In Oekraïne brandt het ook nog!

Oost-Europa ligt dwars in Europa met hun weigering in het verdelen van vluchtelingen. Met de vluchtelingencrisis uit het Middellandse Zeegebied lijkt de EU echter een andere brandhaard te zijn vergeten: Oekraïne.

Er is te weinig unie in de Europese Unie. Hij kon het mooi zeggen, de voorzitter van de Europese Commissie. Zoals heel Europa focust Jean Claud Juncker op de Middellandse Zee en de honderdduizenden vluchtelingen die vluchten uit Syrië, Afrika en het Midden Oosten.

“We vechten tegen de Islamitische Staat. Dus we moeten ook hen accepteren die de Islamitische Staat ontvluchten”, sprak hij krachtig. De boodschap was vooral bestemd voor de Oost-Europese lidstaten Polen, Hongarije, Tsjechië, Slowakije, Roemenië en Letland. Angela Merkel benadrukte in het Duitse parlement het belang van een bindende overeenkomst over een gelijke verdeling van vluchtelingen in Europa. Nederland zou daardoor 8.000 vluchtelingen moeten opvangen.

Saillant gegeven: 8.000 is ook het aantal levens dat de oorlog in Oekraïne heeft gekost.

Oh ja. Oekraïne! Daar was ook nog iets aan de hand. Was u het even vergeten? Het zij u vergeven. Niet alleen u, heel Europa lijkt uitsluitend nog gefocust op het Middellandse Zeegebied. Zelfs de Europese Unie lijkt het groeiende gat in de grens met Oekraïne glad vergeten.

Om u even bij te praten: tot half augustus, is in drie maanden tijd het aantal dodelijke en gewonde slachtoffers meer dan verdubbeld. Nog een cijfer van de vluchtelingenorganisatie van de VN: 1,4 miljoen Oekraïners zijn wegens de oorlog op drift geraakt. Als zij het land weten te ontvluchten, dan komen ze allicht in Oost-Europa terecht.

Oost-Europese lidstaten voelen de dreiging van Rusland aan den lijve en springen waar mogelijk bij. Zo vangen ze door de oorlog zwaar gewond geraakte en nog zwaarder getraumatiseerde Oekraïense soldaten op.

Veel Oost-Europese lidstaten geven een gratis visum af voor oorlogsslachtoffers uit Oekraïne. Nederland rekent gewoon €35,-, wat voor hen een half maandsalaris is. Als ze al een visum krijgen. Meestal worden ze als vluchteling aangemerkt en krijgen ze sowieso geen visum. Dan kunnen ze een asielaanvraag doen.

Oost-Europa is solidair met hun buurlanden, in het Westen van Europa zijn we het conflict al lang vergeten. Jean Claud Juncker  heeft gelijk: er is te weinig Unie in de Europese Unie.

© Marc van der Sterren

Lees ook:

In Nederland gelden visumkosten zelfs voor oorlogshelden

Oost-Europa snakt naar Europese warmte

 

Mijn gekozen waardering € -

Marc van der Sterren is freelance journalist en blogger. Hij schrijft, fotografeert en maakt radio en tv. Hij is breed geïnteresseerd, met landbouw, natuur en milieu als specialisatie. Hij is de enige agrarisch journalist van Nederland met als specialisatie Afrika. Maar ook is hij ingevoerd in de lokale berichtgeving over politiek-maatschappelijke ontwikkelingen. Zoals de jeugdzorg.