In gesprek met Monica van Ee van huidverbeteringsmerk hannah

"Verbeteren is prima, maar ik heb moeite met vrouwen die hun uiterlijk extreem willen veranderen. Als je jezelf zó wilt veranderen, kun je beter naar een psycholoog gaan."

Monica van Ee staat aan het hoofd van het Nederlandse huidverbeteringsmerk hannah. Ze is ook voorzitter van de Nederlandse Cosmetica Vereniging en National Director van Miss Nederland. Het mooiste van haar werk? “Met hannah geven we vrouwen hun zelfvertrouwen terug. Dat is onbetaalbaar!”

Hoe ben je terecht gekomen bij hannah?

“In 1979 werd hannah opgericht door mijn goede vriendin en schoonheidsspecialiste Hannah Hakze. Ze had een eigenwijze mening over huidverzorging en vroeg in 2004 of ik wilde helpen bij de marketing van haar bedrijf. Ik zeg altijd: met vriendinnen moet je wandelen en niet handelen… Maar wij kenden elkaar al twintig jaar en ik besloot het toch te doen. In 2006 is Hannah overleden aan kanker. Op haar sterfbed heb ik beloofd voor haar dochter en haar bedrijf te zorgen. Die belofte heb ik waargemaakt.”

Het merk hannah richt zich ook op jonge vrouwen. Wat zijn veelvoorkomende huidproblemen?

“Wat veel voorkomt zijn onzuiverheden, zwangerschapsmaskers en striae. Striae is eigenlijk een groot litteken, wat je in indirect ook als een rimpel kunt zien. Daartegen kunnen crèmes met een hoge concentraties vitamine E helpen, ook preventief. Een zwangerschapsmasker is een hormonaal pigmentprobleem. Dat is hardnekkig, maar je kunt er wel wat aan doen. De meeste vrouwen met een hormonale disbalans hebben last van onzuiverheden. Wat we vaak zien: een vrouw stopt met de pil om zwanger te worden en ineens komt de acne, haar lichaam gaat terug naar de hormonale cyclus van de pubertijd.”

Heb je een tip voor vrouwen met onzuiverheden?

“Reinig je huid met olie! Klinkt vreemd, want je wil juist van je vette huid af. Maar als je een vettige, onzuivere huid te droog maakt, gaat ze juist meer vet aanmaken. Door met olie schoon te wassen komt de huid eerder tot rust.”

“Verder zijn er voor elk probleem meerdere oplossingen, want elke huid is uniek. Daarom werken wij met huidcoaches die een persoonlijk huidverbeteringsplan voor je maken. Wij kunnen helpen om je huid beter te maken, maar je eigen gedrag is ook belangrijk. Als je intense acne hebt, en je blijft bijvoorbeeld melk, varkensvlees of ongezond eten, dan wordt het lastig. Het thuisgebruik van de juiste producten die door een professional op je huid zijn afgestemd blijft altijd essentieel.”

Wat maakt de producten van hannah bijzonder?

“We zitten heel anders in de wedstrijd dan de meeste merken. We denken niet vanuit een ingrediënt, maar altijd vanuit de huid. We beginnen met een huidprobleem. Hoe gaan we dit oplossen? Hoe kunnen we de balans in de huid herstellen? Vanuit dat probleemoplossend gegeven komen we tot een nieuw product.”

“We produceren alle producten zelf. Een nieuw product ontwikkelen is het leukste wat er is! Het hele proces – vanaf het idee totdat het product in de schappen ligt – duurt ongeveer negen maanden. Elk product is als een nieuw kindje…”

“Zo’n 90 procent van onze producten zijn vegan. Soms gebruiken we het dierlijke ingrediënt lanoline, dat is vet uit schapenvacht. Ik vind dat geen dierenleed. Er worden geen dieren voor dood gemaakt, schapen moeten nu eenmaal geschoren worden…”

Welke fouten maken vrouwen als het gaat om huidverzorging?

“Jonge vrouwen gebruiken tegenwoordig ook veel make-up terwijl subtiel vaak mooier is. Bij de Miss Nederland verkiezing laten we zien dat jonge meiden heel knap zijn zonder al die gekkigheid. De huid is ook niet blij met te veel make-up. Daarom hebben wij ‘Touch of Silk’ ontwikkeld, een beautyproduct dat je als dun laagje aanbrengt onder je make-up, het voedt en beschermt de huid. Je kunt het ook gebruiken als alternatief voor make-up.”

“En stop met zware peelings! Bij elke peeling ontdoe je je huid van haar natuurlijke beschermlaag. Ik ben geen voorstander van botox en injectables om de verkeerde redenen.  Vrouwen met platgelegde voorhoofden, monsterlippen en hamsterwangen? Ik vind het niet mooi. En wat erger is: als je te vaak botox in je gezicht spuit heb je kans dat er spiertjes atrofiëren. En dat wordt steeds erger. Wij zien vaak vrouwen met deuken in hun voorhoofd. Mijn advies? Zorg voor een stralende, gezonde huid. Dan zie je er sowieso goed uit en heb je die onnatuurlijke dingen vaak niet meer nodig! Haal eerst eens alles uit je huid alvorens je naar een cosmetische ingreep gaat. Bij een gezonde huid in balans is het vaak niet of in veel mindere mate nodig.”

Hoe vind je het om ouder te worden?

“Ik geloof in ouder worden. Ik vind het zelfs een voorrecht en dat mag je ook zien. Ik verzorg mijn huid natuurlijk goed. Verbeteren is prima, maar ik heb moeite met vrouwen die hun uiterlijk extreem willen veranderen. Als je jezelf zó wilt veranderen, kun je beter naar een psycholoog gaan…”

Monica in het kort

Eerste baan: op mijn 17e bij Prénatal.
Kinderen: dochter van 29 en 40 mooie hannah producten
Mooiste boek: Lookbook van Prince
Beste film: Philadelphia met Tom Hanks
Lievelingseten: Traditioneel Japans
Ontspanning: Niks doen op een terras op Ibiza
Motto: Het gaat er niet om hoe hoog je komt, maar om wie je hebt meegenomen!
Beauty tip: Reinig iedere ochtend en avond je huid goed.

Over hannah
Al ruim 40 jaar is hannah specialist in huidverbetering. Dagelijks geven meer dan 450 hannah huidcoaches in Nederland persoonlijk advies op maat op het gebied van huidverzorging en -verbetering. Met het totaalconcept van hannah leer je je huid begrijpen en respecteren zodat je haar structureel, effectief en duurzaam kunt onderhouden met mooie, pure producten.  hannah.nl

Foto van directeur Monica van Ee door William Rutten

Mijn gekozen waardering € -

De artikelen van Anne verschenen eerder in tijdschriften en kranten waaronder Fabulous Mama, Viva, Margriet, Linda en NRC Next. Anne is cultureel antropoloog en eigenaar van Uitgeverij 11