Is Safari de volgende Internet Explorer?

Internet Explorer (IE) is op zijn einde gekomen, zelfs Microsoft wil er inmiddels vanaf. Er is echter een browser die misschien wel hetzelfde staat te wachten als IE: Apple’s Safari.

Stel je voor: je maakt een appeltaart. Voor de één een gemakkelijk proces, voor de ander is er misschien iets meer uitleg door bijvoorbeeld een kookboek nodig. Maar hoe je het ook wendt of keert: een appeltaart kan bijna iedereen maken. Je haalt simpelweg een zak appels, maakt een taartbodem en de rand, plaatst alles in de springvorm en stopt het in de oven. Wacht tot de taart gaar is en je bent klaar.

Maar wat als je niet zomaar alle appels kunt gebruiken voor je taart? Wat als je voor één taart alleen Granny Smith’s kunt gebruiken en voor de taart die je twee uur later maakt je slechts Golden Delicious mag gebruiken? Elke keer als je een nieuwe taart maakt, kun je maar één of twee soorten gebruiken, en per taart is het verschillend welke je precies mag gebruiken. Zo wordt het proces een stuk ingewikkelder, of niet?

IE als taart

Het voorbeeld van de appeltaart wat ik gebruik, lijkt op één van de problemen die Internet Explorer heeft. Het maken van een website kan tegenwoordig bijna iedereen, al is het maar met een eenvoudig programma als WordPress. Maar voor de professionele IT’ers die websites maken, is het niet zo eenvoudig. Internet Explorer heeft namelijk verschillende versies, en elke variant ondersteunt een aantal dingen wel of niet. Zo kun je in één variant geen Flash gebruiken, want de browser is zo gemaakt dat hij Flash niet snapt. HTML5 is nu in opkomst – laten we het er op houden dat dit een nieuwere variant is van een veelgebruikte programmeertaal – en veel oudere IE-browsers ondersteunen dit niet.

Wat het probleem is? Als jij een website maakt met HTML5 of Flash, kun je ervan uitgaan dat een deel van je pagina niet werkt in bepaalde IE-browsers. Als ontwikkelaar van de website moet je dus een aparte variant of een aantal aparte opties alleen voor IE maken, en dan ook nog eens alleen voor die versie. Precies dat is hetgeen waar veel ontwikkelaars moeite mee hebben, en terecht. Jij wilt immers ook niet twintig zakken verschillende soorten appels halen voor drie appeltaarten, of wel?

Negeren

Nu kun je zeggen: ondersteun die oudere versies van IE dan niet. Maar dat is helaas geen optie. Als ontwikkelaar en als eigenaar van een website wil je natuurlijk dat zoveel mogelijk mensen op je pagina terecht komen. Helaas voor de IT’ers onder ons gebruiken veel mensen nog Internet Explorer, zelfs nu Microsoft Edge zijn intrede heeft gedaan. Maar liefst 13,1 procent van de mensen die op het internet zitten maken volgens W3Counter gebruik van Internet Explorer. En dan ook nog eens van allerlei verschillende versies. De meeste gebruikers vinden we in versie 11 (7,13 procent), gevolgd door versie 9 (2,07 procent). 13,1 procent lijkt misschien weinig, maar volgens Internetlivestats zitten er ruim 3 miljard mensen wereldwijd op het internet. Dit betekent dat ongeveer 393 miljoen mensen nog gebruikmaken van een versie van IE. Een te grote groep om te negeren.

Toch gebeurt dit wel, waardoor niet alle websites goed te bekijken zijn in Internet Explorer. En door dit probleem – en een aantal andere redenen – ging IE ten onder. Waar het tot 2012 bovenaan de lijst met marktaandelen stond, bungelt de browser nu op de derde plaats. Google’s Chrome staat nu op plaats één en zij zorgen ervoor dat alle websites wel draaien. Waarom? Omdat deze browser ‘Evergreen’ is.

Evergreen?

Een Evergreen-browser update zichzelf, waardoor je het zelf niet hoeft te doen. Vraag jezelf maar eens af: welke versie van Chrome gebruik je nu? En je moeder? En je vrienden? Grote kans dat je het antwoord niet weet. Dit in tegendeel tot IE, waar je steeds een nieuwe versie van moet downloaden. Chrome heeft zo een groot voordeel voor iedereen die gebruikmaakt van het internet, want het scheelt je weer een aantal acties die je moet ondernemen. Maar ook voor ontwikkelaars is dit een pluspunt: maak jij een website voor een Evergreen browser – bijvoorbeeld Chrome of Firefox – dan kun je ervan uitgaan dat de code die je schrijft het ook doet in dezelfde browser bij een ander. Je hoeft geen rekening te houden met nieuwe versies, want iedereen heeft de laatste versie, zonder dat ze het zelf weten of hier iets voor moesten doen. En voor jou als gebruiker heeft dat weer voordelen, want iedere website doet het gewoon.

Misschien is dat wel de reden dat Microsoft investeerde in een geheel nieuwe browser, die ze nu bij iedereen willen neerzetten: Microsoft Edge. Ook Edge is Evergreen, en dus is het prettiger om hier websites in te maken. Er is echter één probleem: om Microsoft Edge te gebruiken heb je Windows 10 nodig en dat heeft niet iedereen. Bovendien bevat Windows 10 ook IE en iedere andere browser kun je downloaden en gebruiken, waardoor veel mensen voor hun favoriet blijven kiezen. Sterker nog: bijna een half jaar na de lancering van Windows 10 en Microsoft Edge staat de browser nog niet eens in de top 10 van web browsers volgens W3Counter. Alle versies van IE, Safari, Firefox en Chrome domineren die lijst. En dat terwijl 6,35 procent van de internet-gebruikers wel een browser opende op Windows 10.

Safari de volgende?

IE is van zijn troon gestoten, zoveel is duidelijk. Maar er is nog een browser die mogelijk hetzelfde pad gaat volgen, in ieder geval wel als het aan een deel van de ontwikkelaars ligt: Apple’s Safari. Ook deze browser maakt net als IE gebruik van verschillende versies, en is dus niet Evergreen. Op dit moment heeft Apple met haar browser 20,8 procent van de internet-gebruikers voor zich gewonnen, wat het een tweede plaats oplevert. Grootste voordeel wat Apple heeft is dat bijna alle gebruikers van OS X en iOS voor Safari kiezen, want dat werkt toch het beste op deze besturingssystemen. Maar het feit dat IT’ers nog steeds rekening moeten houden met de verschillende versies van Safari én het besturingssysteem van Apple dat ook nog eens bepaalde dingen wel en niet toestaat, maakt dat hier hetzelfde als bij IE kan gebeuren. IT’ers hebben steeds minder zin om voor elke versie van een browser bepaalde opties toe te voegen, het kost simpelweg meer tijd. En tijd is geld, zeker in deze business.

Dit kan ervoor zorgen dat IT’ers de oudere versies van Safari gaan negeren, waardoor bepaalde websites en applicaties niet goed zichtbaar zijn in die specifieke browser. Vervelend, want ook de oudere versies van Safari worden nog volop gebruikt. Gebruikers gaan zich hier vervolgens aan ergereren en mogelijk kiezen voor een andere browser, bijvoorbeeld Chrome of Firefox, waardoor Apple marktaandeel gaat verliezen. En dan begint Safari aan dezelfde weg die IE heeft afgelegd, de weg naar de ondergang.

Mijn gekozen waardering € -

Eveline Meijer is sinds 2014 werkzaam als (tech-)journalist. Op Reporters Online en op haar eigen website schrijft ze over technologie, maar kijkt voorbij de hypes.