De kosten van het levensonderhoud nemen toe in Brazilië, en daarmee ook de onvrede. President Dilma Rousseff en haar Arbeiderspartij zijn de kop van Jut.

STEUN RO

Kleine maar felle betogingen ontsierden dit weekend in Salvador het vijfde nationale partijcongres van de PT, de Arbeiderspartij die in Brazilië al meer dan twaalf jaar aan de macht is. Dat het meerjaarlijkse evenement, waar de partij onder leiding van president Dilma Rousseff en haar illustere voorganger Lula de dialoog aanging met haar achterban, juist in de hoofdstad van de noordoostelijke deelstaat Bahia plaatsvond was vast geen toeval.

Elders in het land zouden Dilma en Lula met tomaten bekogeld zijn.

Maar ook in het rode Bahia, waar Dilma Rousseff bij de presidentsverkiezingen van vorig jaar oktober nog zeventig procent van de stemmen binnenhaalde, kwam het tot betogingen.

Dat daarbij niet met tomaten gegooid werd komt waarschijnlijk door het feit dat tomaten – net als uien, sla en andere groenten – de afgelopen maand in Brazilië schrikbarend in prijs gestegen zijn. 

Alex Hijmans (1975) is internationaal correspondent en schrijver. Zijn standplaats is Salvador, de derde stad van Brazilie, waar hij in een volksbuurt woont en verder kijkt dan voetbal, samba en zogenaamde Wirtschaftswunderen. Hij schrijft, net zoals weleer voor de papieren De Pers, journalistieke reportages en persoonlijke columns. Met veel beeld en altijd met de blik van een local.