In het studentenhuis van Jeremy viel een energierekening van ruim tweeduizend euro op de mat

Door de gestegen energieprijzen ziet het huishoudboekje van veel Nederlanders er ineens anders uit. Hoe bieden ze deze prijsstijgingen het hoofd? In het studentenhuis van Jeremy van Braak (27) viel eind vorig jaar een energierekening van 2459 euro op de mat. "De verwarming stond altijd aan, dag en nacht."

Samen met acht andere studenten bewoon ik een studentenhuis in Ede. De woning ligt op het industrieterrein, naast een werkplaats. Het deelt slechts één muur met het bedrijf, de andere drie kanten liggen vrij. Het huis is van 1970, isolatie was toen nog niet vanzelfsprekend. Het dak, spouwmuren en de vloer zijn dus niet geïsoleerd. Anderhalf jaar terug kreeg het huis een andere eigenaar omdat de eerdere verhuurder failliet ging. De nieuwe eigenaar verving in de zomer van 2021 alle rotte kozijnen door nieuwe met HR++ glas. In de kozijnen die niet rot zijn, zit gewoon dubbelglas. Ook plaatste hij een nieuwe keuken. Het enkel glas wat in de keuken zat, verving hij door HR++. Alleen het geblindeerde raam naast de voordeur heeft nog enkel glas. Verder isoleerde de huisbaas niet. De woning heeft negen slaapkamers en een gedeelde woonkamer en badkamer met twee douches. In de keuken maken we gebruik van twee kookplaten. Meestal zijn we in de woonkamer te vinden. Gezelliger dan alleen op onze slaapkamers. Lampen die de afgelopen jaren stuk gingen, vervingen we al door LED-verlichting.

Maandelijks betaalden we tot vorig jaar 64 euro per persoon aan servicekosten. Daar vallen gas, water en licht onder, maar ook kosten voor het opknappen van het huis, bijvoorbeeld.

De energierekening

In juni kregen we een appje van onze huurbaas. Hij wilde langskomen om met ons allemaal te komen praten over de energierekening. Het bleek dat we fors over ons voorschotbedrag waren heengegaan en we gezamenlijk 2459 euro bij moeten betalen. Totaal hadden we x aan stroom en x aan gas verbruikt. Dat was wel even zuur. Maar aan de andere kant: je doet er niets meer aan. Vrij snel daarna begon ook de oorlog, waardoor de energieprijzen nog verder stegen.
We hebben het bedrag over ons negenen verdeeld. Ieder moest 273 euro bijleggen. De verhuurder bood ons de mogelijkheid om in vijf termijnen te betalen, waar ik voor gekozen heb. Omdat ik geen bijbaan heb, hakt zo’n bedrag een behoorlijk deel uit mijn studiefinanciering.

Om te voorkomen dat we het jaar later net zo’n rekening zouden krijgen, paste de verhuurder ook de servicekosten aan: van 64 naar 100 euro. Samen met de afbetaling van de energierekening, ging het om zo’n negentig euro extra per maand. Hoewel ik niet veel inkomen heb, merkte ik het verschil niet direct in m’n portemonnee. Ik ben van mezelf al heel zuinig. De anderen betaalden de extra kosten wel in één keer af. Wel zijn we nu wat oplettender met de gezamenlijke maaltijd: we proberen wat goedkoper in te kopen, zeker nu de inflatie zo stijgt. We hoeven niet altijd naar de Appie, naar de Aldi gaat eigenlijk ook prima.

Geen koukleum

Zo’n nabetaling wil je natuurlijk niet opnieuw, dus zijn we eens goed naar ons huis gaan kijken. Wat bleek? De temperatuursensor van de verwarming stond in de badkamer, waar geen radiatoren zijn. Daardoor stond de verwarming altijd volop te stoken, dag en nacht. In de woonkamer, maar ook in de slaapkamers. Die meter verplaatste de huisbaas naar de woonkamer, een veel logischere plek.

De verwarming zetten we nu ‘s nachts op veertien en overdag op 15,5 graden . Studeren doen we meestal op school, dat scheelt ook weer in de kosten. Dat gebouw is tot 22.00 u. open, dus we kunnen er altijd terecht. We hebben geen afspraken gemaakt om minder te douchen. Wel hebben we tegen elkaar gezegd dat het handiger zou zijn als er wat minder gedoucht zou worden.

In het weekend ben ik vaak thuis. Toch heb ik niet zo’n last van de temperatuurverlaging. Ik ben nu eenmaal niet zo’n koukleum. Een dikke trui en sokken aan, dan merk ik het eigenlijk niet. Ook de cv-ketel hebben we slimmer ingeregeld. De temperatuur voor tapwater staat nu op 60 graden, zo laag mogelijk.
We kijken regelmatig naar het verbruik bij onze energieleverancier Nieuwe Stroom. We doen het goed, maandelijks verbruiken we minder dan ons voorschotbedrag. Binnenkort willen we een gesprek met onze verhuurder om de energierekening direct aan de leverancier te betalen in plaats van via hem. Het prijsplafond zou dan ook voor ons gelden. En wellicht kunnen we de energieleverancier overhalen om het maandelijks voorschotbedrag naar beneden bij te stellen. Op zich heb ik er verder geen last van. Ik leef m’n leven en ik zie wel wat de eindafrekening gaat doen. Zover ik nu zie, krijgen we geld terug. Dat geeft een rustig gevoel.

Mijn gekozen waardering € -