Ik ben meer een innovator dan een uitvinder

Innovatie is HOT. Maar geen natuurverschijsel

    Eigenlijk weet ik dat ook wel…

Ik ben meer een innovator dan een uitvinder. Toch ben ik jaren geleden toch toegetreden tot de club van uitvinders. Verzameld onder de naam NOVU, de Orde van Uitvinders. Het houdt mij scherp. Voor innovatie komt wel wat meer om de hoek kijken.
Handboek
Het eerste hoofdstuk van het boek van Bart Bossink zegt het eigenlijk allemaal meteen heel helder. Het boek heeft de titel gekregen ‘regie over innovatie’. Innovatie is niet iets wat je overkomt, maar laat zich sturen. Dat is voor mij de belangrijkste boodschap

Innovatiesucces
Het boek telt 240 pagina’s. Een uitermate aantrekkelijke lay-out en heel plezierig om te lezen. In totaal negen hoofdstukken, aangevuld met een verantwoording, literatuur en titels van websites. Daarnaast een alfabetisch register. Waarom vind ik dat eerste hoofdstuk eigenlijk zo belangrijk? Aan het eind van dat hoofdstuk (pagina 39) staan bullets met key notes. Zoals dat trouwens bij elk hoofdstuk het geval is. Bij het eerste hoofdstuk: Innovatiesucces is geen toeval maar het resultaat van doelgerichte inspanning.
Speelveld
Het speelveld van innovatiemanagement bestaat uit drie niveaus: ideatie, creatie en omgeving. Innovatie begint met ideeën en met de personen achter de ideeën. Het waarmaken van ideeën en het werkelijk komen tot innovatie is een organisatorisch vraagstuk dat vraagt om een managementaanpak. Innovatie staat of valt bij acceptatie, opname en gebruiken van door de omgeving.  Ga er maar aan staan!

Ook naslagwerk
Allemaal aspecten waar ik door schade en schande ook wel achter ben gekomen. Wat dat betreft is belangwekkend dat de auteur, Hoogleraar Bart Bossink diepgaand wetenschappelijk onderzoek heeft gedaan naar creatieve mensen in organisaties die de wereld veranderen. In omgevingen met een bijzonder innovatieklimaat. Zo staat het op de achterflap, maar zo ziet de lezer dat terug in dit handboek.

Hoofdstuk
In hoofdstukken met titels als ‘Het innovatieteam’. Welke leiderschapsrollen dienen te worden vervuld. Door een of door meer personen? En hoe gaat dat dan in zijn werk. Het is een boek dat ik regelmatig wel eens zal raadplegen. Met vragen als: Hoe ziet die innovatietrechter er ook al weer uit. De technologie S-curve? Het komt allemaal voorbij. Een aanrader dus.

Websites
https://personal.vu.nl/b.a.g.bossink/
https://www.noordhoff.nl/product/-/webshop/hoger-onderwijs/management-bedrijfskunde/regie-over-innovatie/9789001893163
https://novu.nl/

De uitgever heeft ten behoeve van de recensie een exemplaar van dit boek beschikbaar gesteld

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je jouw waardering voor Jan Taco laten zien door een kleine bijdrage te doen.

Mijn gekozen waardering € -