Gearrangeerde en gedwongen huwelijken komen nog steeds vaker voor dan je zou denken. Iemand dwingen om te trouwen is strafbaar in Nederland, daders kunnen maximaal twee jaar gevangenisstraf krijgen. Dat geldt ook als een Nederlander in het buitenland iemand heeft gedwongen om te trouwen. Maar de omstandigheden waarin zo’n huwelijk plaatsvindt blijven meestal vaag, vaak onder druk van de familie. Daarom is het lastig om de cijfers precies in kaart te brengen. Een van de jonge vrouwen die aan een gedwongen huwelijk wist te ontsnappen, doet haar verhaal.

Maryam* (20): ‘Er hing al een tijd een rare sfeer in huis, maar ik kon mijn vinger er niet opleggen. Mijn vader was ineens een stuk strenger dan gebruikelijk. Normaal gesproken was het geen probleem als ik na school nog even op het schoolplein bleef hangen, of met een vriendin meeging. Maar van de ene op de andere dag veranderde dat. Nu moest ik direct uit school naar huis komen en mocht ik daarna niet meer weg. Ik snapte er niets van, maar mijn vader gaf geen uitleg en bij ons is het niet gebruikelijk om dan door te blijven drammen. Ik voelde me opgesloten, maar dacht dat als ik me goed zou gedragen, de regels vanzelf wel weer soepeler zouden worden.

Dat gebeurde niet. Op een ochtend, zo’n twee weken voor de zomervakantie, zei mijn vader dat ik helemaal niet meer naar school mocht. Zoals elke zomer zouden we naar onze familie in Marokko gaan, maar normaal gesproken gingen we pas na de laatste schooldag. Nu gingen we eerder. Om de file te ontwijken, zei mijn vader. Maar ik had er een raar gevoel bij.

Ik heb zolang ik me kan herinneren gevangen gevoeld tussen twee culturen. Mijn moeder is overleden toen ik zes was, de rest van mijn familie is zeer traditioneel. Ik mocht geen korte rokken of broeken aan en ik mocht ook geen jongens als vrienden hebben. Feestjes van vriendinnetjes waren toegestaan, zolang er geen logeerpartijtjes aan te pas kwamen, en als mijn vriendinnen naar het zwembad of het strand gingen zat ik thuis. Daardoor voelde ik me een buitenstaander, maar er was geen discussie over mogelijk.  Mijn vader en broer waren daar heel strikt in. Die dingen waren gewoonweg niet bespreekbaar.

Toch had ik nooit verwacht dat mijn vader me tot een huwelijk zouden dwingen. Ik heb altijd gezegd dat ik rechten wilde gaan studeren, en hoewel hij daar nooit echt op inging, zei hij ook niet dat het niet mocht. Ik dacht dat hij niet wilde bekennen dat hij geen geld had om mijn studie te betalen, en dat hij daarom zweeg. Uit een soort schaamte. Daarom gaf ik altijd aan dat ik zelf zou werken om mijn studie te bekostigen. Ook daar kwam weinig reactie op, maar zwijgen is toestemmen, dacht ik maar. Nu weet ik hoe naïef ik was, maar ik denk dat ik die dingen gewoon wilde geloven.

Freelance Journalist voor o.a. LINDA. , Viva, Grazia, Veronica Magazine, Margriet, VROUW en en (web)content creator voor o.a. VODAFONE en Sanoma Marketing Partnerships. Online magazine met human interest verhalen: www. BLOOM-Magazine.nl Voor mijn volledige profiel: zie LinkedIn. $twitter.xrptipbot.com/Vivscontent