iPhone, Blackberry of Android: de NSA kan meelezen

De Amerikaanse inlichtingendienst NSA heeft de beveiliging van alle grote merken smartphones gekraakt.

Het maakt niet uit wat voor smartphone u heeft. De Amerikaanse inlichtingendienst NSA kan met u meekijken, of u nu een iPhone heeft, een telefoon met Google's besturingssysteem Android of een Blackberry. Dat schrijft het Duitse weekblad Der Spiegel dit weekend, op basis van geheime NSA-documenten.

Der Spiegel wijst er op dat dit vooral genant voor Blackberry, dat altijd pronkte met zijn niet te kraken beveiliging. Volgens de NSA-documenten is die beveiliging dus wél te kraken. Al sinds maart 2010.

100 procent zekerheid

Nu lijkt het er niet op dat dit aftappen van smartphones massaal gebeurt, schrijft Der Spiegel, maar het feit dat het kán, moet toch wel toch zorgen baren. In combinatie met het nieuws van eerder deze week, moeten we concluderen dat met 100 procent zekerheid veilig informatie via e-mail versturen, niet bestaat. Zoals de New York Times concludeerde: de NSA is de encryptie-oorlog aan het winnen. Natuurlijk hadden we dit al eerder kunnen bedenken, maar het is wrang dat het nu zwart op wit staat. Een klein beetje bemoedigend is het begin van politiek verzet in de Verenigde Staten hiertegen.

Maar bedenk dat we nu alleen nog maar te weten komen wat de inlichtingendienst NSA (en de Britse collega's van de GCHQ) kunnen. Over Chinese en Russische inlichtingendiensten horen we niets, omdat er (nog) geen Chinese of Russische Edward Snowden is opgestaan. Het gebrek aan privacy dat nu naar boven komt, is vermoedelijk nog steeds maar het topje van de ijsberg.

Mijn gekozen waardering € -

In de afgelopen jaren zijn superhelden de favoriete hoofdpersonen van veel Hollywood-filmmakers geworden. Maar wie zijn de bedenkers van de helden die iedereen kent en hoe opereren de uitgeverijen die de personages bezitten?ΠPeter Teffer interviewt stripmakers en analyseert de economische en culturele impact van de superheld.

Geef een reactie