Interview Co Adriaanse: Douwe Bob gaat de finale niet eens halen

Een interview met Co Adriaanse, de beste voetbalanalist van Nederland, is altijd spannend én veelzijdig. Over Douwe Bob, de E-bike, Jopie Heijneman, de Z-Generatie en het verval van het Amsterdamse voetbal. “Ik heb nog geprobeerd om De Volewijckers te redden.”

Nee, Douwe Bob gaat het Euro Visie Songfestival niet winnen, zegt Co Adriaanse, de beste voetbalanalist van Nederland. “Hij kan wel aardig zingen hoor, maar ik denk dat hij de finale niet eens haalt, Douwe Bob… Het is echt een waardeloos nummer. Als ik naar het Songfestival kijk, niet dat ik homo ben of zo, weet ik altijd heel goed in te schatten welke landen hoog eindigen. Dat zegt ook iets over het feit dat ik een jongere vriendin heb. Dat is een groot voordeel. Daar blijf je langer jong bij. Je moet mee… Als ik kies voor een fietstochtje over veertig kilometer, worden het er door haar toedoen al snel zestig.”

Elektrisch?

“Nee, die E-bike komt er niet in. Ik wil een echte prestatie leveren. En je ziet nog eens wat, op de fiets. Nee, wandelen vind ik waardeloos. Wij wonen in Ankeveen aan een wandelroute en dan zie ik al die mensen met grote schoenen, stokken en geitenwollen sokken. En die rugzakken! Helemaal vol. Ik denk: wat nemen ze toch allemaal mee? Vaak zijn ze helemaal grijs, die wandelaars, slecht gekleed ook. En dat zie ik dan allemaal aan me voorbij trekken…

“Ik heb, zoals elke oud-voetballer, last van m’n enkel. Met dank aan Jopie Heijneman. Hij is dood inmiddels. Van Cafe Heijneman, op het hoekie van het Haarlemmerplein. Ja, een doodschop. Maar ik heb desondanks in zes seizoenen FC Utrecht toch nog 180 Eredivisiewedstrijden gespeeld. En van 1970 tot 1976 werd het beste voetbal ter wereld in Nederland gespeeld. Dat realiseer ik me nu pas. Ik stond dus al die jaren tegen de beste teams ter wereld, de beste aanvallers ook. Ik kan ze nog allemaal opnoemen, Dick Nanninga, Ralf Edström, Willy van der Kuijlen, Janusz Kowalik, Willy Kreuz, Mooie Henkie van Leeuwen, Kees Kist, Johan Cruijff, Jan Mulder, Jan Jeuring, Gerrie de Goede, Willy Brokamp, Cees van Kooten, Nico Jansen, Stanley Bish… Dan vergeet ik er misschien twee of drie. O ja! Gerdo Hazelhekke! En Japie de Blaauw natuurlijk.”

Adriaanse schreef destijds een rubriek voor Het Centrum, een lokale krant in Utrecht. “De wedstrijd van morgen, stond er boven het artikel waarin ik ik mijn directe tegenstander beschreef. Later, bij Het Utrechts Nieuwsblad, veranderde de naam in ‘De Bal Na’, op maandag. Schreef ik allemaal zelf die stukken, op een ouderwetse typemachine, meestal bij journalist Hans van Echteld thuis.”

Vond je dat leuk om te doen?

“Nee. Volgens mij kon ik er ook niks van. Schrijven is een hele kunst Daarom heb ik zo’n bewondering voor iemand als Jan Mulder. Heb je zijn verhaal gelezen in De Volkskrant, bij de dood van Johan Cruijff? Prachtig was dat… Het kwam er uiteindelijk op neer, dat Cruijff ook de elektriciteit heeft uitgevonden… D’r zat een hele mooie lijn in dat verhaal. Eerst was er het respect, later werd ook een beetje de draak met hem gestoken.”

Je bent zelf geboren in de Amsterdamse Spaarndammerbuurt.

“Ja, langs de Houthaven. Tasmanstraat nummer 39 en later zijn we verhuist naar nummer 79. Lelijke getallen vind ik dat. 79 is helemaal niet deelbaar. 39 wel, maar het is geen mooi getal. Ik ga in Oostenrijk ook altijd alleen maar in skiliftjes met even getallen zitten. Als 37 langskomt laten we hem gewoon gaan en wachten we op 38. Het moet wel deelbaar zijn. Dat brengt geluk, denk ik. Ik zou ook nooit een huis met nummer 11 of 13 kopen. Geen denken aan.”

Het Amsterdamse clubvoetbal was toen nog springlevend.

“Ja, VVA, Zeeburgia, Sloterdijk, Spartaan, DCG, SDW, DWV, dat waren de clubs in Amsterdam. Naast de vier profclubs, Ajax, Blauw Wit, DWS en De Volewijckers. Is nu niet veel meer van over. Ik heb nog geprobeerd om mijn oude club, De Volewijckers, te redden. Dat ging echt aan mijn hart. Maar het is nu een fusieclub, DVC-Buiksloot, samen met DWV. Dat was vroeger water en vuur. Echt vreselijk vind ik dat. De kleuren van het shirt hebben ze ook vermengd. Geel en zwart met wit en groen… Kan je dat voorstellen?”

Kan jij een beetje overweg met de huidige generatie, de zogenaamde Z-generatie?

“Spelers, die zich altijd afvragen waarom ze iets moeten doen… Ze verlangen ook dat jij een stappenplan voor ze hebt, of een doel. Dan moet je dus pasklare programma’s voor ze maken, maar ook uitleggen waarom je ze soms passeert. Ze willen alles weten. Dat is logisch want mensen worden over het algemeen steeds slimmer. Ze kunnen meer, ze hebben meer interesses, ze doen meer. Gamen vooral, muziek luisteren, tennissen, noem maar op. Het is, kortom, een andere generatie. Wat ik dus zou doen als coach is een aantal mensen om me heen verzamelen, die van de Y-generatie zijn. Die zit iets dichter bij de Z-generatie. Ik ben zelf namelijk nog van de A-generatie! Net na de oorlog geboren.”

Waar moeten we vooral vanaf?

“Van dat brei-voetbal, we moeten veel directer gaan spelen. Alleen op die manier krijg je weer aansluiting. Er is niks makkelijker dan verdedigen, dat is gewoon reageren op wat een ander doet. Het is eigenlijk net als met die Z-generatie, we moeten veel meer multi-tasken. Je moet alles kunnen op alle posities. Een rechtsback moet ook rechtsbuiten kunnen spelen.”

Had jij niet gewoon niet naast Jelle Goes moeten staan, als technisch directeur bij de KNVB?

“Ik weet het niet, ik denk dat Jelle Goes goed werk levert. Dat we er niet bij zijn op het EK in Frankrijk, ligt niet aan de KNVB. En wat moet je nou als  technisch directeur bij de bond? Dat is toch heel andere functie dan bij een club?

“Vroeger gingen de beste Nederlandse spelers naar echte Europese topclubs. Maar Kishna, Clasie, Hoedt, Promes en noem ze allemaal maar op, spelen nu in de subtop, of in een B-land. Dus daar kan je niet teveel van verwachten. En ondertussen wordt de Nederlandse competitie steeds ‘jonger’ omdat de beste spelers worden weggekocht. Dus missen onze topteams ervaring, waardoor ze internationaal niet presteren. Onze vaste internationals zitten ergens op een bank. Wij hebben Daley Blind, dat is de enige die wekelijks op een behoorlijk niveau speelt. Wesley Sneijder? Galatasaray staat zevende geloof ik… Dat is een C-film. Blijft over Arjen Robben. Hij is absolute top, maar z’n laatste wedstrijd is ook alweer een tijdje geleden… Dus is de teloorgang van het Nederlandse voetbal makkelijk verklaarbaar.”

Mijn gekozen waardering € -

Sportcolumnist