”, zegt Elens.

Een studie bij veertien Nederlandse ziekenhuizen heeft hem immers in het gelijk gesteld: het middel kan wel degelijk helpen bij de behandeling van coronapatiënten.

‘Ik wil graag excuses van Hugo de Jonge’

De studie toont aan dat het risico om op de ic te belanden bij patiënten die het middel kregen toegediend, de helft lager lag. Nu dit onomstotelijk vaststaat hoopt Elens dat huisartsen voortaan HCQ voorschrijven aan met corona besmette patiënten.

Waarom hij aanvankelijk zoveel kritiek kreeg begrijpt de huisarts niet. “Die vraag heb ik me al een halfjaar gesteld. Ik heb nog steeds geen antwoord. Misschien zijn er partijen die geen behandeling willen. Die liever wachten op een vaccin.”

Hij kreeg kritiek van de inspectie omdat hij een off-label medicijn gebruikte en daarmee mensen in gevaar bracht. Volgen Elens is dat wel degelijk toegestaan. “Dat mag in individuele gevallen en met medische onderbouwing, als er voor een aandoening geen therapeutische richtlijn bestaat. En ik had het idee dat het wat deed. Het werkte in elk geval beter dan paracetamol.”

Hij maakte een filmpje en plaatste dat op internet. Misschien ging hij daarmee te ver, erkent hij nu. “Het is erg ongebruikelijk. Het leek of ik reclame wilde maken. Maar ik had ineens geen sterfgevallen meer in mijn praktijk. En daar was ik gewoon erg enthousiast over.”

Patiënten met milde coronaklachten krijgen van huisarts Elens vitamine D en C, zink, doxycycline en pro-oxide. Bij ernstige klachten komt daar in overleg met de familie een behandeling met hydroxychloroquine bij. “Dat is veiliger dan paracetamol”, stelt Elens. “Wel komt daar als extra azitromycine bij. Dat kan als bijwerking hartritmestoornissen veroorzaken. Maar als daar bezwaar tegen is kunnen we dat vervangen door doxycycline.”

Anti-HCQ-lobby

HCQ  is een off-label middel, zodat er voor medicijnfabrikanten nauwelijks geld mee te verdienen valt. Het zou zo maar kunnen dat medicijnfabrikanten hun invloed hebben uitgeoefend richting de inspectie, meent Elens. “Er is een enorme anti-HCQ-lobby.” Met complottheorieën houdt hij zich verder niet bezig. “Daar zijn er zo veel van, ik hou me daar verre van. Mijn focus ligt op HCQ en de therapie. En bij mijn patiënten.”

Elens zegt blij te zijn “dat is aangetoond dat het niet alleen in andere landen, maar ook in Nederland werkt.” Hij richt zich weer helemaal op zijn werk. “We kunnen nu gelukkig veel mensen helpen en de druk bij de ziekenhuizen wegnemen.”

Copyright Marc van der Sterren
Foto: Rob Dieleman, Hallo Peel en Maas

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je jouw waardering laten zien door een kleine bijdrage te doen.

Zie hier voor meer informatie!

Mijn gekozen waardering € -
Marc van der Sterren is freelance journalist en blogger. Hij schrijft, fotografeert en maakt radio en tv. Hij is breed geïnteresseerd, met landbouw, natuur en milieu als specialisatie. Hij is de enige agrarisch journalist van Nederland met als specialisatie Afrika. Maar ook is hij ingevoerd in de lokale berichtgeving over politiek-maatschappelijke ontwikkelingen. Zoals de jeugdzorg.