Is dat kunst of een wasmachine?

Alles kan, is en moet kunst zijn in Hoog Catharijne. Of het nu gaat om een Tankman, giga theepot of een luipaardlegging. Call of the Mall is nu al een surrealistisch succes.

Is die paarse mega plantenbak echt of niet? En die pop met die rare jaren-negentig hansop. Dat kan toch niet serieus bedoeld zijn? Zoiets verkoop je toch niet?

Wie nu door Hoog Catharijne dwaalt, twijfelt voortdurend. De 40 jaar oude Utrechtse shopping mall werd door wijlen Gerrit Komrij tot de hel op aarde verklaard, maar maakt nu een merkwaardige comeback als enorme expositieruimte. De manifestatie Call of the Mall is tot 22 september in alle uithoeken van het complex neergestreken (ook bovenop het dak) en maakt winkelen tot een merkwaardige ervaring.

Mondriaan

Ja, die spijkerbroeken van Cool Cat horen bij de jongerenketen. Dat ondergoed is van Zeeman. En die brillen van Hans Anders. Maar horen die modellen met Mondriaan-jurkjes bij een modeshow van de V&D of C&A? Het winkelpubliek is ook duidelijk in verwarring gebracht. ‘Kun je die ergens krijgen?’ ‘Welnee, meid, dat past jou toch niet!’ De organisatoren van Call of the Mall bieden de toeschouwers de helpende hand met roze uitlegstickers op de vloer. Een jaar eerder is alles uitgetest, deze club gaat niet over één nacht ijs. De modedames blijken onderdeel te zijn van een performance van kunstenares Sylvie Fleury, getiteld C’est La Vie! Ze gebruikt replica’s van Yves Saint Laurents Mondriaan jurken uit 1965, combineert die met rashonden en fotomodellen voor een wandeling door Hoog Catharijne.

Theepot

Voor andere kunstobjecten moet je meer moeite doen om ze te ontdekken. De Mexicaan Antonio Vega Macotela heeft een wensput neergezet, waar je speciale muntjes in kunt gooien. Resultaat: een prachtige kerkklok galmt, terwijl jij nadenkt over ‘iets van persoonlijke waarde’ dat je wil afstaan in ruil voor jouw hartenwens. De enorme theepot Celestial Teapot van Lily van der Stokker staat op het dak, dus is voor de shoppers alleen van buiten het winkelcentrum te zien. Zie http://youtu.be/w4lNHXLRO10

Tank Man

De hardste confrontatie tussen commercie en kunst staat op de drukste passage tussen treinstation en de stad. Tank Man is na 1 dag al een publiekslieveling. Deze replica van de man die op 5 juni 1989 op het Plein van de Hemelse Vrede eenzaam in opstand kwam tegen de Chinese tanks, staat hier omringd door tientallen toeschouwers. Iedereen wil hem aanraken of kijken wat er in zijn boodschappentassen zit. Spanjaard Fernando Sánchez Castillo heeft een hit in handen met deze strijder voor een vrijer en democratisch bestaan, die hier de stroom van winkelende mensenmassa’s trotseert. Hoe vrij is de shoppende mens, hoe verslaafd aan ons consumptieparadijs?

?

Tineke Schouten

Om alles te zien op de Call of the Mall heb je wel een paar uur nodig. Want die nieuwe parkeergarage met jaren zeventig auto’s mag niet gemist worden. Of de film The Blank Stare in Mirliton, een klein theater dat sinds de jaren zeventig (Tineke Schouten debuteerde hier ooit) geen spat is veranderd.

Maar het leukst blijft het surrealistische shoppen, waarbij het nooit verveelt om te raden of iets kunst of een commercieel wanproduct is.

www.callofthemall.nl, t/m 22 september

De Mondriaan-jurken van Sylvie Fleury zijn elke vrijdag te bewonderen van 17 tot 17.30 uur

Mijn gekozen waardering € -

SmaakMaker Dirk Koppes proeft en fileert het culturele klimaat. Deze AlbertHeijnHater was hoofdredacteur van Carp, chef cultuur bij De Pers, en schreef een reisboek over Cubaanse jongeren. Hij selecteert verplicht lees- , proef- en kijkvoer.

Geef een antwoord