‘Ik maak strips niet om ongelezen in plastic te bewaren’

Dennis O'Neil, 76 jaar geworden op 3 mei, heeft voor uitgeverijen Marvel Comics en DC Comics “zeker meer dan duizend” strips geschreven.

Hij heeft “zeker meer dan duizend” strips geschreven. “Iemand heeft geschat dat het er drieduizend zijn geweest, maar dat is misschien inclusief herdrukken.”

Dennis 'Denny' O'Neil is inmiddels gepensioneerd, maar hij leest nog steeds strips. Hij krijgt wekelijks een stapel strips van DC Comics, de uitgeverij waar hij scenarioschrijver was van onder meer strips met Batman, Green Lantern en Green Arrow.

Maar O'Neil heeft ook veel voor de concurrent Marvel Comics geschreven, waar hij het Spider-Man-personage Madame Web bedacht met John Romita Jr. Ook zou O'Neil de naam Optimus Prime hebben bedacht voor de leider van de Transformers.

Tevens is O'Neil jarenlang coördinator geweest van de Batman-strips bij DC, onder andere in 1988 toen lezers via een telefonische peiling besloten dat het personage Robin moest sterven. De reacties daarop waren zeer heftig. 

Moderne folklore

“Toen realiseerde ik me dat ik niet zomaar een schrijver en eindredacteur was, nee, ik was beheerder van moderne folklore”, vertelt O'Neil telefonisch. “Zelfs als je nog nooit een comic hebt gelezen, dan ken je Superman en Batman en Wonder Woman. Het is onze equivalent van folklore en ik was daar verantwoordelijk voor, whee!”

"Ik heb nooit scripts bewaard of iets dergelijks", Denny O'Neil

O'Neil heeft niet veel van zijn werk bewaard. “Ik nam wat ik deed nooit echt heel serieus. De Universiteit van Wyoming vroeg me laatst of ik hen documenten wilde schenken”, zegt O'Neil lachend. “Welke documenten? Ik heb nooit scripts bewaard of iets dergelijks!”

Plastic

Het had misschien een investering kunnen zijn om wel wat te bewaren, beseft hij. “Het is bijna beangstigend om te zien hoeveel die dingen in waarde zijn gestegen”, aldus O'Neil. En dat is niet per se iets positiefs, vindt hij.

“Ik ging eens ergens signeren toen iemand zei: ik heb elk nummer van Detective Comics dat ooit is verschenen. Toen vroeg hij me: wat gebeurt er nu in de verhalen? Maar je hebt toch alle nummers! Dat betekende echter niet dat hij ze ook las. Ik ben geen schrijver geworden zodat mensen mijn werk in plastic enveloppen kunnen stoppen zonder er naar te kijken”, zegt O'Neil.

Dennis O'Neil leest ook nooit zijn eigen strips terug. “Oh mijn god, nee. Lees nooit je gepubliceerde werk tenzij je er een reden voor hebt”, zegt hij. “Ik zou zien wat ik verkeerd heb gedaan. Of erger nog, wat iemands verkeerd heeft gedaan om het verhaal te verpesten!”

Hij kijkt terug op een mooie carrière, maar relativeert het wel. “Verhalen vertellen is een van de meest centrale menselijke activiteiten. We beginnen al verhalen te bedenken als we iets van zes jaar oud zijn. Maar geen enkel verhaal of schrijver is waarschijnlijk heel belangrijk. We zijn geen kanker aan het genezen.”

Interview op YouTube

Mijn gekozen waardering € -

In de afgelopen jaren zijn superhelden de favoriete hoofdpersonen van veel Hollywood-filmmakers geworden. Maar wie zijn de bedenkers van de helden die iedereen kent en hoe opereren de uitgeverijen die de personages bezitten?ΠPeter Teffer interviewt stripmakers en analyseert de economische en culturele impact van de superheld.