STEUN RO‘Ik had nooit gedacht dat jij een witte jurk aan zou doen’, zei menigeen tegen me op mijn bruiloft. ‘Maar hij staat je fantastisch’, voegden de meesten eraan toe. Huh? Dacht ik. Ik heb al van jongs af aan gedroomd een keer de bruid te zijn, met witte jurk, bloemetjes in mijn haar en…

STEUN RO

‘Ik had nooit gedacht dat jij een witte jurk aan zou doen’, zei menigeen tegen me op mijn bruiloft. ‘Maar hij staat je fantastisch’, voegden de meesten eraan toe.

Huh? Dacht ik. Ik heb al van jongs af aan gedroomd een keer de bruid te zijn, met witte jurk, bloemetjes in mijn haar en het liefst nog te paard. Maar dat was blijkbaar niet het beeld dat ik bij mensen oproep. Terwijl ik vroeger constant rondliep in zelfgemaakte roze jurken met strikken in het haar en zelf gemaakte hoedjes, een echt meisje-meisje. Wat is er de afgelopen 25 jaar veranderd?

Goed, ik heb gestudeerd, op mezelf gewoond, verdien al bijna 20 jaar mijn eigen boterham -plus die van mijn paard- en de laatste jaren ook nog voor de helft die van mijn kinderen. Ik heb nu al tien jaar een eigen onderneming waarmee ik risico’s neem en serieuze verplichtingen heb ten aanzien van samenwerkingspartners en compagnon. Ik sta als gespreksleider voor groepen. Ik doe naast paardrijden aan mountainbiken, skaten en snowboarden. Kortom: ik sta mijn mannetje. Net zoals vriendinnen, die verantwoordelijke en complexe beroepen hebben.

Minder vrouwelijk

Worden wij vrouwen er minder vrouwelijk van als wij ons mannetje staan? Past daar niet meer het beeld bij van een vrouw in een witte jurk met bloemetjes in het haar? Nee, betogen de Amerikaanse Evan Marc Katz (Dateguru) en Arielle Ford in de Soulmate Summit. Als je als vrouw je mannetje staat, gedraag je je minder vrouwelijk en ben je daarmee helaas vaak minder aantrekkelijk voor mannen.

Wat een man in een vrouw zoekt is ontspanning, aandacht, zorg en plezier. Hij is zelf vaak al kostwinner en oefent graag de controle uit. Vrouwen die op een date steeds vertellen over successen op hun werk, en een man proberen aan te sturen zoals ze op de werkvloer mensen aansturen, geven geen aanvulling en al helemaal geen ontspanning en plezier. Katz en Ford raden aan de ouderwetse vrouwelijkheid en mannelijkheid meer ruimte te geven in relaties.

SIRE-campagne

Ook in Nederland is hierover de discussie losgebarsten met de SIRE campagne ‘Laat jij jouw jongen genoeg jongen zijn?’. En ondanks mijn feministische overtuigingen ben ik het van harte met de campagne eens. Mijn man en ik trachten onze zoon jongen te laten zijn. Of we hem genoeg jongen laten zijn zal de tijd leren.
We hebben hier echter wel veel moeite moeten doen, te midden van het door vrouwen geleide basisonderwijs. Er is nu op school een timmerschuurtje maar zonder grote timmerman, er mag vrij buiten gespeeld worden, maar er is nog geen bouwmateriaal met werkman of boer. Gelukkig wordt aan het materiaal/schoolplein gewerkt, en verschijnt manlief af en toe met waterraket of stroomgenerator.

Onze tuin is een groot avonturenpark met speelbos, boomhut, kabelbaan, speelhuis, klusschuur en grote zandbult. In ons huis vinden we drumstel, trein en lego. Het is nu bij ons haast andersom: we bedachten dat we onze dochter misschien ook wat meisjes dingen moeten gunnen, zoals lego friends, prinsessenjurk of poppenhuis (hopelijk ontkomen we aan de barbiepop, want daar ben ik geloof ik nog niet helemaal aan toe).

En nee ik ben niet bang dat ze daardoor meteen op haar 18e achter het aanrecht verdwijnt, alleen nog maar een zoontjesfabriek wordt zoals vrouwen in sommige moslimlanden of haar talenten begraaft. Ze krijgt de keus, en kan oefenen in haar mannetje staan en tegelijk leren wat vrouwelijkheid is.

En dan moet ze leren schakelen, om in twee werelden goed te kunnen functioneren. Op het werk slim, doortastend, misschien wel leidinggevend zijn, en thuis vrij, vrolijk en zorgzaam.

Dat ‘thuis’ is, zo hoop ik voor haar, samen met man en kinderen. Misschien ouderwets, maar ik voel me blij in deze situatie en gun het haar later ook.

Daten

Die man moet dan wel eerst gevonden worden. Misschien gaat het ouderwets via vriendengroep, school of disco, misschien via een datingsite- of app.

Hoe je dat laatste het beste doet, weet Evan Marc Katz. Hij heeft er hele boeken over vol geschreven en tientallen succesvolle relaties zijn aan de door hem geschreven profielen te danken.

Evan raadt aan om profielen zo eerlijk en specifiek mogelijk op te stellen, en als vrouw niet teveel te jagen maar ook geen spelletjes te spelen. Je mag als vrouw best beschikbaar zijn, vindt hij. Het gaat niet ten koste van je aantrekkelijkheid.

Als je als vrouw gaat daten raadt hij aan nooit direct na werktijd af te spreken, maar bijvoorbeeld thuis eerst in bad te gaan en vrouwelijke kleding aan te trekken. Het is voor een man meestal prima als een vrouw haar eigen broek ophoudt, maar het werkt niet als ze daar haar hele identiteit aan ontleent. En het haalt de seksuele energie omlaag.

Halloooo..

De makers van de Halloooo dating app zijn het erg met Katz eens. Hun missie is minder eenzaamheid en meer duurzame liefdesrelaties, vooral in een land als Nederland waar enerzijds doorgeslagen emancipatie en anderzijds platte vleeskeuring het liefdespad bemoeilijken. Zij moedigen vrouwen aan zich vrouwelijk voor te doen en mannen mannelijk. En verder.. gewoon zichzelf te zijn. Zonder gepimpte foto’s, gepolijste profielen of misleidende fun-tijdlijnen. Ze ontwikkelden een live video stream, want na de echte live date is video volgens oprichter Peter Balstrup het beste medium om snel te ontdekken of er een klik is. Iedereen kan zich gratis inschrijven en contact leggen door middel van een video gesprekje. Na 1 minuut klik je op loveable of niet, en kun je bij een match zo lang doorpraten als je wilt.

Witte jurk en ook nog te paard

Terug naar de witte jurk. Wat voelde ik me heerlijk in die jurk, naast mijn man. Hij voor de gelegenheid in zijn nette pak, terwijl hij op zijn werk meer casual gekleed gaat en op zaterdag in zijn houthakkloffie rondloopt.

We waren man en vrouw, en zo voelde het ook. Daarna heb ik mijn pennymeisjesdroom nog even waargemaakt door middel van een fotoshoot met witte jurk op het paard. En die lekker op Facebook gezet. Zo, ik voel me een meisje, en dat mag iedereen weten. Misschien is die slogan een goede opvolger van de Sire campagne, maar dan voor carrièrevrouwen?

 

 

 

Halloooo app

De Halloooo liefdes app is uitgevonden door mensen die een hekel hebben aan het ego en het nep van deze tijd. Het gaat er bij Halloooo om dat je elkaar via video ontmoet, en meteen elkaars mimiek ziet en stem hoort. “Dit zegt al zoveel meer over jou dan hele lappen tekst, zelfs als die tekst oprecht is”, zegt oprichter Peter Balstrup. Hij heeft als missie mensen minder eenzaam te maken, door hen de liefde te laten vinden.