Internetverslaving geweigerd uit DSM-5

Het psychiatrische handboek DSM-5 neemt internet- en gameverslaving niet op als aandoening. In Zuid-Korea gingen ze daar al wel van uit.

Internetverslaving is geen officiële psychiatrische aandoening. Althans, nog niet. De samenstellers van het psychiatrische handboek DSM-5 hebben besloten om verslaving aan internet en online games niet op te nemen in de nieuwe editie, die dit weekend is gepresenteerd. Maar wie weet komt het probleem wel in DSM-6: de auteurs van het handboek schrijven dat er meer onderzoek gedaan moet worden naar het fenomeen.

Dat internet- en gameverslaving geen officiële aandoening is geworden, zal met verontwaardiging worden ontvangen in Zuid-Korea. Dat land heeft veel jongeren die overdadig veel games spelen online en de overheid behandelt het thema wel degelijk als officiële verslaving. Anderhalf jaar geleden was ik in dat land en sprak ik er met mensen over.

De toenmalige Zuid-Koreaanse staatssecretaris Kim Tae-Seok (Gezinszaken) zei toen: "In Zuid-Korea breidt de internetcultuur zich snel uit en mensen maken zich zorgen over verslaving." De regering heeft met allerlei regels geprobeerd om het aantal internet- en gameverslaafde jongeren te verminderen.

Meer (eerst even door de betaaldeur) lezen?

Mijn gekozen waardering € -

In de afgelopen jaren zijn superhelden de favoriete hoofdpersonen van veel Hollywood-filmmakers geworden. Maar wie zijn de bedenkers van de helden die iedereen kent en hoe opereren de uitgeverijen die de personages bezitten?ΠPeter Teffer interviewt stripmakers en analyseert de economische en culturele impact van de superheld.

Geef een reactie