STEUN ROMenig kamermuziekensemble draagt een naam van een bekend figuur uit de muziek. Het Jacob Olie Trio is vernoemd naar Amsterdams beroemde stadsfotograaf uit de negentiende eeuw. Dit trio bestaat uit Diet Tilanus (viool), Jacobus den Herder (piano) en Jurrian van der Zanden op cello. Het Jacob Olie Trio is opgericht in 2016. Violiste Diet…

STEUN RO

Jacob Olie trio Foto Foppe SchutMenig kamermuziekensemble draagt een naam van een bekend figuur uit de muziek. Het Jacob Olie Trio is vernoemd naar Amsterdams beroemde stadsfotograaf uit de negentiende eeuw. Dit trio bestaat uit Diet Tilanus (viool), Jacobus den Herder (piano) en Jurrian van der Zanden op cello.

Het Jacob Olie Trio is opgericht in 2016. Violiste Diet Tilanus (1980) haalde haar bachelor aan het Conservatorium in Amsterdam en haar master aan de Guildhall School of Music and Drama in London. Ze speelt ook in het bekende Amsterdam Sinfonietta. Tilanus kent cellist Jurrian van der Zanden uit London, waar hij studeerde aan dezelfde opleiding. ,,Terug in Nederland kwamen we elkaar tegen en we wilden graag samen spelen. Jacobus den Herder leerde ik kennen toen ik moest invallen in ‘Winterreise’, een multimediaconcert dat hij heeft georganiseerd. We gingen meer kamermuziek spelen en het klikte gewoon.”

De naam van het trio ontstond bij Tilanus thuis. ,,Het was een passende keuze: ik woonde in het huis wat eens van Jacob Olie (1834-1905) was. Dat is in Zandhoek op Realeneiland. In zijn tijd was het een wat ruige buurt. Er stonden fabrieken in de buurt en er was vlakbij een open verbinding naar de zee. Het opkomende water werd toen met schotten in de tuin tegengehouden. Dat is nu wel anders.”

Zo tien keer per jaar treedt het drietal op. Bij een concert staat op de muziekstandaard vaak Schuberts ‘Pianotrio in Es, op. 100 (1827), maar ook een onbekend werk als ‘Pianotrio in fis’ (1952) van de Armeense componist Arno Babajanian (1921-1983).  ,,Hij leefde in de Sovjettijd en was een groot muziektalent. De Russische componist Khachaturian gaf zijn ouders als advies dat hij een goede muziekopleiding moest krijgen. Op zijn zevende ging hij naar het conservatorium in Armenië en later naar Moskou.” Zijn ‘Pianotrio’ is geschreven in de stijl van Prokofjev en Sjostakovitsj. ,,Het is een zwaar werk en heeft een treurige opening. Interessant is wel dat het laatste deel juist ritmisch, jazzy en swingend is.”

Ook een ander minder bekend muziekwerk wat het Jacob Olie Trio uitvoert, is het jazzy werk ‘Cafe Music’ (1987) van Paul Schoenfield (1947). ,,Schoenfield heeft een joodse achtergrond en je hoort folk- en Klezmermuziek terug in dit werk. ‘Café Music’ is wel een lastig stuk om te spelen. Maar zo’n laatste deel van Babajanian, waarbij de muziek van alle instrumenten goed samen moet vallen, is ook een uitdaging. De uitdaging bij het ‘Pianotrio’ van Schubert is dat iedereen het kent en je daar een eigen taal in moet vinden. Verschillende uitdagingen dus.”

Foto: Foppe Schut www.jacobolietrio.com 

Dit artikel verscheen eerder in 2019 in de Gooi- en Eemlander

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je jouw waardering laten zien door een kleine bijdrage te doen.

Zie hier voor meer informatie!

Mijn gekozen waardering € -