Hoewel de vakantie nadert, zit Arnold Karskens niet stil. Dit kunt u de komende maanden van hem verwachten.

STEUN RO

De vakantie nadert. Wat kunt u de komende tijd van mij verwachten? Ik zit niet stil, dus maakt u zich geen zorgen.

Als het goed is komt er nieuws over Jorge . Het wachten is op uitsluitsel van het Openbaar Ministerie over de aangifte ingediend op 31 januari. “De knoop is nog niet doorgehakt”, meldde een woordvoerder deze ochtend. Informatie over het wel of niet vervolgen van deze voormalige (onder)staatssecretaris van Landbouw in de tijd van de Argentijnse junta, zou half april al zijn geopenbaard, maar laat nu al vijf maanden op zich wachten. Jorge Zorreguieta is inmiddels 85 jaar en dan heb je niet lang meer. Hij kan – bij wijze van spreken – dood neervallen bij het scheren en dan heeft hij nog steeds niets verteld over zijn kennis en medeverantwoordelijkheid van verdwijningen. Zo ver zal het niet komen, maar de woordvoerder waarschuwde wel: “Als de man overlijdt, sluit de zaak.”

Duizend reacties

Het wachten is ook op antwoorden van de ministers van Binnenlandse Zaken en Veiligheid & Justitie op vragen naar aanleiding van eerdere artikelen. Zoals over de verdachte Iraakse genocidepleger Mala Uzer die in Nederland ongemoeid wordt gelaten. De zaak heeft in Koerdistan, waar hij volgens getuigen tientallen slachtoffers heeft gemaakt, duizend reacties opgeleverd van mensen die vervolging steunen.

De andere ministeriële antwoorden moeten duidelijk maken waarom een Nederlandse Syrië-ganger die acht maanden vocht bij het Vrije Syrische Leger ondanks zijn aanbod niet door de AIVD wordt gedebriefd over jihadstrijders. Een wel heel vreemde opstelling van 'sectie stiekem' die hardop klaagt dat de dienst in het duister tast over wat zich daar in het veld afspeelt. “Het stikt er van de extremistische moslims. Van onder meer Al-Qaida, Al-Nusra, Al-Dwala en Al-Tawhed. Ze zijn met veel en beheersen de gebieden waar Assad is verdreven”, laat hij weten. De strijder, die gewond terugkeerde, kent zo'n 22 groeperingen. Inmiddels heeft hij wel gesproken met een vertegenwoordiger van de Nederlandse ambassade in Tripoli, maar niet me de specialisten in Zoetermeer. De AIVD schakelt raar genoeg wel journalisten in als bron, die lang niet zo goed thuis zijn in de materie.

Herfst

Over het Midden-Oosten gesproken, daar ga ik ook heen. Hoe en wat, daar laat ik me nog niet over uit. Dat van de Arabische lente weinig rest, was al in het voorjaar 2011 profetisch voorspeld door een Nederlandse pater die ik in Homs sprak. “We krijgen eerst een herfst, dan een winter en dan pas een lente.”

Binnenkort kunt u tenslotte een reportage lezen over mijn reis op de Balkan, in de voetsporen van een van mijn favoriete schrijvers. Als zomertussendoortje.

Arnold Karskens is Neerlands meest onafhankelijke en ervaren oorlogsverslaggever. Muckraker. Nachtmerrie voor nazi’s en andere oorlogsmisdadigers. Auteur van tienŒ boeken. Onderzoeksjournalist die nooit ‘nee!’ als antwoord accepteert. Lastig, dwars & gehaat door zijn vijanden, maar Last Man Standing voor mensenrechten en vrijheid van meningsuiting.

Geef een antwoord