Jandino Asporaat: “Het is gaaf dat ik nu in een rijtje tussen Chris Tucker en Kevin Hart mag staan”

Sinds vrijdag 9 september 2016 is Jandino Asporaat de eerste Nederlandse comedy- en standupartiest waarvan op Netflix een Netflix Original Comedy Special te zien is. Zijn show 'Hoe Dan Ook' is hierdoor te zien in 190 landen, buiten Nederland is de show met ondertiteling te zien. Mediajournalist Peter Schavemaker van Reporters Online sprak met Jadino Asporaat.

Je bent door Netflix gevraagd omdat ze vinden dat je talent hebt. Hoe is dat gedaan?
“Netflix heeft mij gebeld omdat ze graag wilden praten over een verdere samenwerking. In het gesprek werd niet alleen gezegd dat Netflix de show Hoe Dan Ook in haar aanbod wilden hebben, maar dat men er ook een Netflix Original Comedy Special van wilde maken. Als Netflix de show alleen had willen uitzenden was het anders geweest, dan had ik ook de show op televisie kunnen laten uitzenden. Maar een Netflix Original Comedy Special is zó bijzonder. Ik dacht serieus dat deze vraag van Netflix een grap was. ‘Komt er zo iemand binnen die zegt dit is een grap is’, dacht ik.”

“Ik heb maar één doel: het publiek entertainen”

De show Hoe Dan Ook speelde je eerder in 2015.
“Dat klopt. Deze show is opgenomen in mei 2016. Netflix heeft gekeken naar de show en dacht dat niet alleen de show maar vooral ik als persoon wereldwijd zou kunnen werken.”

Waarom dacht Netflix dat jij wereldwijd zou kunnen werken?
“Mijn humor is rechttoe rechtaan. Het is veel energie. Als je naar kijkt naar mij, ook al versta je mij niet, vindt je het leuk of niet leuk. Ik zit niet in het midden bij het leuk vinden. Op deze manier dwing ik je om een mening over mij te hebben; positief of negatief. Mensen die mijn show bezoeken zeggen vaak: ‘Ik weet niet waar je het over hebt gehad, maar ik heb enorm gelachen’. Ik ben meer een entertainer die een show maakt met dans, zang en expressieve grappen. Ik ben meer dan een cabaretier, die actualiteiten gebruikt. Ik heb maar één doel: het publiek entertainen.”

“Mijn show is door de snelheid en mimiek inderdaad heel Amerikaans”

De show wordt ondertiteld.
“De show is nu voor 190 landen beschikbaar, waarbij de show wordt ondertiteld. Ik wil met beelden en de ondertitels communiceren met de kijker. Hierbij speelt het praten voor 20% een rol en 80% hoe ik verbaal en met mijn lichaam de show speel.”

Cabaret is een typisch Nederlandse theatervorm, maar jouw show is heel Amerikaans. De show Hoe dan ook lijkt op wat Chris Tucker doet. Is dat ook een reden dat Netflix vond dat het past?
“Ja! Ik zou me kunnen voorstellen dat dit een van de redenen was om mijn show als Comedy Special te willen hebben. Al eerder bezochten Amerikanen en Engels sprekende mensen mijn show. Zij zeiden: ‘Ik begrijp niet precies wat je zegt op het toneel, maar alles is zó funny. We kunnen op deze manier alles volgen’. Mijn show is door de snelheid en mimiek inderdaad heel Amerikaans. Chris Tucker, Kevin Hart en Eddie Murphy zijn mijn helden. Dat ik met comedy begonnen ben kwam door deze gasten. De show van Chris Tucker is ook een Netflix Original. Het is gaaf dat ik nu in dit rijtje mag staan, wel onderaan (lacht). Ik wil mij natuurlijk niet meten met Tucker.”

Ondanks dat de show een Amerikaanse energie heeft, is de show wel Nederlands. Je bespreekt Nederlandse onderwerpen en taboes. De grappen die je maakt zijn persoonlijk en soms heel Nederlands.
“Ik heb gewoon Dino gedaan op het podium. De show is gewoon eerlijk wie ik ben. Er zit voor iedereen wat in, en sommige mensen zullen er anders naar kijken dan wij Nederlanders.”

“Ik geef geen mening”

Dan is het een groot compliment dat Netflix, vanuit de Amerikaanse- en internationale gedachte die vaak niet zo breed is als bij ons in Nederland, de show aanbied aan 190 landen.
“Het is niet alleen een compliment voor mij, maar de show is een Nederlands product. Netflix wil niet tornen aan vaste formats. Dat is een vorm van lef van Netflix.”

“Ik maak comedy met de antwoorden en de emoties die ik van het publiek krijg”

Noem eens een voorbeeld uit de show over die Amerikaanse energie en die de show internationale comedy maakt.
“Bijvoorbeeld de stukjes over mijn kinderen (aan het begin van de show, red.). Daarin zoek ik de grenzen op wanneer ik praat of mijn kinderen wel of niet gepest worden en mijn zoontje zijn roze fase heeft. Dat lijken taboe dingen, maar zijn dat juist niet door de manier waarop ik het vertel en er mee omga. Hierdoor is het heel acceptabel voor Amerika en andere landen. Ik geef geen mening.”

Je gaat veel de zaal in en hebt interactie met het publiek. Dat is wél typisch Nederlands, Chris Tucker doet dit niet.
“Dat klopt. Amerikaanse comedy is dat dan weer niet. Amerikaanse comedy artiesten zijn niet op zoek naar het publiek en de interactie. Vaak hebben zij een standaard show die ze al jarenlang spelen. Ik maak juist comedy met de antwoorden en de emoties die ik van het publiek krijg. Het Netflix publiek in de 190 landen zullen dit wel spannend en tof vinden.”

Hoe hoop je dat al die mensen in de 190 landen straks zullen reageren op je show?
“Ik hoop dat ze heel blij worden. Daar is de show ook voor gemaakt. Gewoon even lachen, even niet hoeven nadenken en blij zijn.”

Mijn gekozen waardering € -

Peter Schavemaker (1967) is een media-, popmuziek-, theater- en internationaal animatiejournalist, moderator en radiopresentator. Op 14 februari 2018 verscheen zijn 512-pagina tellende eerste boek 100 jaar Hilversum Mediastad. Hij schrijft/schreef voor ZippyFrames.com, Animation Magazine, Helsinki Times, Müürileth, Spreekbuis.nl, Dagblad De Gooi- en Eemlander, De Telegraaf, AD, VARA Gids, Radio2.nl, HUMO, Broadcast Magazine, Uitgeverij Nieuw Amsterdam, en verschillende regiokranten.