Is groepsimmuniteit Russische roulette?

Dat het coronavirus ons dagelijks bezig houdt, dat moge duidelijk zijn. We kunnen immers bijna geen kant op dan alleen thuis blijven en afgaan op de dagelijkse informatiestroom die ons wordt vertrekt door RIVM, de overheid en de media.

Dagelijks publiceert RIVM tussen 14:00 en 14:30 de nieuw cijfers. Het is iedere dag weer schrikken en met de neus op de feiten te worden gedrukt. Gisteren maar liefst 175 doden dat het totaal brengt op 1039 overleden mensen alleen al in Nederland! En het virus is niet fataal voor alleen maar oudere mensen.

In Nederland overlijden verhoudingsgewijs maar liefst 60% meer mensen aan het virus dan in Duitsland. En dat terwijl er veel minder besmettingen zijn in ons land omdat we een kleiner landje zijn. Werkt ons medisch zorgsysteem niet? De IC’s liggen overvol. Hoe lang is deze situatie nog houdbaar?

Omdat we geen regie hebben over wat ons wordt meegedeeld, kun je je afvragen hoe juist de informatie is die ons bereikt. Wat wordt er bijvoorbeeld weggelaten aan informatie om het publiek niet helemaal in paniek te brengen of om chaos te veroorzaken.

Groepsimmuniteit
Groepsimmuniteit en geen rigoureuze maatregelen, zoals een lockdown. Waarom heeft de Nederlandse overheid op voorzet van het RIVM voor een dergelijke methodiek gekozen? Het bewust bloot stellen van de inwoners aan dit virus. Zijn wij dan allemaal onderdeel van een wetenschappelijk onderzoek? Om groepsimmuniteit te bereiken zal 50 tot 60% van alle Nederlanders eerst besmet moeten raken. Dat vertelt Jaap van Dissel, hoofd van het RIVM, in Nieuwsuur. De vraag is wat hierbij acceptabele waarden van overlijden zijn. 2000 mensen? 5000? Dat wordt niet met ons gecommuniceerd.

https://platform.twitter.com/widgets.js

“Wen er nou maar aan: het is hier en het blijft.’’
“Wen er nou maar aan: het is hier en het blijft.’’ Zijn de woorden van Mark Rutte tijdens een van zijn persconferenties van afgelopen week. Kan er daadwerkelijk weerbaarheid worden opgebouwd tegen het coronavirus of is medicatie aan de orde? Volgens Aura Timen, hoofd van het Centrum Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding van het RIVM is dit de beste bescherming als je nog geen vaccin hebt. Het RIVM begint pas een onderzoek naar groepsimmuniteit nadat er al zoveel doden zijn gevallen.

Hoe deze maatregelen zich juridisch verhouden is mij niet duidelijk. De opgelegde sociale distancing zorgt ervoor dat veel mensen in een isolement komen. Kun je dat zien als vrijheidsberoving? Hoeveel strafrechtelijke rechtszaken zullen worden aangespannen tegen de overheid. De overheid heeft een zorgplicht. Valt groepsimmuniteit daar onder? Heeft alles inzetten op vaccineren geen prioriteit?

Screenshot Worldometers

Mijn gekozen waardering € -

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van de boeken: 'Bevingen' (2015), 'Kanker krijg je niet alleen' (2019), 'Het Groninger Forum, draak of icoon?'(2020) en 'Muaythai in vogelvlucht' (2020). Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen, Beijumkrant, Gazet van het Noorden, Nieuws Oss en Nieuws uit Nijmegen. Was hoofd- eindredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017 en in 2018 hoofdredacteur van de Gazet van het Noorden. Schrijft momenteel voor o.a. VechtsportInfo en Reporters Online. Doet naast journalistiek werk ook communicatie werkzaamheden voor Muaythai Organisatie Nederland. Is lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ).