Ik wil nog steeds naar Griekenland, aldus Annemarie Johannes

"HOE DOM KUN JE ZIJN!!! Deze tolken adviseerden om RENA niet in te zetten vanwege het feit dat menselijke contacten dan weg zouden vallen! Nee, de tolken waren bang voor hun baantjes!, zo stelt Annemarie Johannes

Vluchtelingen laten mij niet los

‘Dan ben ik mijn geldpotje kwijt’, aldus een innovatiemanager (IND)

Anne4Care
Annemarie Johannes volgde de Hogere Hotelschool, maar kwam terecht in de wereldwijde marketing van IBM en Apple. De interesse voor ICT was definitief gewekt en ze werkte o.a. bij TNO-defensie aan Avatars. Totdat ze als mantelzorger voor haar vader een Avatar kon ontwerpen. Die vader was onthand geraakt door een beroerte. Deze ‘Anne’ stond dan ook aan de basis van haar inmiddels ruim 5-jarig Anne4Care Een inmiddels verder uitgebouwd platform dat -geinstalleerd op een tablet- wordt geleverd aan honderden klanten in binnen- en buitenland. Zoals Italië, Zwitserland en Duitsland! Heel gebruiksvriendelijk en intuïtief zoals dat heet. Het was meteen ook de aanzet tot een nauw verwant project RENA, waarvan het ontstaan is terug te voeren tot de hausse van asielzoekers uit Syrië naar West Europa.

Asielzoekers
Je ziet nogal eens dat een product uit de sport of de vrijetijdssector als afgeleide, een toepassing krijgt in de zorg. Denk aan stappentellers. Eisen die gesteld worden aan een ‘zorgproduct zijn niet mis. Voor zorgtechnologie (medical devices) stelt Europa nog weer zwaardere eisen. Het proces kan ook anders verlopen. In die zin dat nieuwe doelgroepen in beeld komen. Anne4Care is dus oorspronkelijk een  laagdrempelige ondersteuning voor zelfstandig wonende bejaarden met verminderd functioneren. Een maatje bij allerlei dagelijkse activiteiten. Het sukses bracht Annemarie Johannes op de gedachte om iets te doen bij de toestroom van asielzoekers (Merkel: wir schaffen das) enkele jaren geleden. “Vluchtelingen laten mij niet los”. Mede dankzij een lening van twee gepassioneerde mensen kon ze aan de gang!

Supereenvoudig
Annemarie ontwikkelde een zeer intuïtieve toepassing om de intake van vluchtelingen door de IND (Immigratie- en Naturalisatie Dienst) en het COA (Centraal orgaan Opvang Asielzoekers) te digitaliseren. Ook werkzaam zonder Internetverbinding. Onder de naam RENA. Aangepast voor diverse talen en voorzien van volautomatische transcriptie. Met signalering en koppeling aan databank. De tablet/laptop met het software programma neemt als het ware vluchtelingen bij de hand. Ze worden in hun eigen taal toegesproken (geen tolk nodig!). Rena spreekt alles uit, dus lezen is eventueel niet nodig! Mensen kunnen vragen verschillende keren opnieuw beantwoorden als iets niet duidelijk is. Super eenvoudig registreren. Ook in testen (proof of concept) bleek dat effectief.

Disruptie
“Helaas kregen we dus niet de handen op elkaar bij de IND. De proefversie die we voor de IND hebben gemaakt is getest door tolken. HOE DOM KUN JE ZIJN!!!, laat Annemarie Johannes zich ontvallen.  Deze tolken adviseerden om RENA niet in te zetten vanwege het feit dat menselijke contacten dan weg zouden vallen! En nog zo wat onzin. Nee, de tolken waren bang voor hun baantjes!, zo stelt zij. Want zo werd alles van de asielzoeker nog opgeschreven en daarna pas ingetypt. Ze weet niet hoeveel gesprekken ze hierover had met ambtenaren. Ook bij het Ministerie. Totdat ze bij een IND innovatiemanager kwam. Die liet zich ontvallen dat ze dit toch niet zouden doen…. Want daarmee zou de procedure zo veel vereenvoudigd worden en miljoenen worden bespaard. Dan zou zijn budget met miljoenen ingekrompen worden. Maar bedankt! We gaan innoveren door meteen te gaan intypen…..

BBC
Vervolgens kreeg de BBC daar lucht van. Een journaliste stelde voor om samen met Annemarie Johannes naar Griekenland te gaan. Een tablet met programma RENA mee te nemen en daar aan de slag te gaan. The proof of the pudding is in the eating, toch? Annemarie vond dat een brug te ver. Voorwaarde voor haar is dat de IND meedoet. Annemarie Johannes is nog steeds verbijsterd: ‘Het gaat om mensen’. Die vluchtelingen. Die blokkade! Dat kan niet. Dat rotgeld.

Koppeling
De instroom van vluchtelingen werd geleidelijk minder. Nu komt die weer op gang. Koppeling aan een databank voor werk en leuke dingen, voor bijvoorbeeld een Gemeente, maakt de toepassing nu nog waardevoller. “We hebben een product, een prototype gemaakt met dat geld. Wel wat tam tam via de media veroorzaakt, maar niet genoeg. Vluchtelingen laten mij niet los. Ik wil nog steeds naar Griekenland”, aldus Annemarie Johannes.

Links

Anne in het nieuws


https://www.tubantia.nl/almelo/digitale-hulp-voor-oudere-migranten-dankzij-almelose-dagopvang~a627752b/
https://www.icthealth.nl/nieuws/virtuele-assistent-voor-turkse-migrantenouderen/
https://ind.nl/Paginas/home.aspx

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je jouw waardering voor Jan Taco te Gussinklo laten zien door een kleine bijdragen.

 

 

 

Mijn gekozen waardering € -