Indrukwekkende film over slavernij Suriname opent NFF

Het is misschien wel een van de meest verzwegen onderdelen van de vaderlandse geschiedenis: de slavernij in Suriname, exact 150 jaar geleden afgeschaft. Het Nederlands Film Festival opent met een film over die slavernij, met het historisch drama HOE DUUR WAS DE SUIKER van Jean van de Velde.

En de suiker is duurbetaald, kun je stellen na het zien van de film. Vooral door de slaven in de West. Wie denkt dat de slavernij alleen iets is van Engelsen en Portugezen of van de Verenigde Staten, waarbij Nederland alleen een handelsrol speelde, kan tijdens deze film z'n oogkleppen laten vallen.

HOE DUUR WAS DE SUIKER, gebaseerd op de succesvolle roman van Cynthia McLeod, is een historisch drama vol jonge steracteurs. Precies 150 jaar na de afschaffing van de slavernij in Suriname schitteren acteurs als Gaite Jansen, Yootha Wong-Loi-Sing, Yannick van de Velde en Benja Bruijning in een meeslepend filmverhaal over twee jonge vrouwen in de toenmalige Nederlandse kolonie.

De een, Sarith, is ongelukkig in de liefde en ze verslindt de ene man na de andere, tot en met de man van haar beste vriendin toe. Die vertrekt uiteindelijk naar Amsterdam. Uiteindelijk trouwt ze terwijl op de achtergrond goede en slechte Hollanders figureren en zich gedragen van best netjes tot ronduit bruut. Als Sariths minnaar op bezoek is op de plantage vallen opstandige slaven aan. Sarith wordt met haar zoontje gered door slaven. Tegeljik met soldaten arriveert haar man en ontdekt het lijk van de minnaar…wat weer tot een nieuwe verhaallijn leidt. Bekijk de trailer van HOE DUUR WAS DE SUIKER hier

Het is een indrukwekkende film. In de eerste plaats puilt onze filmhistorie niet uit met films over de slaventijd. Sterker nog, het is iets waar we het misschien liever niet over hebben, terwijl de Surinaamse Nederlanders en de Surinamers er wel jaarlijks bij stil staan. Deze film kan de oogkleppen doen vallen, in een verhaal waar  het behoren tot een groep allesbepalend is – en waarbij het 'overlopen' naar de andere groep wordt gestrafd met diepe minachting of de dood.

Op de openingsavond van het festival is de film ook landelijk in de bioscopen te zien. Het is voor het eerst dat de openingsfilm tegelijkertijd in première gaat met vertoningen in andere bioscopen in Nederland. HOE DUUR WAS DE SUIKER is op woensdag 25 september van Groningen tot Maastricht én natuurlijk in Utrecht te zien.

Op 25 september speelt ook de Afro-Surinaamse band Lobi Firi in het Festivalpaviljoen op de Neude. 

Paul Voorthuysen (MEES KEES, OEROEG) en Richard Claus (DE HEINEKEN ONTVOERING, BLACK BUTTERFLIES) produceren HOE DUUR WAS DE SUIKER. Vanaf donderdag 26 september is HOE DUUR WAS DE SUIKER in de bioscopen in Nederland te zien. Het 33e Nederlands Film Festival vindt plaats van 25 september tot en met 4 oktober in Utrecht. #nff2013

Mijn gekozen waardering € -

Politiek beschouwer en analist. Werkzaam als zelfstandig journalist met uitgebreide kennis over de EU en stedelijk bestuur en de actuele vraagstukken die daar spelen, op het gebied van onderwijs, arbeidsverhoudingen, en identiteit.

Geef een reactie