Maaike (34) importeerde met haar ex LSD trips van Nederland naar Australië, tot ze op heterdaad werden betrapt.

“Het was begin jaren negentig, ik was achttien jaar en had net mijn eindexamen gedaan. Als feestbeest en blower begaf ik me veel in de Mazzo en op houseparties, een scene waarin ik me erg thuis voelde, maar ik had geen idee wat ik met mijn leven wilde. Een half jaar later vertrok ik samen met een vriendin naar India en kreeg langzaam maar zeker mijn nieuwe doel voor ogen: rondreizen als neo-hippie. Dit was mijn ideaal. Samen met een Nederlandse jongen op wie ik ontzettend verliefd werd, vertrok ik na India naar de andere kant van de wereld; we vroegen een werkvisum aan waarmee we in Australië konden werken en rondreizen. Het was allemaal erg romantisch want vlak voordat we vertrokken zijn we nog getrouwd en organiseerden we een groot feest met familie en vrienden. We dachten: dit is het. Beter dan dit wordt het niet.

Geld verdienen

Een paar maanden later zaten we in het vliegtuig richting Perth. Het ging allemaal nogal overhaast, maar we hadden grootse plannen. De eerste maanden werkten we op verschillende boerderijen. We kochten een geweldig hippieachtig Volkswagenbusje uit 1966 met zo’n gespleten voorruit om te kunnen reizen, maar na twee weken hield de motor ermee op! Het kostte 1500 dollar om het te repareren en dat konden we niet betalen. We waren behoorlijk platzak, omdat we dat busje hadden gekocht en we beseften dat het helemaal niet zo gemakkelijk was om onze rondreisplannen te bekostigen. Ook wilden we wel weer een keer een jointje roken, dus gingen we op zoek naar een dealer. Drugsgebruik ligt daar iets anders: die Australische dealers verkopen allerlei soorten drugs en alles is illegaal. Toen ze dus hoorden dat we uit Amsterdam kwamen, waren ze erg geïnteresseerd in ons. Ze opperden of we geld wilden verdienen… In eerste instantie wilden we er niet aan beginnen, maar het werd steeds warmer, het werk op de boerderij was ontzettend zwaar, we hadden geen cent te makken, waren jong, en voor ons was drugsgebruik een redelijk ‘normaal’ iets. Veel mensen in Amsterdam gebruikten drugs en in Australië deden ze het ook. Ze waren er misschien iets stiekemer over, maar ze zaten wel in de tuin jointjes te roken. Dus waarom niet een klein handeltje doen en wat geld verdienen? Als we maar één keertje een A4tje LSD lieten opsturen vanuit Amsterdam, zouden we genoeg geld hebben om een half jaar in India te vertoeven! Ik wist dat het illegaal was, maar moreel gezien had ik er eigenlijk geen slecht gevoel over. Bovendien leek het makkelijk: het werd in een envelop verstuurd en was geurloos; niemand zou erachter komen..

Ik schrijf/ schreef voor o.a. Flair, Margriet, Viva, LINDA., Ouders van nu, Grazia, Viva mama, Fab Mama, VROUW, Santé, Volkskrant Magazine, Cosmopolitan, Het Parool en andere dag- en vrouwenbladen human interest-verhalen. Denk aan interviews, reportages en achtergrondverhalen. Ik ben ook communicatiestrateeg en geef media-advies. Publicaties van 2003 tot en met 2017 in: Red, AM magazine, Marie Claire, Cosmopolitan, Cosmo girl, Viva, Viva Mama, Margriet, LINDA., VROUW, Grazia, Santé, Femme, Catherine, Items, Avant Garde, Avant Garde MEN, Tweed, Salome, Cash, Ouders van Nu, Zwanger, Kinderen, Mama, Fab Mama, Basta! Flair, Volkskrant Magazine, Het Parool, De Telegraaf. Twee boeken van mijn hand zijn: -Handboek Liefde en Lust -Aan tafel met Sonja Schuurman