Bob en Cathelijn Radstake-Blankevoort wonen met hun dochter Lelie (4) in een bos bij Dalfsen. Ze bouwden daar hun eigen huisje uit gerecyclede materialen, hebben een eigen waterbron en eten groenten en fruit uit eigen tuin. Sprookjesachtig, jazeker. Maar het is ook gewoon hard werken.

STEUN RO

Mijn eerste associatie is die met het woonerf van kunstenaar Anton Heyboer (1924-2005) en zijn vrouwen in Den Ilp. Ook zij hadden op diverse gebouwtjes opgetrokken uit allerhande gevonden materialen. In mijn herinnering zag het er allemaal even spontaan en bohémien uit. Al voelde ik niet veel voor Heyboer en zijn werk, die eenvoud had iets benijdenswaardigs.

Een van Heyboers vrouwen, Lotti, was binnenhuisarchitecte en zei ooit iets als: “Het is zo’n opluchting als je niet meer hoeft na te denken over de afmetingen, omdat het materiaal voor jou de maat al heeft bepaald.” Die woorden zijn me decennia lang bijgebleven. En nu ik hier bij de Cathelijn en Bob Radstake zit, op de waaiervormige veranda van hun uit sloopmateriaal vervaardigde boshuis, komen ze opeens weer bovendrijven.

Cathelijn en Bob knikken begrijpend als ik ze uitspreek. In gemakkelijke slobberkleding zitten ze elk op een schapenvacht met een mok kruidenthee. Feitelijk is het best kil buiten, maar de temperatuur lijkt hen niet te deren. In de loop van het gesprek heb ik er zelf trouwens ook steeds minder last van.

Cathelijn: ”Als dertienjarige droomde ik al van zelfvoorzienend leven: mijn eigen groente verbouwen, veel dieren om me heen en lekker biologisch eten. Ik ging dus naar de lagere land- en tuinbouwschool, want ik dacht dat ik later het boerenleven in wilde. Alleen leerde je daar niets over biologische landbouw en des te meer over kunstmest en zo.”
Het werd een opleiding Culturele Maatschappelijke Vorming. Cathelijn: “En toen ik rond mijn 25ste regelmatig migraine kreeg, ben ik ‘restorative yoga’, gaan doen, zeg maar ‘herstellende yoga’. Binnen no time was van mijn hoofdpijn af. Dat inspireerde me om zelf een yoga- en massageopleiding te volgen. En zo startte ik als 30-jarige mijn eigen yogapraktijk in Utrecht, waar ik toen woonde.”